A.I. Ποια επαγγέλματα θα σβήσουν από την επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Επιστήμη & Οικονομία » A.I. Ποια επαγγέλματα θα σβήσουν από την επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούμε ότι ζούμε σε μία μεταβατική εποχή που όλα αλλάζουν προς κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Θεσμοί και «πραγματικότητες» που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως η δημοκρατία ή η δυνατότητα του ατόμου να παίρνει τις δικές του αποφάσεις, βίσκονται πλέον υπό  αμφισβήτηση με την επικράτηση εξελιγμένων μηχανισμών επικοινωνίας και μίας τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης που κάνει τα μυθιστορήματα sci-fi  να μοιάζουν με την Κοκκινοσκουφίτσα και τη Χιονάτη. Η ανακάλυψη του Α.Ι. ChatGBT πριν από δύο χρόνια οδηγεί σε αστραπιαίες μεταβολές στον τρόπο που γίνεται η επικοινωνία και βάζει στο περιθώριο ολόκληρους κλάδους επαγγελματιών, οι οποίοι βλέπουν το αντικείμενό τους να περνά αστραπιαία στα «χέρια» επεξεργαστών.

Τι είναι το Α.Ι. και το ChatGBT; Πάρα πολύ απλά είναι η συγκέντρωση όλων των ψηφιακών δεδομένων που υπάρχουν στο διαδίκτυο και η επεξεργασία τους με τέτοιον τρόπο ώστε να προκύπτει ένα νέο αποτέλεσμα που να ανταποκρίνεται σε κάθε αίτημα του χρήστη. Θέλεις μια φωτογραφία με ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη αλλά σκέφτηκες ότι θα ήταν ωραίο να έχει και φοινικιές στο τοπίο; Θέτεις το ζητούμενό σου και σε δευτερόλεπτα έχεις στα χέρια σου ένα αληθοφανές ηλιοβασίλεμα σε μια Σαντορίνη γεμάτη φοίνικες. Θέλεις να κάνεις ένα αφιέρωμα στο Βυζάντιο 2.000 λέξεων; Το ζητάς και το έχεις πάλι μέσα σε δευτερόλεπτα. Διατηρείς κατάστημα αλλά δεν θέλεις να πληρώνεις υπαλλήλους για να επικοινωνούν με τους καταναλωτές; Ζητάς από το ChatGBT να κάνει αυτή τη δουλειά, να δίνει δηλαδή ακριβείς και εξειδικευμένες πληροφορίες σε κάθε ιδιαίτερο ερώτημα των καταναλωτών. Θέλεις να δημιουργήσεις ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο για ένα νέο σπίτι; Το Α.Ι. θα σου βγάλει πρωτότυπα και μοναδικά σχέδια, συνδυάζοντας όλη την ιστορία και τις γνώσεις της αρχιτεκτονικής που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Το έγκυρο Business Insider έκανε μία λίστα από τα δέκα επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο να σβήσουν από την επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Προς έκπληξη πολλών, δεν είναι μόνο παραδοσιακά επαγγέλματα, αλλά και κάποιες δουλειές που πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν ότι βρίσκονται στην αιχμή της ζήτησης και όσοι θα εξειδικεύονταν σε αυτές «δεν θα πεινούσαν ποτέ».

  1. Προγραμματιστές υπολογιστών, μηχανικοί λογισμικού, αναλυτές δεδομένων

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εξαιρετική στο να συγκρατεί και να συνδυάζει αριθμούς.Το ChatGPT μπορεί να παράγει κώδικες γρηγορότερα από τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε εργασία που απαιτεί εγγραφή κωδίκων μπορεί σίγουρα να γίνει με λιγότερους εργαζομένους. Τεχνολογικές θέσεις όπως οι προγραμματιστές λογισμικού, οι προγραμματιστές υπολογιστών, οι web designers και οι επιστήμονες δεδομένων, προβλέπεται να δεχτούν ασφυκτικές πιέσεις από την επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

  1. Θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ (δημιουργία περιεχομένου, συγγραφή, δημοσιογραφία)

Η βιομηχανία των ΜΜΕ έχει ήδη εισάγει την χρήση του Α.Ι. στις εργασίες της και, εδώ που τα λέμε, οι ίδιοι οι άνθρωποι των μίντια έβαλαν τα χεράκια τους και έβγαλαν τα ματάκια τους με τις αντιγραφές, την έλλειψη πρωτοτυπίας, τη ρηχή έρευνα, την έλλειψη τόλμης και την ανεπαρκεία σε ανάλυση και κριτική. Προετοίμασαν το κοινό να ικανοποιείται με επιφανειακά και εύπεπτα ρεπορτάζ μαζικής κατανάλωσης. Δεν θα καταλάβουν πολλές και πολλοί αναγνώστες ότι δεν διαβάζουν πλέον κείμενα δημιουργών αλλά κείμενα Α.Ι.

  1. Βοηθοί δικηγόρων, νομική αρωγή κ.α.

Τέρμα οι έρευνες σε αρχεία, οι δικογραφίες άλλων υποθέσεων, η αναζήτηση «δεδικασμένων» και όλες αυτές οι χρονοβόρες εργασίες που κάνουν σήμερα οι ασκούμενοι και οι βοηθοί των δικηγόρων. Θα αρκεί να θέσεις σωστά το θέμα που αναζητείς και το ChatGPT θα σου προσφέρει έτοιμο το σχετικό περιεχόμενο σε δευτερόλεπτα. Προφανώς θα συνεχίσει να χρειάζεται η ανθρώπινη κριτική ματιά αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. 

  1. Αναλυτές ερευνών αγοράς

Οσα άτομα ασχολούνται με την έρευνα αγοράς είναι υπεύθυνα για τη συλλογή δεδομένων, τον εντοπισμό των τάσεων και, στη συνέχεια, τη χρήση όσων βρήκαν για να σχεδιάσουν μια αποτελεσματική καμπάνια μάρκετινγκ ή να αποφασίσουν πού θα τοποθετήσουν διαφήμιση. Όλα αυτά μπορεί να τα επεξεργαστεί σε μηδενική ταχύτητα και ανέξοδα η τεχνητή νοημοσύνη. Μόνο τα δεδομένα χρειάζονται. Οι άνθρωποι που θα κάνουν πόρτα – πόρτα την πρωτογενή έρευνα.

  1. Εκπαιδευτικοί – φροντηστήρια πανεπιστημιακών εργασιών

Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων όλου του κόσμου σπάνε το κεφάλι τους για το πώς θα διακρίνουν εάν οι εργασίες, διατριβές, διδακτορικά έχουν γραφτεί από τους φοιτητές ή από το ChatGBT. Όλα τα πανεπιστήμια (και τα περισσότερα Ελληνικά) έχουν προγράμματα για να διαπιστώνουν «λογοκλοπή» στις εργασίες των φοιτητών αλλά με την τεχνητή νοημοσύνη παράγονται «ολοκαίνουργες» εργασίες που δεν έχουν ακριβείς αντιστοιχήσεις με δημοσιευμένα κείμενα. Κάποιοι προβλέπουν ότι και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θα αντικατασταθούν από το Α.Ι., το οποίο μπορεί να προσαρμόζεται στις μαθησιακές ανάγκες κάθε ατόμου, αλλά μάλλον είναι πολύ νωρίς ακόμα.

  1. Χρηματοοικονομικές θέσεις εργασίας (οικονομικοί αναλυτές, προσωπικοί οικονομικοί σύμβουλοι)

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ασυναγώνιστη στο να επεξεργάζεται νούμερα, να βρίσκει τάσεις και να προτείνει τις καταλληλότερες ενέργειες. Οι οικονομικοί αναλυτές, οι προσωπικοί χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και άλλες εργασίες στα προσωπικά οικονομικά που απαιτούν χειρισμό σημαντικών ποσοτήτων αριθμητικών δεδομένων αναμένεται να υποστούν μεγάλο χτύπημα. Δεν αναμένεται να σβήσουν ως επαγγέλματα αλλά θα περιοριστούν πολύ οι θέσεις εργασίες και το βοηθητικό προσωπικό.

  1. Χρηματιστές

Στο Χρηματιστήριο και τις επενδύσεις οι επαγγελματίες χρειάζεται να περνούν ατελείωτες ώρες στην ανάλυση δεδομένων και τη συγκέντρωση πληροφοριών, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να είναι ευέλικτοι και να παίρνουν αποφάσεις στο λεπτό. Μπορείτε να σκεφτείτε ποια κάνει την ίδια δουλειά χωρίς καμία προσπάθεια; Η τεχνητή νοημοσύνη. 

  1. Γραφίστες

Η τεχνητή νοημοσύνη θέτει σε αμφισβήτηση όλη την ανθρώπινη δημιουργία και τέχνη, ιδαίτερα όμως στη γραφιστική αναμένεται να επιφέρεια τεράστιο χτύπημα. Ήδη δεκάδες εφαρμογές (κάποιες εκ των οποίων δωρεάν) δίνουν τη δυνατότητα στον καθέναν και στην κάθε μία να γίνουν γραφίστες. Με την ενίσχυση αυτών των εφαρμογών με στοιχεία Α.Ι. θα μπορεί οποιοδήποτε άτομο να δημιουργεί οποιοδήποτε σχέδιο, οποιουδήποτε στιλ και οπιασδήποτε αισθητικής χωρίς να χρειάζεται τη βοήθεια επαγγελματία του χώρου.

  1. Λογιστές  

Εάν δεν υπήρχε η πολυνομία και οι αντιφατικές ρυθμίσεις, ήδη το επάγγελμα των λογιστών θα είχε τεθεί σε κίνδυνο. Με τη βοήθεια όμως της τεχνητής νοημοσύνης οι φορολογούμενοι θα έχουν περισσότερα εφόδια για να αντιμετωπίσουν μόνοι και μόνες τους τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Θα πρέπει οι κυβερνήσεις να κάνουν ακόμα πιο περίπλοκες τις διαδικασίες και ακόμα πιο δύσκολες τις συμπληρώσεις των ηλεκτρονικών φορμών για να κρατήσουν στη ζωή το επάγγελμα.

  1. Εργαζόμενοι στην εξυπηρέτηση πελατών

Ήδη και στην Ελλάδα επιχειρήσεις εμπιστεύονται ένα μεγάλο κομμάτι της εξυπηρέτησης των πελατών τους στο ChatGBT. Τα παραθυράκια που σας ανοίγουν κάθε φορά που θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί τους δεν είναι ο «Πέτρος» και η «Μαρία», όπως συστήνονται, αλλά ένας αλγόριθμος που θα προσπαθήσει να βρει την κατάλληλη απάντηση για το θέμα που θέτετε. Η χρησιμοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης απαλλάσει τις επιχειρήσεις από πολλές θέσεις εργαζομένων, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι πελάτες μένουν ευχαριστημένοι από την εξυπηρέτησή τους.

  • Η εικόνα που συνοδεύει αυτή την ανάρτηση είναι μοναδική. Δεν θα βρείτε πουθενά την ίδια σύνθεση στοιχείων, χρωμάτων και μορφών – στην πραγματικότητα, το άγαλμα δεν υπάχει καν. Μαντεύετε ποιος / ποια είναι δημιουργός; Μα ναι, η τεχνητή νοημοσύνη. Σας αρέσει;

*Διαβάστε ακόμη: Σοφία Φιλιππίδου: Η ζωή είναι η πιο δύσκολη τέχνη

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Δημήτρης Καλαντζής
Δημήτρης Καλαντζής
Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

A.I. Ποια επαγγέλματα θα σβήσουν από την επικράτηση της τεχνητής νοημοσύνης

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top