Η πειρατεία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη ναυτιλία, παρά τη μικρή μείωση των επιθέσεων που καταγράφηκε το 2024. Ο αριθμός των περιστατικών παραμένει υψηλός, ενώ η ανάγκη για ένοπλη προστασία των πλοίων παραμένει αυξημένη, με κύριο μέλημα την ασφάλεια του πληρώματος, του φορτίου και των σκαφών.
Το 2024 σημειώθηκαν 116 επιθέσεις σε πλοία διεθνώς, έναντι 120 το 2023 και 115 το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Αναφοράς της Πειρατείας (IMB Piracy Reporting Centre). Από αυτές, 16 αφορούσαν πλοία ελληνικών συμφερόντων.
Αναλυτικά, σε 94 περιπτώσεις πειρατές επιβιβάστηκαν σε πλοία, σε 13 καταγράφηκαν απόπειρες επίθεσης, έξι σκάφη έπεσαν θύματα πειρατείας, ενώ τρία δέχθηκαν πυρά. Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των ναυτικών που κρατήθηκαν όμηροι ή απήχθησαν, καθώς το 2024 σημειώθηκαν 126 περιπτώσεις ομηρίας έναντι 73 το 2023, ενώ 12 άτομα απήχθησαν, έναντι 14 το προηγούμενο έτος.
Η χρήση όπλων από πειρατές παρουσίασε επίσης αύξηση, με 26 περιστατικά ένοπλων επιθέσεων το 2024, έναντι 15 το 2023. Επίσης, σε 39 περιπτώσεις οι δράστες χρησιμοποίησαν μαχαίρια, έναντι 42 το προηγούμενο έτος.
Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη συχνότητα πειρατικών επιθέσεων ήταν η Ανατολική και Νότια Ασία (72 περιστατικά), ο Κόλπος της Γουινέας (18), η ινδική υποήπειρος (16), η Σομαλία (8) και η Νότια Αμερική (2).
Ο Γενικός Γραμματέας του IMB, John W.H. Denton, τόνισε ότι παρά τη μείωση των επιθέσεων, οι απειλές για την ασφάλεια των πληρωμάτων παραμένουν ανησυχητικές. Υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας στις ευάλωτες περιοχές και τη συνεργασία σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο για την προστασία των ναυτικών και τη διατήρηση της ροής του παγκόσμιου εμπορίου.
Σημαντική αύξηση των περιστατικών καταγράφηκε στα Στενά της Σιγκαπούρης, με 107 επιθέσεις το 2024, 6% περισσότερες από τις 101 το 2023. Από αυτές, δύο περιπτώσεις αφορούσαν πειρατεία σε διεθνή ύδατα, ενώ οι υπόλοιπες 105 ήταν ένοπλες ληστείες εντός χωρικών ή αρχιπελαγικών υδάτων.
Το Κέντρο Ανταλλαγής Πληροφοριών (ReCAAP ISC) ανέφερε ότι μόνο στις αρχές του 2024 (1 Ιανουαρίου – 3 Φεβρουαρίου) σημειώθηκαν 11 θαλάσσιες ληστείες στην ανατολική λωρίδα του Στενού της Σιγκαπούρης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυξημένη επιτήρηση.
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) δεν λαμβάνει επίσημη θέση για τη μεταφορά όπλων στα πλοία, αφήνοντας την απόφαση στα κράτη σημαίας και στα παράκτια κράτη. Ωστόσο, έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για τη χρήση ένοπλου προσωπικού ασφαλείας στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως ο Δυτικός Ινδικός Ωκεανός και ο Κόλπος του Άντεν.
Διαβάστε ακόμα: Ο χρυσός εκτινάσσεται μαζί με την οικονομική αβεβαιότητα