Business

Τα ελληνικά οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους και προσελκύουν δυναμικό τουρισμό

αμπελώνας οινοποιείου

Κοντά στο Άγιο Όρος και τη Σιθωνική Θάλασσα, δεκάδες επισκέπτες ανεβαίνουν στα 600 μέτρα υψόμετρο για να επισκεφτούν το Akrathos Newlands Winery, “παιδί” ενός Μεσσήνιου, που αγάπησε τα γόνιμα εδάφη της Χαλκιδικής και έστησε εκεί το μπουτίκ – οινοποιείο του. Είναι ο Μπάμπης Μπεκρής που απολαμβάνει πάντα την κουβέντα με τους οινο-τουρίστες…

Την παγκόσμια ημέρα οινοτουρισμού (10 Νοεμβρίου) ο οικοδεσπότης υποδέχτηκε περίπου 200 ανθρώπους, που ήταν και η μεγαλύτερη μαζική επίσκεψη στο οινοποιείο του. Οι περισσότεροι ήταν στη δυναμική ηλικιακή ομάδα των 30-40 ετών και ενδιαφέρονταν να μάθουν τα πάντα γύρω από το κρασί.

Ανάπτυξη του Οινοτουρισμού για δυναμικό τουρισμό

Ο Μπάμπης Μπεκρής βλέπει τον  οινοτουρισμό να αναπτύσσεται σημαντικά και στο μέλλον να καταλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι του συνολικού τουρισμού. Γι αυτό άλλωστε, ένας από τους βασικούς στόχους του οινοποιείου του είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας με συμφωνίες με ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, τα οποία θα προσφέρουν στους πελάτες τους οινογευστικές εμπειρίες, σε μια περιοχή που αποτελεί μεταξύ άλλων κόμβο για περιπατητικό τουρισμό.

Από τη Μεσσηνία στη Χαλκιδική και από εκεί στον Οινοτουρισμό

Με καταγωγή από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας και γόνος αμπελουργών, ο Μπάμπης Μπεκρής δεν είχε αναπτύξει το δικό του οινοποιητικό εγχείρημα μέχρι που βρέθηκε στον ελληνικό Βορρά: «Ήρθα στη Χαλκιδική για άλλες δουλειές το 1994-1995 και, κοιτάζοντας μπροστά μου από μια βίγλα (σημείο παρατήρησης), φαντάστηκα σειρές αμπελιών σε μια περιοχή γνωστή για τον Ακάνθιο οίνο. Το 2007 ξεκινήσαμε με φίλους να υλοποιούμε το όνειρο. Μεταξύ 2007 και 2010 κάναμε ευρύτατη έρευνα σε διάφορες περιοχές του δήμου Αριστοτέλη και εκτεταμένες εδαφολογικές αναλύσεις και οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν το 2010. Η συνολική φύτευση των 100 στρεμμάτων που έχουμε ολοκληρώθηκε το 2014». Στόχος είναι η επέκταση του αμπελώνα στα 130 στρέμματα τουλάχιστον.

Μπάμπης Μπεκρής, οινοπαραγωγός, μονάδα οινοτουρισμού

Με στόχο την ποιότητα και όχι την ποσότητα

Στο «Akrathos Newlands Winery» πιστεύουν πολύ στη δυναμική των ελληνικών ποικιλιών αμπελιού. «Έχουμε κυρίως ασύρτικο και ξινόμαυρο, αλλά και αγιωργίτικο από τα μέρη μου, που αποκτά πολύ καλά χαρακτηριστικά στην ορεινή Χαλκιδική», επισημαίνει και προσθέτει ότι τα βήματα είναι προσεκτικά, καθώς στόχος είναι η ποιότητα και όχι η πληθώρα ετικετών (σήμερα υπάρχουν πέντε ετικέτες και η παραγωγή ανέρχεται σε 35.000 φιάλες ετησίως).

Το κρασί είναι ένα «πονηρό» προϊόν

Στόχος του Μπάμπη Μπεκρή είναι η διαρκής βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των κρασιών του οινοποιείου γιατί «το κρασί είναι ένα “πονηρό” προϊόν, υπό την έννοια ότι πάντα σου κρατάει μυστικά, τα οποία πρέπει να ανακαλύψεις χρόνο με τον χρόνο». Ενδεικτικό είναι ότι η ίδια ακριβώς ποικιλία αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανάλογα με τον αμπελώνα: «ακόμα και σε ενιαία χωράφια, το έδαφος και το υπέδαφος δεν είναι το ίδιο, έχουμε το microterroir, που αλλάζει τα χαρακτηριστικά του κρασιού». Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης ο προσανατολισμός του αμπελώνα και το υψόμετρο. Οι αμπελώνες της Akrathos ξεκινούν να αναπτύσσονται από υψόμετρο 550 μέτρων και άνω, ενώ το ένα πλησιάζει τα 700. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι αμπελώνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τείνουν να «ανηφορίζουν» για να «αναπνέουν», για δροσιά και υγρασία.

Akrathos Newlands Winery, οινοποιείο στην Χαλκιδική

Η μαγική σχέση δάσους και αμπελώνα

Οι αμπελώνες του οινοποιείου συνορεύουν με το δάσος: «υπάρχει μαγική σχέση μεταξύ του αμπελώνα και του δάσους. Από ένα δάσος, το αμπέλι παίρνει αρώματα και από την άλλη, το ριζικό σύστημα του δάσους αναζητά υγρασία και ανταγωνίζεται το ριζικό σύστημα του αμπελιού. Για αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σε εγρήγορση. Το αμπέλι έχει κύκλο ζωής, σαν εμάς τους τους ανθρώπους. Κατά την περίοδο της εφηβείας του ολοκληρώνεται το ριζικό του σύστημα, που πηγαίνει πολύ βαθιά. Το 60%-70% αυτού που γευόμαστε σε ένα κρασί είναι το έδαφος και το υπέδαφος. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το αμπέλι αυτή την περίοδο, για να του δίνουμε ό,τι χρειάζεται για τις ρίζες του. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι η υπερπαραγωγή, αλλά η καλή ανάπτυξη του αμπελιού για να έχει καλή απόδοση».

Θα δοκιμάζατε μία οινοτουριστική εμπειρία;

Ο Μπάμπης μιλά για τα αμπέλια και τα κρασιά σαν να είναι παιδιά του. Γνωρίζει τους χρόνους, τη φροντίδα και, τελικά, την αγάπη που πρέπει να δώσει για να δώσουν κι εκείνα με τη σειρά τους μεθυστικές γεύσεις και αρώματα. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να μετατρέψει μία τουριστική επίσκεψη σε εμπειρία ζωής. Θα δοκιμάζατε;  

Διαβάστε ακόμα: Το σωστό σερβίρισμα του κρασιού.

author
Η Biz & Bloom είναι η νέα σου πηγή ειδήσεων γύρω από την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία. Εδώ θα βρεις εμπνευσμένους ανθρώπους, καινοτόμες ιδέες και επιτυχίες από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας. Ανακάλυψε πώς οι εξελίξεις οδηγούν την αγορά, βοηθούν νέες εταιρείες να ανθίσουν και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον!
X