Business

Ο Economist έδωσε το… χάλκινο μετάλλιο στην ελληνική οικονομία για το 2024, αλλά οι Έλληνες έχουν αντίθετη άποψη

Την τρίτη θέση στην ετήσια κατάταξη του Economist για τις οικονομίες με τις ισχυρότερες επιδόσεις το 2024, κατέλαβε η Ελλάδα, ισοβαθμώντας με την Δανία. Το «χρυσό» και το «ασημένιο» κατέκτησαν η Ισπανία και η Ιρλανδία.

Το διεθνές ΜΜΕ, με σχόλιό του, επισημαίνει πως «μπορεί να υποτιμώνται από τους Ευρωπαίους του Βορρά, αλλά προς το παρόν, τουλάχιστον, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν να απολαύσουν για ακόμη ένα έτος την οικονομική τους ανάκαμψη. Τους αξίζει…».

Η άνοδος των οικονομιών της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με την Ισπανία σε ρόλο οδηγού ενώ η χώρα μας και η Ιταλία, που κάποτε ήταν γνωστές για τα οικονομικά προβλήματα τους, συνεχίζουν να ανακάμπτουν ισχυρά.



Η Ιρλανδία, που έχει προσελκύσει πολλές τεχνολογικές εταιρείες, και η Δανία, γνωστή για τη Novo Nordisk του φαρμάκου Ozempic, ολοκληρώνουν την πεντάδα.

Εντωμεταξύ, οι ισχυρές οικονομίες της βόρειας Ευρώπης απογοητεύουν, με υποτονικές επιδόσεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Το δίδυμο της Βαλτικής, Λετονία και Εσθονία, βρίσκεται ξανά στο τέλος της λίστας, όπως και το 2022.

Όπως υπογραμμίζεται, η Νότια Ευρώπη, που εξακολουθεί να πλήττεται από υψηλή ανεργία, έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο: η ανεργία στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.

Η Ιταλία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο, με την ανεργία να έχει μειωθεί κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες. Αν και τα επιτόκια βρίσκονται σε υψηλό δεκαετιών, με πολέμους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και εκλογές σε ισχυρές χώρες, η παγκόσμια οικονομία κατέγραψε υψηλές πτήσεις.

Απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι οι Έλληνες

Την ίδια στιγμή όμως οι Έλληνες πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι όχι μόνο με την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, αλλά και με την πορεία της χώρας.

Τι έχουμε πάθει; Έχουμε πέσει στη μαρμίτα με την απογοήτευση; Γιατί η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν αντανακλάται στην καθημερινότητα των πολιτών;



Ο σκεπτικισμός των Ελλήνων για το προς τα πού βαδίζει η οικονομία της χώρας δεν είναι παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο. Σε διεθνή έρευνα που διεξήγαγε το Pew Research Center σε 34 κράτη, κατά μέσο όρο όρο σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων (64%) αξιολογούν αρνητικά την οικονομική κατάσταση της χώρας τους.

Ανάμεσα στις χώρες της  ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι άσχημη, με 76% – ισοβαθμώντας με την Ιταλία. Ακολουθεί από κοντά η Γαλλία, με 75%. Αντίστοιχα, μόλις το 24% θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό σημείο – το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία. Οι μόνες χώρες που οι θετικές απαντήσεις υπερβαίνουν τις αρνητικές είναι η Ολλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία.

Σύμφωνα με το ίδρυμα Pew, αν και στις περισσότερες χώρες οι αξιολογήσεις των πολιτών για την οικονομία είναι κατά μέσο όρο αρνητικές, σε αρκετές περιπτώσεις οι θετικές απαντήσεις αυξήθηκαν..

Ωστόσο, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του δείγματος που τα ποσοστά των θετικών απαντήσεων για την οικονομία μειώθηκαν. Αντίστοιχα αυξήθηκαν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες οι αρνητικές αξοιλογήσεις.

Διαβάστε επίσης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη εισβάλλει στον Αγροτικό τομέα – Ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η Ελλάδα

X