Φάβα με ψητά ντοματίνια και κρεμμύδια

Home » Good Food Good Mood » Κατερίνα Λένη » Φάβα με ψητά ντοματίνια και κρεμμύδια

Υλικά για την φάβα

  • 250 gr φάβα, καθαρισμένη και ξεπλυμένη
  • 3 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κλαδάκια  φρέσκο θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1.200-1.300 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
  • από 1 λεμόνι, ο χυμός του

Υλικά για τα ντοματίνια και κρεμμύδια

  • 10-15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες, ή ροδέλες
  • λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
  • φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση φάβας

  1. Καθαρίζετε σχολαστικά τη φάβα και την ξεπλένετε σε άφθονο κρύο νερό. Την σουρώνετε σε μια σίτα.
  2. Πλένετε σχολαστικά όλα σας τα λαχανικά και τα ψιλοκόβετε.
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα καρότα με το κρεμμυδάκι.
  4. Στη συνέχεια προσθέτετε στην κατσαρόλα τη φάβα, το φύλλο δάφνης, το φρέσκο θυμάρι,  αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι , συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς  για λίγα λεπτά ακόμη και σβήνετε με τον ζωμό λαχανικών.
  5. Σιγοβράζετε τη φάβα σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα , ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα κατά διαστήματα,  για περίπου 1 ώρα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της κατσαρόλας, να χυλώσει και να βράσει η φάβα.
  6. Στη συνέχεια κατεβάζετε από την εστία την κατσαρόλα, αφαιρείτε  το φύλλο δάφνης και τα κλαδάκια από το φρέσκο θυμάρι και τα ρίχνετε στο μούλτι.
  7. Πολτοποιείτε την φάβα μαζί με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτετε τον χυμό λεμονιού και αν χρειαστεί διορθώνετε τη γεύση.
  8. Περνάτε την φάβα από ψιλή σίτα για να τελειοποιήσετε την υφή της. Κρατάτε στην άκρη μέχρι να σερβίρετε.

Εκτέλεση για ψητά ντοματίνια και κρεμμύδια

  1. Πλένετε σχολαστικά τα λαχανικά και τα κόβετε στη μέση μαζί με τα κρεμμύδια.
  2. Σκεπάζετε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και αραδιάζετε  επάνω τα λαχανικά. Περιχύνετε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με αλάτι,  φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μια πρέζα ζάχαρη και φρέσκο θυμάρι.
  3. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120-150 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  4. Αποσύρετε το ταψί από τον φούρνο.

Τιπ σερβιρίσματος

Σερβίρετε τη φάβα σε βαθιά μπολάκια μαζί με τα ψητά  ντοματίνια και κρεμμύδια, φρεσκοτριμμένο πιπέρι,  λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο, φρέσκο θυμάρι και προαιρετικά λίγη κάπαρη ψιλή.

Picture of Κατερίνα Λένη

Κατερίνα Λένη

Foodlover Private Dining- Mediterranean cuisine

Φάβα με ψητά ντοματίνια και κρεμμύδια

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top