Διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής για το εξώφυλλο της Σχεδίας

Home » Εθελοντισμός » Διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής για το εξώφυλλο της Σχεδίας

Τι είναι ένα σπίτι; Είναι η ζεστασιά, οι αναμνήσεις, το καταφύγιο ή οι άνθρωποι που μένουν εκεί; Είναι οι γεύσεις αγαπημένων φαγητών ή μια αγκαλιά; Μήπως είναι κάτι ευρύτερο, πέρα από τους τοίχους; Η γειτονιά που μεγάλωσες; Η θάλασσα όπου έκανες την πρώτη βουτιά σου;

Το περιοδικό δρόμου Σχεδία διοργανώνει διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής με θέμα «το σπίτι». Παιδιά ηλικίας 5-12 χρονών από όλη την Ελλάδα, καλούνται να αποτυπώσουν με χρώματα και φαντασία την έννοια «σπίτι». Η ζωγραφιά που θα αρέσει περισσότερο στην κριτική επιτροπή των ειδικών, θα κοσμήσει το εξώφυλλο της Σχεδίας, ενώ οι 20 φιναλίστ θα δουν τα έργα τους να εκτίθενται στο σπίτι της «Σχεδίας» και θα λάβουν ένα συμβολικό δώρο. Όλα τα παιδιά που θα στείλουν έργα τους, θα λάβουν ηλεκτρονικά τιμητική βεβαίωση συμμετοχής.

Είναι η τρίτη χρονιά που η Σχεδία πραγματοποιεί παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής με σκοπό να φέρει κοντά της και να ευαισθητοποιήσει μεγάλους και παιδιά για τη στέγη, την αστεγία, τις ανθρώπινες σχέσεις και την αλληλεγγύη. Οι διοργανωτές θέλουν να προκαλέσουν συζητήσεις στα σχολεία και τις οικογένειες των παιδιών για το θέμα της στέγασης, να κινητοποιήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι της Σχεδίας: «ανυπομονούμε να γεμίσουμε από καινούριες εικόνες σπιτιών, πρωτότυπες, πολύχρωμες και γεμάτες προβληματισμό και συναίσθημα. Ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής εξετάζει το ΣΠΙΤΙ, όχι μόνο ως οικογενειακή ή προσωπική στέγη, αλλά ως έννοια ευρύτερη. ΣΠΙΤΙ είναι και το  «κοινό σπίτι» όλων μας, ο πλανήτης μας, το φυσικό περιβάλλον, που αν και συνδέεται άρρηκτα με την ίδια μας την ύπαρξη και τη ζωή, αντιμετωπίζει πολλές απειλές. Για να προβληματιστούμε και να εμπνευστούμε και από αυτή την πιο περιβαλλοντική διάσταση της έννοιας του σπιτιού, η «Σχεδία», επέλεξε φέτος να συνεργαστεί με το WWF Ελλάς, το ελληνικό τμήμα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF – World Wide Fund for Nature».

«Είμαι πολύ χαρούμενη. Δεν το περίμενα καθόλου, δεν πίστευα ότι η ζωγραφιά μου θα είναι καν στην έκθεση. Έμπνευσή μου ήταν η συζήτηση που κάναμε με τη δασκάλα μας, καθώς και ένα πιάτο με σχέδια που είχα δει», είχε πει η οκτάχρονη Ανατολή, μαθήτρια στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, όταν της ανακοινώσαμε ότι η ζωγραφιά της θα κοσμούσε το εξώφυλλο του τεύχους του Ιανουαρίου 2023 (#107) της «Σχεδίας» μας (σ.σ. τη ζωγραφιά βλέπετε στην εικόνα της ανάρτησης). Μαζί με της Ανατολής, άλλες 2.052 συμμετοχές είχαν φτάσει στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο της Σχεδίας, από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, κάνοντας το έργο της κριτικής επιτροπής εξαιρετικά δύσκολο».

Την κριτική επιτροπή φέτος απαρτίζουν (με αλφαβητική σειρά) ο πωλητής της «σχεδίας» Φώτης Αδαμόπουλος, η τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα, η διευθύντρια της γκαλερί Ζουμπουλάκη Δάφνη Ζουμπουλάκη, η αρχαιολόγος και ιστορικός της Τέχνης Ίρις Κρητικού και ο σκιτσογράφος Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελλάς Ελένη Σβορώνου.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Το θέμα:
Μια ζωγραφιά με θέμα τη λέξη «σπίτι».

Σε ποιους απευθύνεται:
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 χρόνων.
Καλούνται οι συμμετέχοντες να αποστείλουν: 1) όνομα παιδιού 2) ηλικία 3) όνομα δασκάλου/γονέα/κηδεμόνα 4) στοιχεία επικοινωνίας 5) αν συμμετέχει μέσω σχολείου.

Τεχνικές προδιαγραφές: 
Η ζωγραφιά πρέπει να είναι τετράγωνη, ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί στο εξώφυλλο, σε οποιοδήποτε χαρτί και σχεδιασμένη με το υλικό της αρεσκείας του μικρού δημιουργού (μολύβι, μαρκαδόρο, τέμπερες κ.λπ.). Οι διαστάσεις του να είναι τουλάχιστον 20 εκ. x 20 εκ.

Αποστολή: 
Φωτογραφία ή σκανάρισμα της ζωγραφιάς αποστέλλεται με email στο [email protected] 
Ως θέμα, θα πρέπει να γράφει: «Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής της “σχεδίας” 2023».
Το αρχείο θα πρέπει να είναι jpg, υψηλής ανάλυσης, 2Mb έως 4Mb.

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής έργων: Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.
 

  • Διαβάστε τη συνέντευξη του Χρήστο Αλεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή σύνταξης του περιοδικού δρόμου Σχεδία, στο Utopia Zone.
Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής για το εξώφυλλο της Σχεδίας

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top