Το νούμερο ακούγεται ιλιγγιώδες αλλά για την Amazon που ίδρυσε ο Τζεφ Μπέζος είναι απλώς μία ακόμα επιχειρηματική επένδυση. Επένδυση στην Ελλάδα με Έλληνες συνεργάτες που θα κατασκευάσουν και θα λειτουργήσουν τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Δεν είναι όμως μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχουν τραβήξει την προσοχή της Amazon στη χώρα μας. Ένα δίκτυο άλλων επενδύσεων που αφορούν στην αποθήκευση και διαχείριση δεδομένων ήδη βρίσκεται σε ανάπτυξη και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας. Διαβάστε τη συνέχεια…
Αιολικά πάρκα σε Μακεδονία και Πελοπόννησο
Με τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, η Amazon ενισχύει το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο. Στη χώρα μας ήδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες προμήθειας ενέργειας που αφορούν στο αιολικό πάρκο στο Βέρμιο (βόρειος και νότιος αιολικός σταθμός Βερμίου) στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και δύο στις περιοχές Μεσοκορφή και Κούκουρας στην Πελοπόννησο.
Θα παρέχει ενέργεια ίση με αυτή που χρειάζονται 200.000 νοικοκυριά
Η κατασκευή των υποδομών έχει ήδη ξεκινήσει και το 2026 τα νέα αιολικά πάρκα αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά. Η καθαρή ενέργεια που θα παράγεται αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση 200.000 ελληνικών νοικοκυριών τον χρόνο. Θα περνάει κατευθείαν στο κεντρικό δίκτυο, καλύπτοντας τόσο τις λειτουργικές ανάγκες της Amazon όσο και τις ανάγκες τοπικών επιχειρήσεων, δημόσιων φορέων και νοικοκυριών. Ήδη, για το αιολικό πάρκο στο Βέρμιο έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας, ενώ κατά την πλήρη λειτουργία των σταθμών οι νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να φτάσουν τις 300.
Οι Έλληνες συνεργάτες της Amazon
Τα έργα που θα ολοκληρωθούν το 2026 αναπτύσσονται από την ΕΝΤΕΚΑ των κυρίων Παναγιώτη Λαδακάκου και Παναγιώτη Παπασταματίου και την Ιρλανδική Αer Soleir που αποτελεί θυγατρική της Αmazon και τον πράσινο βραχίονα της εταιρείας για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ευρώπη. H εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα με βάση την ιστοσελίδα της, 417 ΜW σε χερσαία αιολικά πάρκα και ένα pipeline 2,2 GW σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία.
Μέσα στο χρονικό διάστημα 2014 – 2022, οι επενδύσεις της Amazon σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλη την Ευρώπη απέφεραν περίπου 2,4 δισ. ευρώ στην περιφερειακή οικονομία και συνέβαλαν με περισσότερα από 723 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ευρώπης, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες από 3.900 θέσεις πλήρους απασχόλησης, μόνο το 2022.
Ανάπτυξη συστήματος τοπικών ζωνών στην Αθήνα
Από το 2020, η Amazon Web Services έχει δημιουργήσει «Edge Location» στην Αθήνα, φέρνοντας προηγμένες τεχνολογίες και συνδέοντας την Ελλάδα με το παγκόσμιο δίκτυο υποδομών της AWS. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ήδη τηδημιουργία Τοπικής Ζώνης στην Αθήνα, με την Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των 26 χωρών εκτός ΗΠΑ όπου θα εγκατασταθούν Τοπικές Ζώνες, δημιουργώντας εξαιρετικά γρήγορες αποκρίσεις (latency) σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Οι Τοπικές Ζώνες είναι ένας τύπος υποδομής της AWS που τοποθετεί την υπολογιστική ισχύ, την αποθήκευση δεδομένων, τις βάσεις δεδομένων και άλλες υπηρεσίες πιο κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα. Επιτρέπουν στους πελάτες της AWS να αναπτύσσουν εφαρμογές που απαιτούν πολύ γρήγορες αποκρίσεις κάτω των δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου.
Ο Τζεφ Μπέζος έδειξε την κατεύθυνση που θα κινηθεί η Amazon
Να θυμίσουμε ότι ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, έχει μεταπηδήσει στη θέση του Εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, δίνοντας το τιμόνι στον Andy Jassy, κατόπιν των επιτυχιών του στη θυγατρική Amazon Web Services, δείχνοντας τον τομέα που θα επενδύσει η Amazon τα επόμενα χρόνια. Ο Τζεφ Μπέζος εστιάζει τώρα το ενδιαφέρον του σε ακόμα μεγαλύτερα εγχειρήματα όπως το Bezos Earth Fund και βέβαια τη χρυσοφόρος Blue Origin.