Οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν ένα βήμα μπροστά

Home » Εθελοντισμός » Οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν ένα βήμα μπροστά

Ήταν το 1978 όταν μία ομάδα γιατρών από τη Γαλλία μαζί με δημοσιογράφους και  ανθρώπους της διανόησης, ναύλωναν ένα πλοίο με προορισμό τη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Σκοπός τους ήταν η παροχή βοήθειας σε ένα άλλο καράβι με 2,5 χιλιάδες πρόσφυγες από το Βιετνάμ που έπλεε ακυβέρνητο στα ανοιχτά χωρίς κάποιο κράτος να προσφέρει ανακούφιση στην πείνα, τις ασθένειες και την απάνθρωπη ταλαιπωρία των επιβατών.

Η ομάδα κατάφερε να προσεγγίσει το πλοίο με τους πρόσφυγες, να δώσει ιατρική βοήθεια και να στρέψει τα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης σε μία ανθρώπινη τραγωδία που εξελισσόταν στο περιθώριο αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων εξωτερικής πολιτικής και γραφειοκρατικών αδιεξόδων που θα οδηγούσαν μαθηματικά στον χαμό εκατοντάδων ανθρώπων.

«Η αδιαφορία είναι ασθένεια – η δράση είναι θεραπεία»

Η πρωτοβουλία εκείνη έγινε αφορμή για τη συγκρότηση των «Γιατρών του Κόσμου». Μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που στα επόμενα χρόνια θα αναλάμβανε δράσεις σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου, φτάνοντας σήμερα να έχει ενεργή παρουσία σε 80 κράτη με περισσότερα από 400 προγράμματα και συνθήματα όπως «η αδιαφορία είναι ασθένεια – η δράση είναι θεραπεία», «η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι προνόμιο – είναι ανθρώπινο δικαίωμα» και «όταν οι κάμερες φεύγουν (σ.σ. σταματά η δημοσιότητα), εμείς παραμένουμε όσο χρειάζεται». 

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας ιδρύθηκαν το 1990 και μαζί με 17 ακόμα αντιπροσωπείες, διασκορπισμένες σε τέσσερις ηπείρους του κόσμου, αποτελούν το ιατρικό και ανθρωπιστικό δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου. Κινητήρια αρχή της οργάνωσης είναι ότι «κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή την πολιτική πεποίθηση». Η οργάνωση δεν εμπλέκεται σε πολιτικά θέματα, χωρίς όμως αυτό να την υποχρεώνει να σιωπά όταν διαπιστώνει καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων οπουδήποτε στον κόσμο. Οι Γιατροί του Κόσμου μιλούν ανοιχτά κατά της παρεμπόδισης της πρόσβασης στην υγεία και εναντίον της καταπάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ένα βήμα μπροστά για τις ευάλωτες γυναίκες

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας κάνουν τώρα ένα βήμα μπροστά στο μέτωπο της προστασίας των ευάλωτων γυναικών που βρίσκονται στη χώρα μας. Μετά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του «Ανοιχτού Κέντρου Διαμονής – A step forward», προχωρούν στην πλήρη αναμόρφωση του χώρου, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες γυναικών και μητέρων, ανεξαρτήτου καταγωγής, που βρίσκονται σε επισφάλεια. Σκοπός της δομής φιλοξενίας των Γιατρών του Κόσμου είναι να προστατεύει και να υποστηρίζει τις κοινωνικά ευάλωτες γυναίκες, διασφαλίζοντας ασφαλή στέγαση και όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες που μπορεί να χρειαστούν όπως ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, υγειονομική περίθαλψη, διατροφή και ασφάλεια.

Απολογισμός της πρώτης περιόδου λειτουργίας

Στην πρώτη περίοδο λειτουργίας του «Ανοιχτού Κέντρου Διαμονής» φιλοξενήθηκαν 227 γυναίκες και παιδιά από υποσαχάριες χώρες, την Ουκρανία και χώρες της Ασίας. Περίπου οι μισές γυναίκες ήταν θύματα έμφυλης βίας. Στη δομή δέχτηκαν νομική συμβουλευτική, παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα, 41 παιδιά εγγράφηκαν σε σχολείο, ενώ 117 γυναίκες και παιδιά, μετά τη διαμονή τους στο Κέντρο, πήγαν σε άλλους ασφαλείς χώρους φιλοξενίας. Στόχος των Γιατρών του Κόσμου, μετά την αναμόρφωση του χώρου, είναι το «Ανοιχτό Κέντρο Διαμονής – A step forward” να είναι σε θέση να φιλοξενήσει κάθε γυναίκα και μητέρα, ανεξαρτήτου καταγωγής, που βρίσκεται σε ανάγκη.

Για να γίνετε εθελοντής, συνεργάτης ή να βοηθήσετε οικονομικά τους Γιατρούς του Κόσμου, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://mdmgreece.gr/

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν ένα βήμα μπροστά

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top