Το ευρώ, σύμφωνα με το το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε, έφερε μια πραγματική επανάσταση, καθώς για πρώτη φορά τραπεζογραμμάτια και κέρματα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες. Ωστόσο, στις μέρες μας, ένα νέο πρόβλημα έχει προκύψει: η κατακερματισμένη φύση των συστημάτων πληρωμών στην Ευρώπη.
Οι Προκλήσεις στις Συναλλαγές Σήμερα
Σύμφωνα με τον Τσιπολόνε στο άρθρο του στην «Καθημερινή», οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν διαφορετικές κάρτες, εφαρμογές και συστήματα πληρωμών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε αστικές περιοχές γίνονται δεκτές συγκεκριμένες κάρτες, ενώ στην επαρχία κυριαρχούν οι τοπικές χρεωστικές κάρτες. Παράλληλα, εφαρμογές αποστολής χρημάτων που εξυπηρετούν προσωπικές μεταφορές δεν λειτουργούν πάντα για online αγορές.
Ψηφιακό Ευρώ: Η Λύση
Το ψηφιακό ευρώ υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ, θα είναι διαθέσιμο για όλους χωρίς επιπλέον χρεώσεις και θα γίνεται δεκτό σε όλη τη ζώνη του ευρώ, είτε σε φυσικά είτε σε διαδικτυακά καταστήματα.
Τι Είναι το Ψηφιακό Ευρώ;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υιοθέτησή του δεν θα επηρεάσει την ποσότητα του χρήματος ούτε τον ρόλο των τραπεζών ως μεσάζοντες στις συναλλαγές.
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να «φορτίζουν» τα ψηφιακά πορτοφόλια τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών και να το χρησιμοποιούν για συναλλαγές και πληρωμές. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα χρήσης του ψηφιακού ευρώ ακόμα και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτή η λειτουργία στοχεύει να διευκολύνει ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ ή εξοικείωση με την τεχνολογία.
Ένα Βήμα προς την Ψηφιακή Εποχή
Σε μια κοινωνία που γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακή, το ψηφιακό ευρώ δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό εργαλείο, αλλά ένα σημαντικό βήμα προς τη χρηματοοικονομική ενσωμάτωση και την ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος στην Ευρώπη.