Caesar: Η περίεργη ιστορία της αγαπημένης μας σαλάτας

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
σαλάτα
Home » Good Food Good Mood » Caesar: Η περίεργη ιστορία της αγαπημένης μας σαλάτας

Η σαλάτα Caesar είναι ένα από τα αγαπημένα μας πιάτα, γιατί τρώγεται άνετα μόνη της, ως κυρίως πιάτο. Τραγανό μαρούλι, τραγανό κρουτόν, παρμεζάνα και πλούσια κρεμώδης σος. Από εκεί και πέρα, ακολουθούν παραλλαγές, ανάλογα με τις διατροφικές επιλογές μας. Με κοτόπουλο, με αντζούγια για τους ψαροφάγους, με κάποιο υποκατάστατο κρέατος για τους χορτοφάγους. Ευτυχώς, όλοι μπορούμε να απολαύσουμε τη σαλάτα Ceasar, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 

Την παραγγέλνεις, τη φτιάχνεις στο σπίτι ή την επιλέγεις σε ένα εστιατόριο. Ξέρεις όμως από πού έρχεται; Αναρωτήθηκες ποιος την έφτιαξε και ποια ιστορία κρύβεται πίσω από αυτό το κρεμώδες και χορταστικό δημιούργημα που μπαίνει στο πιάτο σου;

Η συνταγή της υπέροχης σος

Η αλήθεια είναι ότι πλέον βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ έτοιμη σος Caesar, για να μην χρειαστεί να αγοράζουμε όλα τα υλικά. Ωστόσο, ας μην γελιόμαστε, άλλη χάρη έχει το φαγητό που φτιάχνουμε εμείς από το μηδέν και που πετυχαίνει. Εμείς θα σου δώσουμε την κλασική συνταγή της και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά. Αποτελείται από αυγό, λάδι, παρμεζάνα, χυμό από λεμόνι και φυσικά αντζούγια. Αυτή είναι η αυθεντική, αλλά εσύ μπορείς να την προσαρμόσεις, γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν επιλέγουν όλοι τη γεύση της αντζούγιας.

Ποιος δημιούργησε τη σαλάτα Caesar;

Όπως γίνεται συνήθως, υπάρχουν διαμάχες για το ποιος ήταν ο δημιουργός αυτής της υπέροχης σαλάτας και ποτέ δεν θα είμαστε σίγουροι. Σύμφωνα με το βιβλίο “The Bull Cook and Authentic Historical Recipes and Practices” και τον συγγραφέα του George Leonard Herter, η Caesar ανήκει σε έναν σεφ που έζησε στις αρχές του 1900 και ο οποίος έδωσε στη σαλάτα το όνομα του Αυτοκράτορα Ιουλίου Καίσαρα. Καλή ιστορία, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις που να τη στηρίζουν. Ξέρουμε όμως ότι είναι η οικογένεια Cardini που την έκανε γνωστή. Και είναι μία ιστορία πολύ πιο πειστική για το ποιος δημιούργησε αυτή τη σαλάτα.

Ο εστιάτορας Caesar Cardini έστησε το εξαιρετικά δημοφιλές μαγαζί με το όνομα “Caesar’s Restaurant” στην Τιχουάνα του Μεξικό. Ο μύθος λέει ότι την 4η Ιουλίου του 1924, γινόταν χαμός από πελάτες, εφόσον είναι η μεγάλη αμερικάνικη γιορτή της ανεξαρτησίας τους. Τελείωσε το φαγητό στο μαγαζί, αλλά ο Cardini δεν σκέφτηκε να το κλείσει και να διώξει όσους περίμεναν υπομονετικά. Λέγεται λοιπόν ότι εκείνη η μέρα ήταν η πρεμιέρα της σαλάτας Caesar, χρησιμοποιώντας με έξυπνο τρόπο τα συστατικά που είχαν περισσέψει. Αναρωτιόμαστε αν επρόκειτο για τη συνταγή που ξέρουμε σήμερα.

Και αυτό το απάντησε η ίδια η κόρη του Cardini, που χρόνια αργότερα έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη και αποκάλυψε τι ακριβώς περιείχε η περίφημη σαλάτα του 1924. Ολόκληρα φύλλα μαρουλιού για να τα πιάνει ο πελάτης από την άκρη, ελαιόλαδο και παστεριωμένα αυγά. Άρα, ήταν σχετικά κοντά σε αυτό που ξέρουμε. Άλλος μύθος λέει ότι ο αδερφός του Caesar, Alex, ήταν εκείνος που πήρε τη δοκιμαστική συνταγή και την απογείωσε, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και προσθέτοντας την περίφημη αντζούγια. Λένε ότι ως πρώην πιλότος, την έφτιαχνε για τους συναδέλφους του, δίνοντας μάλιστα στη σαλάτα την εναλλακτική ονομασία «η σαλάτα του Αεροπόρου». Άλλοι λένε ότι ήταν ένας φίλος του Caesar, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Εκείνο το εστιατόριο έγινε άκρως δημοφιλές, ειδικά σε μία εποχή όπου ξεκινούσαν οι απαγορεύσεις στις Η.Π.Α., αλλά όχι στο Μεξικό. Έφευγαν λοιπόν από το Σαν Ντιέγκο ή το Λος Άντζελες για να μπορέσουν να απολαύσουν καλό φαγητό (και φυσικά ποτό) στο εστιατόριο του Μεξικό. 

Μία πελάτισσα ήταν και η σπουδαία σεφ Julia Child, που τότε πήγαινε με τους γονείς της και μιλά για αυτό στο βιβλίο της “From Julia Child’s Kitchen”. «Μία από τις πρώτες εστιατορικές μου αναμνήσεις ήταν το 1925 και 1926 στην Τιχουάνα με τους γονείς μου, που ήταν τρομερά ενθουσιασμένοι που θα έτρωγαν επιτέλους στο εστιατόριο του Caesar. Βρισκόταν νότια του Σαν Ντιέγκο και ήταν η εποχή της απαγόρευσης. Η φήμη του μαγαζιού διαδόθηκε πολύ γρήγορα και όλοι είχαμε μάθει για τη σαλάτα Caesar».

Ποιος την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο;

Ο Caesar Cardini μίλησε αργότερα για τη διάδοση της σαλάτας σε όλο τον κόσμο. Ο χολιγουντιανός Manny Wolfe μοιράστηκε τη συνταγή με αμέτρητα εστιατόρια και μέχρι το 1950, είχε φτάσει στο διάσημο ξενοδοχείο Waldorf- Astoria. Άλλες πηγές λένε ότι η Wallis Warfield Simpson, που αργότερα παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Εδουάρδο της Ουαλίας τον 8ο) έφερε τη σαλάτα στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια, σε εκείνη οφείλουμε το ότι το μαρούλι σερβίρεται σε μικρές μπουκιές, και όχι ολόκληρο. Και αν πιστεύετε ότι η συσκευασμένη σος της σαλάτας είναι πρόσφατο concept, κάνετε λάθος. Ο ίδιος ο Cardini έβαλε τη σος του σε μπουκάλι το 1948, με τη δική του υπογραφή. Όπως και να έχει, σπιτική ή μη, η σαλάτα Caesar θα συνεχίσει να υπάρχει στα τραπέζια μας για πολλά χρόνια ακόμη.

Διαβάστε ακόμη: Αυτή η απλούστατη σάλτσα ντομάτας έχει βραβευτεί ως μια από τις καλύτερες του κόσμου

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Κλέλια Φατούρου
Κλέλια Φατούρου
Έχω σπουδάσει Δημοσιογραφία και Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας. Ζω στην Αθήνα (που λατρεύω) αλλά επισκέπτομαι συχνά την Κωνσταντινούπολη, που έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα μου. Λατρεύω τα σκυλιά μου, τα γλυκά, τις ταινίες τρόμου, τους ανθρώπους που αυτοσαρκάζονται αλλά και να γράφω για όλα αυτά.

Caesar: Η περίεργη ιστορία της αγαπημένης μας σαλάτας

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top