Αυτοί είναι 12 τρόποι για να είσαι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος! Μπορείς!!!

Home » Επιστήμη & Οικονομία » Αυτοί είναι 12 τρόποι για να είσαι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος! Μπορείς!!!

Αυτός ο μπλε πλανήτης, η Γη, με την αφθονία νερού και την εντυπωσιακά μεγάλη ποικιλία γεωμορφολογικών στοιχείων, γεννήθηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και από τότε η επιφάνειά της διαρκώς μεταβάλλεται. Τους τελευταίους αιώνες καταλάβαμε ότι ρόλο στις μεταβολές αυτές παίζει και η δική μας ανθρώπινη παρέμβαση. Αρκετά πιο πρόσφατα η αντίληψη για όλα αυτά μετατράπηκε σε αγωνία και η επιστημονική κοινότητα πλέον κρούει κώδωνα κινδύνου κάνοντας λόγο για ζημιά που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Σε καθαρά ατομικό επίπεδο ο δρόμος είναι μακρύς και εμείς ιδιαίτερα «μικροί» μπροστά στις περιβαλλοντικές θηριωδίες των μεγαλουπόλεων. Η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη, ο πρωτοφανής ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας, η υπερκατανάλωση μάζας – ενέργειας, τα υψηλά ποσοστά ρύπανσης του εδάφους, του αέρα και των ωκεανών είναι κάποια από τα προβλήματα που κάνουν το δικό μας μερίδιο ευθύνης να μοιάζει μηδαμινό. Πράγματι χρειάζονται συλλογικές ενέργειες. Οφείλουμε όμως να αναστρέψουμε αρνητικές τάσεις ξεκινώντας και από εμάς τους ίδιους. Η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον ως μοναδικό μας σπίτι είναι υπόθεση όλων μας.

Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι που μπορούν να μας γίνουν συνήθεια με τους οποίους βοηθάμε, έστω και λίγο, τη φύση να επουλώσει τις πληγές που της προξενούμε τόσο καιρό.

1. Ανακύκλωση

Ορθή ανακύκλωση των καθημερινών απορριμμάτων και με υπευθυνότητα. Ελαττώνοντας την αγορά αντικείμενων μίας χρήσης μειώνετε τα απόβλητα. Επαναχρησιμοποιήστε αντικείμενα όπως χαρτί, πανί ή πλαστικό, ώστε να μην καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

2. Εξοικονόμηση νερού

Το κλείσιμο της βρύσης όσο συχνότερα γίνεται ενώ επιτελείτε οποιαδήποτε εργασία στον νεροχύτη ή τον νιπτήρα σας (π.χ. όταν πλένετε τα πιάτα ή βουρτσίζετε τα δόντια). Η μείωση του χρόνου του ντους κατά δύο λεπτά, η άμεση διόρθωση βρυσών που έχουν διαρροή ή το επαγγελματικό πλύσιμο του αυτοκινήτου μπορούν να κάνουν επίσης διαφορά στην εξοικονόμηση νερού.

3. Κατανάλωση φυτικών τροφών / περιορισμός κατανάλωσης κρέατος

Δεν χρειάζεται να κόψετε πλήρως την κατανάλωση κρέατος, μπορείτε απλώς να τη μειώσετε στο ελάχιστο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζωικά τρόφιμα καταναλώνουν περισσότερους πόρους από τα φυτικά. Η επιλογή να τρώτε φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και λαχανικά, ειδικά εκείνα που καλλιεργούνται τοπικά, είναι πιο βιώσιμη διαδικασία για το περιβάλλον μακροπρόθεσμα.

4. Εξοικονόμηση ενέργειας

Αντικαταστήστε τους απλούς λαμπτήρες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και προτιμάτε πάντα τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Βγάλτε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε από την πρίζα. Απενεργοποιήστε υπολογιστές και λάπτοπ και ιδιαίτερη προσοχή με την τηλεόραση, καθώς τραβάει ρεύμα ακόμη όταν την έχετε κλείσει απλώς με το τηλεχειριστήριο. Για να σβήσει τελείως πρέπει να την κλείσετε από την ίδια τη συσκευή. Σβήνετε τα φώτα όταν δεν βρίσκεστε στο δωμάτιο.

5. Second hand ρούχα

Στηρίζοντας vintage και second hand μαγαζιά βάζετε φρένο στη φρενήρη παραγωγή και απόρριψη ρούχων μέσα από τις συνεχείς αλλαγές των τάσεων. Δεδομένου του παγκόσμιου πολλαπλασιασμού του fast fashion και του όγκου των αντικειμένων που παράγονται, η βιομηχανία μόδας αποτελεί βασική περιβαλλοντική απειλή.

6. Φυτέψτε κάτι / κάντε δεντροφύτευση

Φυτέψτε κάτι στο μπαλκόνι σας ή ένα δέντρο στην αυλή σας (εφόσον έχετε) ή πάρτε μέρος σε δεντροφυτεύσεις. Ένα νεαρό δέντρο μπορεί να απορροφήσει CO2 με ρυθμό 5 κιλών κάθε χρόνο. Όταν μεγαλώσει μπορεί να απορροφήσει 21 κιλά ετησίως.

7. Περιορισμός καυσίμου / περισσότερη χρήση ΜΜΜ / ποδήλατο ή περπάτημα

Για κάποιον που θέλει να μειώσει τη χρήση καυσίμου η ποδηλασία, το περπάτημα ή η χρήση ΜΜΜ είναι πολύ καλές επιλογές.

8. Ορθή συντήρηση του αυτοκινήτου

Συντηρείτε τακτικά το αυτοκίνητό σας, διατηρώντας τα ελαστικά σας φουσκωμένα στη σωστή πίεση και τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας σε άριστη κατάσταση. Αυτό όχι μόνο μειώνει τις εκπομπές, αλλά βελτιώνει τις εκπομπές αερίων κατά 0,6% έως 3%.

9. Λιγότερη χρήση πλαστικού

Περιοριστείτε για τις αγορές σας στις χαρές της επαναχρησιμοποιούμενης/ανακυκλωμένης τσάντας. Μην αγοράζετε αντικείμενα που είναι συσκευασμένα με πολλά πλαστικά υλικά. Προτιμάτε τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, προκειμένου να τα ξαναγεμίζετε όποτε επιθυμείτε (κατά προτίμηση γυάλινα).

10. Εθελοντισμός

Συμμετέχετε σε προσπάθειες καθαρισμού και διατήρησης της γειτονιάς σας ή μιας κοινότητας.

11. Πείτε «όχι» στην απόδειξη

Δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Εάν μπορείτε να αποφύγετε την εκτύπωση απόδειξης, κάντε το. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 7,8 εκατομμύρια τόνοι λάδι, 10 εκατομμύρια δέντρα και 7,4 δισ. λίτρα νερό μόνο και μόνο για να παραχθούν… αποδείξεις.

12. Στηρίξτε την τοπική αγορά

Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί καλό τρόπο υποστήριξης των τοπικών μικρών επιχειρήσεων, με την αγορά τοπικών προϊόντων μειώνετε τη ρύπανση που προκαλούν οι μεταφορές εμπορευμάτων για μεγάλες αποστάσεις.

Η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί συνειδητές επιλογές, την αλλαγή συνηθειών και συμπεριφορών, όπως του τρόπου που κινούμαστε και της επιλογής τι τρώμε. Το καλό με αυτό είναι πως, εκτός των άλλων, βελτιώνεται σίγουρα και η ποιότητας ζωής μας.

Picture of Τζένη Τσιλιβάκου

Τζένη Τσιλιβάκου

Η Τζένη Τσιλιβάκου είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Ψηφιακής Δημοσιογραφίας του Strathclyde, στη Γλασκώβη, Σκωτία.

Αυτοί είναι 12 τρόποι για να είσαι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος! Μπορείς!!!

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top