Ένα βήμα μπροστά η Αθήνα στην αλληλεγγύη: δημιουργία ξενώνα άστεγων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 

Home » Εθελοντισμός » Ένα βήμα μπροστά η Αθήνα στην αλληλεγγύη: δημιουργία ξενώνα άστεγων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 

Μία «καυτή πατάτα» που επί χρόνια προσπαθούν κυβερνήσεις και δήμοι να διαχειριστούν, πήρε στα χέρια του ο Δήμος Αθηναίων, αποφασίζοντας να ιδρύσει και να λειτουργήσει Ξενώνα Φιλοξενίας άστεγων και ευάλωτων ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων σε συνεργασία με εννέα Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Γιατί χρειαζόταν επιτακτικά η λειτουργία ενός τέτοιου Ξενώνα;

Κρατικές και τοπικές κοινωνικές υπηρεσίες βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με περιπτώσεις άστεγων ατόμων που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, αλλά δεν μπορούν να τους προσφέρουν ούτε μία προσωρινή στέγη διότι παρουσιάζονται αντιδράσεις από τα άλλα άτομα που φιλοξενούνται στις δομές. Δυστυχώς η ακραία ομοφοβία των περασμένων δεκαετιών διατηρείται έντονη σε κάποιους ανθρώπους, ακόμα και όταν βρίσκονται σε συνθήκες ανάγκης, και τους κάνει να αναπαράγουν κακοποιητικές και προσβλητικές συμπεριφορές σε ευάλωτα άτομα που απλώς είναι διαφορετικά από τους ίδιους στον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αναγκάζονται έτσι να ξαναβρεθούν στον δρόμο, μην αντέχοντας άλλη κακοποίηση και υποτίμηση.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται ακόμα μεγαλύτερο στα τρανς άτομα που βιώνουν μεγαλύτερη περιθωριοποίηση και στιγματισμό, κάποιες φορές εξαναγκάζονται σε σεξεργασία γιατί σε καμία άλλη εργασία δεν γίνονται αποδεκτά, ενώ δεν είναι σπάνιο να εκδιώκονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον χωρίς να έχουν κάποιο κοινωνικό δίκτυο προστασίας για να τα βοηθήσει να σταθούν όρθια στη ζωή τους. 

Με τη δημιουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων του Δήμου Αθηναίων δημιουργείται μία βάση αλληλεγγύης ώστε κανένα άτομο να μη βρίσκεται στον δρόμο λόγω σεξουαλικών διακρίσεων ή διακρίσεων με βάση την ταυτότητα φύλου. Ο Ξενώνας με τη συνδρομή των ΛΟΑΤΚΙ+ Οργανώσεων θα στελεχωθεί με ειδικά στελέχη στην ψυχο-κοινωνική στήριξη, θα υπάρχει διασύνδεση με φορείς υγείας αλλά και την αγορά εργασίας, ενώ βασικό μέλημα θα είναι να μην «ιδρυματοποιηθούν» τα άτομα αλλά, ενδυναμωμένα, να διεκδικήσουν ξανά τη ζωή με τις δικές τους δυνάμεις.  

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων Κατερίνα Γκαγκάκη στην εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο είπε ότι ο Ξενώνας θα διαθέτει 35 δωμάτια στα οποία θα μπορούν να φιλοξενούνται μέχρι και 2 άτομα σε κάθε δωμάτιο. Τα έξοδα λειτουργίας θα καλύπτει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ μέσα στο επόμενο 6μηνο αναμένεται να είναι έτοιμος ο Κανονισμός Λειτουργίας της δομής που θα καταρτιστεί σε συνεργασία με τις Οργανώσεις, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του. 

Από την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η  Έφη Γιαννοπούλου της «Ανοιχτής Πόλης», δήλωσε ότι η παράταξή της «είναι οπωσδήποτε θετική στη δημιουργία του Ξενώνα», ενώ ζήτησε να υπάρχει πρόβλεψη για νεαρά άτομα που τυχόν έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, λόγω ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά και για ηλικιωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τα οποία ενδεχομένως βρίσκονται σε ακραία ευαλωτότητα.

Από την παράταξη «Αθήνα είσαι εσύ» (Γερουλάνος) η Δημοτική Σύμβουλος Ρωξάνη Μπέη, επίσης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του Ξενώνα, ως μία απαραίτητη δομή για την Αθήνα αλλά επιφυλάχτηκε για την κατάσταση που βρίσκεται το κτήριο και το κατά πόσον είναι ρεαλιστικό να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Στη δευτερολογία της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κατερίνα Γκαγκάκη, υποστήριξε ότι το κτήριο δεν χρειάζεται πολλές μετατροπές, τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα και ότι ο στόχος λειτουργίας εντός των 6 μηνών είναι απόλυτα εφικτός, αφού η ουσιαστική εκκρεμότητα είναι μόνο η σύνταξη του Κανονισμού Λειτουργίας κατόπιν διαβουλεύσεων με τις Οργανώσεις.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Αστέγων και Ευάλωτων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους, σηματοδοτώντας μία αρχή για να συμβαδίσει η Αθήνα με τις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης που ήδη έχουν προβλέψει ώστε οι δομές αλληλεγγύης τους να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ατόμων που βρίσκονται σε αδυναμία. 

Οι Οργανώσεις που έχουν υπογράψει προσχέδιο μνημονίου με τον Δήμο Αθηναίων για την εθελοντική συνδρομή τους στη λειτουργία του Ξενώνα Αστέγων ΛΟΑΤΚΙ+ είναι:

 • «Υπερήφανοι Γονείς Ελλάδας – Ομάδα Στήριξης, Ενδυνάμωσης, Ενημέρωσης και Κοινωνικοποίησης γονέων με ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά».
 • «Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή».  
 • «Proud Seniors Greece – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων 50 και
  Άνω». 
 • «Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ – “Intersex Greece”».
 • «Πολύχρωμο Σχολείο».
 • «Rainbow Seniors». 
 • «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο ΜΚΟ».
 • «Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ Εργασιακής Υποστήριξης – LGBTQI+ Employment Support Group».
 • «Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας».
Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Ένα βήμα μπροστά η Αθήνα στην αλληλεγγύη: δημιουργία ξενώνα άστεγων ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων 

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top