Μεταμορφώνουν σχολεία σε έργα τέχνης

Home » Εθελοντισμός » Μεταμορφώνουν σχολεία σε έργα τέχνης

Πόσες φορές δεν περάσατε από ένα δημόσιο κτήριο που βρίσκεται σε απελπιστική εγκατάλειψη και είπατε: «μα καλά, δεν υπάρχει κάποιος φορέας να αλλάξει αυτή την ασχήμια;» Μία ομάδα εθελοντών, κουράστηκε να περιμένει αυτόν τον «κάποιο φορέα», και πήρε πινέλα, μπογιές και σχέδια για να μεταμορφώσει θλιβερά κτήρια – κυρίως σχολεία – σε δημόσια έργα τέχνης. Είναι η εθελοντική ομάδα Open Art. Ελάτε να τη γνωρίσουμε.  

Η Open Art ξεκίνησε το 2015 από καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων (ζωγράφους, φωτογράφους, γραφίστες, street artists κ.α), καθώς και από μηχανικούς όλων των κλάδων (αρχιτέκτονες, διακοσμητές, πολιτικούς μηχ. κ.α.) προκειμένου να κάνει καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε σχολικά κτήρια και εικαστικά δρώμενα στο αστικό τοπίο.

Στη συνέχεια «άνοιξε» σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους που έχουν τη διάθεση για εθελοντική προσφορά στον τομέα των εικαστικών. Δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις παρά μόνο διάθεση για προσφορά και κλίση προς το όμορφο. Τα παλαιότερα μέλη δείχνουν στα νεότερα πώς θα μεταφερθεί το αρχικό σχέδιο με κιμωλία στον τοίχο, πώς θα γίνουν τα περιγράμματα και τα γεμίσματα και πώς θα εξελιχθεί η τοιχογραφία σε ένα θαυμαστό δημόσιο έργο τέχνης.

Το utopia zone ακολούθησε την ομάδα σε παρέμβασή της σε νηπιαγωγείο στην Καισαριανή και ένιωσε τον ενθουσιασμό, την ομαδικότητα και τη χαρά που μπορεί να πάρει ένας εθελοντής όταν μετά από κάποιες ώρες δουλειάς, βλέπει έναν άχαρο, «παγωμένο» τοίχο σχολείου να ζωντανεύει με μία σύνθεση φυσικού τοπίου και λουλουδιών από χαρούμενα σχέδια και χρώματα.

«Αυτή είναι η ανταμοιβή μας», λέει η Χριστίνα Αναστασίου, συντονίστρια στην Open Art, «η απόλαυση της δημιουργικότητας, της συνεργασίας, αυτού του «μαζί» που μπορεί να κάνει θαύματα, όπως το να μεταμορφώσει το αστικό τοπίο – και ιδιαίτερα το σχολείο – σε κάτι όμορφο που θέλεις να έχεις στην καθημερινή σου ζωή».   

Οι εικαστικές παρεμβάσεις γίνονται Κυριακές ώστε να διαθέτουν χρόνο οι εθελοντές. Στην Καισαριανή είχε στηθεί μία μικρή γιορτή από τους μαθητές και τους γονείς τους για να στηρίξουν τους εθελοντές. Γέλια, παιχνίδια, ερωτήσεις και… θαυμαστικά: «πώς το κάνετε αυτό;», «να δοκιμάσω να ζωγραφίσω κι εγώ;» και «ααα, είναι πολύ ωραίο. Σας ευχαριστούμε πολύ!».

«Δουλεύουμε με λίστα», εξηγεί η Χριστίνα Αναστασίου. «Τον καιρό της πανδημίας είχαμε ανασταλεί τις δράσεις μας και συσσωρεύτηκαν πολλά αιτήματα από σχολεία. Δίνουμε προτεραιότητα σε όσα έχουν περισσότερη

ανάγκη. Συνήθως όταν τελειώνουμε τη δουλειά μας σε ένα σχολείο, έρχονται βροχή τα αιτήματα από γειτονικά σχολεία να πάμε και εκεί. Μακάρι να μπορούσαμε να τα προλάβουμε όλα».

Η εθελοντική ομάδα Open Art δεν έχει καμία εμπλοκή με χρήματα. Αυτονόητα οι εθελοντές δεν αμείβονται, αλλά ούτε ζητούν χρήματα για το κόστος των χρωμάτων. Προτιμούν να τα αγοράζουν οι Σύλλογοι των Σχολείων, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως χρηματική συναλλαγή. Φυσικά θα έκαναν δεκτή κάποια χορηγία σε είδος από εταιρεία χρωμάτων, ώστε να φύγει κι αυτό το εμπόδιο από τις δράσεις τους, καθώς – κακά τα ψέματα – στις πιο αδύναμα οικονομικά περιοχές είναι δύσκολο για τους γονείς να συγκεντρώσουν ακόμα και αυτά τα περίπου 200 ευρώ που κοστίζουν τα χρώματα. Κανένα χρώμα πάντως δεν πετιέται. Πινέλα, ρολά, σκαφάκια και μπογιές χρησιμοποιούνται σε επόμενες δράσεις μέχρι… τελικής εξάντλησης.

Στην ομάδα μετέχουν άτομα από 20 χρονών μέχρι… όσο αντέχουν – το μεγαλύτερο ξεπερνά τα 70 και είναι εξαιρετικά δραστήριο. Η ζωγραφική σε τοίχο είναι κοπιαστική δουλειά αλλά το αποτέλεσμα και το αίσθημα χαράς από την ανιδιοτελή προσφορά στην τοπική κοινότητα σε ανταμείβει 100%.

Γνωρίστε περισσότερα για την Open Art στην ιστοσελίδα της: https://openart.com.gr/

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Μεταμορφώνουν σχολεία σε έργα τέχνης

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top