Business

Συντάξεις: Oι αλλαγές που πρέπει να ξέρουν οι συνταξιούχοι

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα μείωσης ή πλήρους κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, με στόχο να επιτρέψει στους συνταξιούχους να αποκτήσουν τις αυξήσεις που δεν έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια. Η εν λόγω μεταρρύθμιση, αν προχωρήσει, θα έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα ενισχύσει τα εισοδήματα χιλιάδων συνταξιούχων που περιμένουν βελτίωση στην οικονομική τους κατάσταση.

Η προσωπική διαφορά και ο αντίκτυπός της στους συνταξιούχους

Η προσωπική διαφορά αφορά τους συνταξιούχους που είχαν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016). Ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους έδειξε χαμηλότερα ποσά, οπότε για να αποτραπούν άμεσες μειώσεις, θεσπίστηκε ο μηχανισμός της προσωπικής διαφοράς, ο οποίος καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της παλιάς και της νέας σύνταξης. Ωστόσο, αυτός ο μηχανισμός έχει εμποδίσει τους συνταξιούχους από το να λάβουν τις ετήσιες αυξήσεις, μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως η διαφορά.

Αντίθετα, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 δεν επηρεάστηκαν από την προσωπική διαφορά, αφού η σύνταξή τους υπολογίστηκε εξαρχής με χαμηλότερα ποσά, χωρίς την ύπαρξη τέτοιας διαφοράς. Η κατάργηση ή η τροποποίηση αυτού του μηχανισμού μπορεί να επιφέρει μια θετική αλλαγή για χιλιάδες συνταξιούχους, καθώς θα τους επιτρέψει να ενταχθούν στο σύστημα των ετήσιων αυξήσεων, ενισχύοντας το μηνιαίο τους εισόδημα.

Οικονομικές επιπτώσεις και δημοσιονομικές προκλήσεις

Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα επιφέρει αύξηση των κρατικών δαπανών, καθώς θα διασφαλίσει αυξήσεις για όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως του έτους συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση μελετά προσεκτικά τις δημοσιονομικές συνέπειες αυτής της μεταρρύθμισης και εξετάζει την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων, όπως η αναστολή έκτακτων επιδομάτων κατά τις γιορτές, προκειμένου να ισοσταθμίσει το κόστος.

Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε σημαντική μείωση της προσωπικής διαφοράς, οι συνταξιούχοι που, σύμφωνα με το τρέχον σύστημα, θα έπαιρναν τις αυξήσεις τους το 2030, θα τις λάβουν νωρίτερα, αφού μέρος της διαφοράς θα ενσωματωθεί στις συντάξεις και το υπόλοιπο θα συμψηφιστεί πιο γρήγορα μέσω των ετήσιων αυξήσεων.

Η πλήρης κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θεωρείται από πολλούς ως ένα βήμα προς την εξάλειψη αυτών των ανισοτήτων

Στήριξη για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από πολιτικά κόμματα και οργανώσεις

Οργανώσεις και πολιτικά κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, έχουν διατυπώσει τη θέση τους υπέρ της πλήρους κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, θεωρώντας την άδικη και προκαλώντας ανισότητες μεταξύ των συνταξιούχων. Η πλήρης κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θεωρείται από πολλούς ως ένα βήμα προς την εξάλειψη αυτών των ανισοτήτων και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους συνταξιούχους.

Συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων

Αναγνώριση προϋπηρεσίας πριν από τον μόνιμο διορισμό στο Δημόσιο: Τι ισχύει για τις συντάξεις

Το Υπουργείο Εργασίας απέκλεισε την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων πριν από τον μόνιμο διορισμό τους ως συντάξιμου χρόνου. Σύμφωνα με τη διευκρίνιση του υπουργείου, η εν λόγω προϋπηρεσία υπολογίζεται μόνο για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, χωρίς να επηρεάζει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Προϋπηρεσία πριν από τον μόνιμο διορισμό και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι που είχαν εργαστεί στο Δημόσιο με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου πριν τον μόνιμο διορισμό τους, δεν μπορούν να προσμετρήσουν αυτά τα χρόνια για την απόκτηση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοσίου. Ο χρόνος αυτός μπορεί να ληφθεί υπόψη μόνο στο πλαίσιο της διαδοχικής ασφάλισης.

Παράδειγμα συνταξιοδότησης με προϋπηρεσία πριν τον μόνιμο διορισμό

Για παράδειγμα, μια γυναίκα υπάλληλος που είχε 25 έτη υπηρεσίας το 2012, εκ των οποίων τα τρία χρόνια ως συμβασιούχος και τα 22 ως μόνιμη, δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις για ανήλικο τέκνο, καθώς η προϋπηρεσία της ως συμβασιούχος δεν αναγνωρίζεται ως συντάξιμη. Για να καλύψει το κενό, θα πρέπει να προχωρήσει σε εξαγορά πλασματικών ετών.

Αναγνώριση προϋπηρεσίας για μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, ανέφερε ότι ο νόμος 4440/2016 επιτρέπει τη μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση του χρόνου απασχόλησης των επιλαχόντων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 1995, αλλά αυτή η αναγνώριση δεν ισχύει για συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Προϋποθέσεις για την αναγνώριση συντάξιμου χρόνου

Το Υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι, σύμφωνα με τη συνταξιοδοτική νομοθεσία, για να θεωρηθεί ένας χρόνος ως συντάξιμος, πρέπει να έχει προηγηθεί ασφάλιση και καταβολή εισφορών. Συνεπώς, οι υπάλληλοι που εργάστηκαν πριν από τον μόνιμο διορισμό τους μπορούν να υπολογίσουν αυτόν τον χρόνο μόνο μέσω της διαδοχικής ασφάλισης και όχι ως χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο.

Διαβάστε ακόμα: Κτηματολόγιο: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν όσοι δεν δήλωσαν την περιουσία τους

    author
    Η Biz & Bloom είναι η νέα σου πηγή ειδήσεων γύρω από την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία. Εδώ θα βρεις εμπνευσμένους ανθρώπους, καινοτόμες ιδέες και επιτυχίες από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας. Ανακάλυψε πώς οι εξελίξεις οδηγούν την αγορά, βοηθούν νέες εταιρείες να ανθίσουν και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον!
    X