Γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλα

Home » Good Food Good Mood » Κατερίνα Λένη » Γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλα

Υλικά

  • 1  κιλό γαύρος καθαρισμένος, χωρίς το κεφάλι και την ραχοκοκαλιά
  • 30-40  περίπου φρέσκα αμπελόφυλλα, αλλιώς από το βάζο
  • 2 λεμόνια κομμένα σε ροδέλες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πρέζα αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • φρέσκο άνηθο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Για να καθαρίσουμε τον γαύρο, κόβουμε τα κεφάλια και με τα δάχτυλά μας ανοίγουμε προσεκτικά το σώμα κάθε ψαριού κατά μήκος τραβώντας με τον τρόπο αυτό τα εντόσθια και τη ραχοκοκαλιά.
  1. Ξεπλένουμε πολύ καλά τον γαύρο σε άφθονο κρύο τρεχούμενο νερό και τον αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει.
  2. Παράλληλα ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας και ξεπλένουμε τα αμπελόφυλλα, είτε απο την άλμη είτε τα φρέσκα. Τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  1. Προετοιμάζουμε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ το οποίο θα χωρέσει την ποσότητα του γαύρου.
  2. Στρώνουμε στο πάγκο μας ένα μέτριο κομμάτι λαδόκολλας και αρχίζουμε σιγά σιγά να τυλίγουμε τον γαύρο στα αμπελόφυλλα, ως εξής..
  1. Τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα ένα αμπελόφυλλο διπλωμένο στη μέση, από πάνω έναν γαύρο και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολάκι. Κατά αυτόν τον τρόπο συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα ψάρια.
  2. Αραδιάζουμε μέσα στο ταψί  τις ροδέλες λεμονιού και όλα τα ρολάκια κολλητά το ένα στο άλλο. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το λευκό κρασί, το ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα λαχανικά.
  1.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου πάνω κάτω οι αντιστάσεις για περίπου 30 λεπτά, ανάλογα τη δυναμική του φούρνου σας.
  1. Σερβίρετε με φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο και μια δροσερή σαλάτα ως κυρίως γεύμα ή ως μεζέ. Ότι προτιμάτε εσείς.
Picture of Κατερίνα Λένη

Κατερίνα Λένη

Foodlover Private Dining- Mediterranean cuisine

Γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλα

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top