Υλικά για τα ψωμάκια
- 800 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κύβο νωπή μαγιά
- 300 ml περίπου χλιαρό νερό
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 αυγά
- 150 gr λιωμένο βούτυρο
- 100 ml γάλα πλήρες χλιαρό
- 1-2 ασπράδια αυγoύ για την επάλειψη
- Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ διαλύετε τη μαγιά με τα χέρια σας, ρίχνετε 150 ml νερό, τις 2 κουταλιές ζάχαρη και ανακατεύετε με ένα σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάζετε με μαγειρική μεμβράνη και αφήνετε για 15 λεπτά.
- Σε ένα κατσαρολάκι μικρό, ζεσταίνετε σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο μαζί με το γάλα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Δε θέλουμε να κάψει.
- Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά μαζί με το μείγμα της μαγιάς, σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 3-4 λεπτά, αρχικά με το σύρμα.
- Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το αλάτι και συνεχίζετε το ζύμωμα, με τον γάντζο.
- Τέλος προσθέτετε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο με το γάλα ( πολύ σημαντικό εδώ είναι να μην καίει το υγρό, διότι θα κάψει την μαγιά ) συνεχίζοντας το ζύμωμα.
- Εδώ θα κρίνετε εσείς αν χρειαστεί και το υπόλοιπο νερό, για να δέσει το ζυμάρι. Είναι πάντα σχετικό το υγρό στοιχείο, γιατί διαφέρει από αλεύρι σε αλεύρι.
- Έπειτα θα αλευρώσετε μια μεγάλη μπασίνα και θα βάλετε την ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο. Σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας και αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. ( περίπου 2 ώρες, αν και εξαρτάται σημαντικά από την θερμοκρασία του δωματίου )
- Όταν λοιπόν φουσκώσει η ζύμη, θα πασπαλίσετε την επιφάνεια εργασίας σας με λίγο αλεύρι, θα την αναποδογυρίσετε επάνω και θα την ζυμώσετε για λίγο.
- Αν θέλετε να δουλέψετε με ακρίβεια και όχι με το μάτι, μπορείτε να ζυγίσετε το ζυμάρι σας και να μεριδοποιήσετε μετά.. ( η ποσότητα θα εξαρτηθεί από το μέγεθος που θα δώσετε εσείς, στο κάθε ψωμάκι. Όμως να θυμάστε πως θα φουσκώσουν κιόλας, οπότε τα ψωμάκια καλό θα ήταν να μην είναι υπερβολικά μεγάλα και φυσικά να είναι ομοιόμορφα πλασμένα )
- Σκεπάζετε 2-3 ταψιά με λαδόκολλα και αρχίζετε να πλάθετε τις μπαλίτσες, όσο γίνεται πιο ομοιόμορφα. ( η αγάπη και το μεράκι σας στο πλάσιμο, θα ανταμειφθούν με το αποτέλεσμα ) Αφήνετε φυσικά χώρο στο ενδιάμεσο, διότι θα φουσκώσουν κιόλας.
- Σκεπάζετε και πάλι τα ταψιά και αφήνετε για περίπου 1 ώρα να ξεκουραστούν και πάλι τα ψωμάκια, πριν το ψήσιμο.
- Με ένα πινέλο, αλείφετε το ασπράδι στα ψωμάκια ( με μαλακές κινήσεις, για να μην χάσουν τον όγκο τους ) και πασπαλίζετε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.
- Ψήνετε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις για περίπου 20-30 λεπτά, έως ότου πάρουν ωραίο χρώμα. Αν χρειαστεί αλλάζετε θέσεις στα ταψιά. ( ανάλογα τη δυναμική του φούρνου σας )
- Μόλις ψηθούν, τα βγάζετε σε μια σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν. Αν πάλι είστε μερακλήδες, δοκιμάζετε όπως είναι ζεστά από τον φούρνο.


Υλικά για την γέμιση
- 2-3 χρωματιστές πιπεριές
- 1-2 κολοκυθάκια πράσινα
- 1-2 μελιτζάνες
- 1 ματσάκι φρέσκα φύλλα ρόκας
- 2-3 πακέτα χαλούμι, 200 gr περίπου το καθένα
- Ελαιόλαδο
- Φρέσκο θυμάρι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένετε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό, όλα σας τα λαχανικά. Τα στεγνώνετε και τα κόβετε σε λεπτές φέτες κατά μήκος. ( ιδανικά στο μαντολίνο, αλλιώς με ένα μαχαίρι )
- Στρώνετε λαδόκολλα σε ταψιά, απλώνετε τα λαχανικά, ( εκτός από τα φύλλα ρόκας ) περιχύνετε με ελαιόλαδο, φρέσκο θυμάρι και αλατοπιπερώνετε.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις, για περίπου 10- 15 λεπτά. ( μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα, χωρίς να παραψηθούν ) Αλλιώς μπορείτε να τα ψήσετε σε σχαροτήγανο ή και στα κάρβουνα αν έχετε ψησταριά.
- Αφήνετε σε ένα ταψί, όλα τα ψημένα σας λαχανικά, μέχρι να κάνετε την σύνθεση.
Υλικά για την μαγιονέζα καπνιστής πάπρικας
- 3 κρόκους αυγών ( οπωσδήποτε φρέσκα τα αυγά )
- 200 ml σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα ντιζόν
- 1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό
- 1-2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κοφτή κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μέλι
- αλάτι και πιπέρι λευκό

Εκτέλεση
- Παίρνετε ένα ψηλό δοχείο και ρίχνετε πρώτα τους κρόκους των αυγών, το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά μέσα.
- Με ένα ραβδομπλέντερ ξεκινάτε από τον πάτο του δοχείου να χτυπάτε και ανεβάζετε το ραβδομπλέντερ αργά και σταθερά προς τα επάνω, για να μην κόψει η μαγιονέζα.
- Με αυτόν τον τρόπο, είναι δύσκολο να κόψει.
- Τώρα όσον αφορά την γεύση, μπορείτε να πειραματιστείτε… Ανάλογα τα γούστα σας. Λίγο παραπάνω καπνιστή πάπρικα, μέλι, οξύτητα… ότι προτιμάτε εσείς.

Εκτέλεση σύνθεσης
- Σε σχαροτήγανο, ψησταριά ή ακόμη και στον φούρνο, ψήνετε το χαλούμι, το οποίο έχετε κόψει σε φέτες και ζεσταίνετε τα ψωμάκια σας, τα οποία και έχετε κόψει στη μέση.
- Αλείφετε τα ψωμάκια σας με την μαγιονέζα καπνιστής πάπρικας, επιλέγετε τα λαχανικά που θέλετε και ολοκληρώνετε με χαλούμι και φύλλα ρόκας. aν χρειαστεί, διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Καρφώνετε με ένα ξύλινο καλαμάκι και σερβίρετε προαιρετικά με πατάτες τηγανιτές ή και country..
