Έχει στειρώσει και εμβολιάσει κατά της λύσσας περισσότερα από 10.000 αδέσποτα ζώα σε όλη την Ελλάδα. Κάνει αποστολές σε ακριτικά νησιά, ξεχασμένα από υπηρεσίες και ιδιώτες. Τρέχει σε καταστροφές για να προσφέρει ιατρική περίθαλψη και φροντίδα σε ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Είναι η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος που κλείνει φέτος τα δέκα χρόνια καρποφόρας δράσης με υψηλό αίσθημα εθελοντισμού.
Η ιδέα της δημιουργίας της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος προέκυψε από τις αποστολές ξένων οργανώσεων στη χώρα μας, όπως λέει στο Utopia Zone ο ιδρυτής και πρόεδρος της Οργάνωσης, Ιωάννης Μπάτσας.
«Ήταν απελπιστική η κατάσταση στη χώρα μας, όταν ξεκινήσαμε. Δεν υπήρχαν προγράμματα στείρωσης, τα αδέσποτα ζώα πολλαπλασιάζονταν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υπήρχαν μόνο κάποιες οργανώσεις κτηνιάτρων από το εξωτερικό που πραγματοποιούσαν ανά διαστήματα αποστολές στην Ελλάδα για να βοηθήσουν όσο μπορούσαν. Είπαμε ότι δεν πάει άλλο. Έπρεπε να αναλάβουμε εμείς οι Έλληνες κτηνίατροι την κατάσταση στα χέρια μας. Το πρότεινα σε κάποιους συναδέλφους, βρέθηκαν οι πρώτοι 20 και κάπως έτσι σχηματίστηκε η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος / ΕΔΚΕ που φέτος έκλεισε τα δέκα χρόνια λειτουργίας της και πλέον έχει στο δυναμικό της οκτακόσιους κτηνίατρους».

Με τα ζώα των ακριτών, των άστεγων και των φυλακισμένων
Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος είναι παρούσα όπου υπάρχουν αδέσποτα ζώα τα οποία χρειάζονται τις υπηρεσίες της. Σε συνεργασία με Ανθρωπιστικές Οργανώσεις έχει φροντίσει ζώα αστέγων της Αθήνας, έχει μπει σε φυλακές για να εμβολιάσει και να στειρώσει ζώα κρατουμένων, φροντίζει ζώα δομών φιλοξενίας όπως τα Παιδικά Χωριά SOS, ενώ σε συνεργασία με τη «ΣΥΜΠΛΕΥΣΗ» επισκέπτεται ακριτικά νησιά και προσφέρει έργο, όχι αποκλειστικά σε αδέσποτα.
«Όταν πας στους Αρκιούς και το Αγαθονήσι», λέει ο Ιώαννης Μπάτσας, «αναγκαστικά θα ασχοληθείς με όλα τα ζώα, αφού δεν υπάρχει κτηνίατρος. Για να καταλάβετε, σε κάποια νησιά βρήκαμε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πάρουν τα ζώα τους και να τα πάνε σε κάποιο μεγαλύτερο νησί όπου υπάρχει κτηνίατρος επειδή για να μπουν στο πλοίο έπρεπε τα ζώα να ήταν εμβολιασμένα και τσιπαρισμένα. Πώς όμως να είναι ο σκύλος εμβολιασμένος και τσιπαρισμένος όταν δεν υπάρχει κτηνίατρος στο νησί; Πρόκειται για τραγελαφικές καταστάσεις που αναδεικνύουν τις αδυναμίες του τελευταίου νόμου που έγινε χωρίς καμία συμμετοχή των κτηνιάτρων του δημοσίου και των ιδιωτών».

3 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες και 2 εκατομμύρια σκύλοι
Μεγάλο μέρος του έργου της ΕΔΚΕ είναι η στείρωση των αδέσποτων ζώων. Η υποχρεωτικότητα της στείρωσης σε αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα που προβλέπει ο νόμος έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις αλλά από την διεθνή εμπειρία δεν έχει βρεθεί κάποιος καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο πληθυσμός τους. Στην Ελλάδα οι αριθμοί προκαλούν ζάλη.
«Έχουμε τρία εκατομμύρια αδέσποτες γάτες στη χώρα μας και άλλα δύο εκατομμύρια αδέσποτους σκύλους», λέει ο Ιωάννης Μπάτσας. «Ποτέ δεν θα καταφέρουμε να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά επίπεδα, αλλά γίνεται προσπάθεια. Αρκετοί Δήμοι συμμετέχουν ενεργά, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους, υπάρχουν όμως και οι άλλοι που πηγαίνουν ασθμαίνοντας και μόνο υπό την απειλή κυρώσεων. Η ύπαρξη αδέσποτων ζώων έχει και οικονομικό – κοινωνικές διαστάσεις. Για παράδειγμα, σε περιοχές υψηλότερου βιοτικού επιπέδου όπως η Βουλιαγμένη ή το Ψυχικό είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεις πλέον αδέσποτο σκύλο. Στο Περιστέρι όμως θα βρεις, όπως θα βρεις και αγέλες αδέσποτων να περιφέρονται γύρω από το σύμπλεγμα της πρωτεύουσας».

- Υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστούν στο κοντινό μέλλον όλα τα δέσποτα της χώρας, ο σκύλος και η γάτα της γειτονιάς ή του χωριού, όπως τα βλέπουμε μέχρι σήμερα;
«Καμία απολύτως», λέει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της ΕΚΒΕ. «Να φανταστείτε στο νησί της Σαλαμίνας υπάρχουν 11.000 αδέσποτα σκυλιά. Μόνο στις εγκαταστάσεις του Ναύσταθμου είναι 500. Πηγαίνουμε τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο και κάνουμε στειρώσεις αλλά είναι αδύνατον να υπάρξει αποτέλεσμα γιατί στο μεσοδιάστημα τα σκυλιά γενούν και νέα αδέσποτα βρίσκονται στους δρόμους. Η ΕΚΒΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτόν τον όγκο έργου. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε στους Δήμους τον δρόμο για να υπάρξει αποτέλεσμα και αυτό έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις».
- Έχουμε καταλάβει ως κοινωνία – και ειδικά όσοι αγαπάμε τα ζώα – γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν αδέσποτα;
«Φοβάμαι ότι πολύς κόσμος δεν θέλει αδέσποτα απλώς επειδή τον ενοχλούν. Τον ενοχλούν στην ταβέρνα, όταν νιαουρίζουν το βράδυ, όταν ψάχνουν στα σκουπίδια το πρωί… Δεν έχει γίνει συνείδηση ότι το αδέσποτο ζώο στις σημερινές πόλεις ζει κόντρα στη φύση του, κόντρα στις ανάγκες του και με μεγάλους κινδύνους να απειλούν κάθε λεπτό την υγεία και τη ζωή του. Δυστυχώς πολύς κόσμος δεν νοιάζεται γι’ αυτά. Θέλει μόνο να μην έχει φασαρία στο σπίτι του. Αν νοιαζόταν, θα νοιαζόταν και για τους ανθρώπους, που μπορεί στη διπλανή πόρτα να μην έχουν να φάνε. Είναι αλληλένδετα όλα».

Διάσωση ζώων από καταστροφές
Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος έγινε ευρύτερα γνωστή στην πυρκαγιά στο Μάτι, όταν κατάφερε να στήσει ιατρείο περίθαλψης ζώων με εγκαύματα και τραυματισμούς.
«Ήταν μία εφιαλτική κατάσταση», θυμάται ο Ιωάννης Μπάτσας. «Παραλαμβάναμε κυρίως σκύλους με μικρά και μεγάλα εγκαύματα με αφόρητους πόνους και τρόμο στα μάτια τους. Στήσαμε ιατρείο που λειτουργούσε όλο το 24ωρο και κάποια στιγμή φτάσαμε να έχουμε σε κλουβιά 300 σκυλιά. Ευτυχώς βοήθησε πολύ ο κόσμος τότε οικονομικά και καταφέραμε να στήσουμε τις υποδομές. Παράλληλα κάναμε την αναζήτηση των κηδεμόνων τους. Δυστυχώς κάποιοι δεν τα είχαν καταφέρει».

- Τι απέγιναν όλα αυτά τα σκυλιά της πυρκαγιάς στο Μάτι;
«Αυτό ήταν το παρήγορο μετά την καταστροφή: υιοθετήθηκαν όλα! Μάλιστα υπάρχουν και οι καταστάσεις για το που πήγε το καθένα. Ο κόσμος έδειξε τη αγάπη του και δεν έμεινε ούτε ένα σκυλί χωρίς σπίτι».
Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος που συνεργάζεται και με Πανεπιστημιακές Σχολές για τη συγκέντρωση επιδημιολογικών στοιχείων για την κατάσταση της ελληνικής πανίδας, λειτουργεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, κανένα μέλος της δεν πληρώνεται, ενώ το κόστος του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, των αποστολών και όλης της δράσης της καλύπτεται από δωρεές πολιτών και χορηγίες επιχειρήσεων σχετικών με τα ζώα.
Για να μάθετε περισσότερα για την ΕΔΚΕ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://www.edke.gr/.