Ασύρτικο: Ποικιλία… ηφαίστειο!

Home » Good Food Good Mood » Ασύρτικο: Ποικιλία… ηφαίστειο!

Σαν γεννημένο μέσα από την τέφρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης, το ασύρτικο αποτελεί μια από τις πιο σπουδαίες ελληνικές ποικιλίες. Δίνει εκπληκτικούς λευκούς και σπουδαίους γλυκείς λιαστούς οίνους.

Τα κρασιά από ασύρτικο είναι φρέσκα δεξαμενής, περασμένα από βαρέλι είτε και παλαιωμένα καθώς αντέχουν για πολλά χρόνια. Το χρώμα των φρέσκων ή περασμένων από βαρέλι κρασιών είναι μέτριο λεμονοπράσινο, ενώ από τα αρώματα ξεχωρίζει η ορυκτότητα (κυρίως της Σαντορίνης), του λεμονιού, του κίτρου, του ανανά, του ροδάκινου και του γκρέιπφρουτ.

Συνδυάζεται ιδανικά με τις ποικιλίες Αθήρι, Αίδάνι, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Chardonnay και Ξινόμαυρο. Η ποικιλία είναι τόσο σπουδαία που την συναντάμε σε οκτώ οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
 Αυτοί είναι ΠΟΠ Σαντορίνη, ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα (Χαλκιδική), ΠΟΠ Μονεμβάσια – Malvasia (γλυκός), ΠΟΠ Ρόδου, ΠΟΠ Malvasia Πάρος (γλυκός), ΠΟΠ Malvasia Σητεία, ΠΟΠ Χάνδακας – Candia και ΠΟΠ Malvasia Χάνδακας – Candia.

Ο τρύγος του ασύρτικου γίνεται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ εκτός από την πατρίδα του τη Σαντορίνη, όπου καλλιεργείται στα μοναδικά αμπέλια σε σχήμα κουλούρας ή φωλιάς, το συναντάμε πλέον και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο, την Αττική, την Εύβοια, την Μακεδονία, τη Θράκη, την Κρήτη μα και την Αυστραλία!

Τα κρασιά από ασύρτικο συνοδεύουν υπέροχα φαγητά με λευκό κρέας ή πουλερικά, ψάρια,  θαλασσινά αλλά και ζυμαρικά

Το ασύρτικο αντέχει σε συνθήκες ζεστού και ξηρού κλίματος διατηρώντας μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα παράλληλα με ζωηρή οξύτητα.

Picture of Σπύρος Δράκος

Σπύρος Δράκος

Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου», αναφέρει ο 103ος ψαλμός του Δαυίδ. Κι αν η βιβλική εποχή είναι όντως μακρινή ο Οδυσσέας Ελύτης φρόντισε με έναν στίχο του να μας θυμίσει τι σημαίνει για τον λαό μας το αμπέλι. «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι»... Γι αυτό το αμπέλι θα μιλήσουμε στο Utopia, για τους καρπούς του, για τους υπέροχους ελληνικούς οίνους. Άλλωστε η δική μου UtopiaZone είναι να ταξιδεύεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσα από το ποτήρι σου.

Ασύρτικο: Ποικιλία… ηφαίστειο!

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top