Κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο

Home » Good Food Good Mood » Κατερίνα Λένη » Κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο

Υλικά για τη γέμιση

  • 8 στρογγυλά κολοκυθάκια
  • 1  μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1  σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 150 gr ρύζι καρολίνα
  • 500 gr  μοσχαρίσιος κιμάς
  • 100 ml  λευκό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αρωματικά βότανα,  δυόσμος, μαϊντανός και άνηθος
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1000 ml ζωμός λαχανικών
  • 1 λεμόνι, κομμένο στα 4

Υλικά για το αυγολέμονο

  • 500 ml ζωμό από τα κολοκυθάκια ή ζωμό λαχανικών
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1-2 λεμόνια,  ο χυμός τους
  • 1-2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Υλικά για το αρωματικό λάδι

  • 300 ml σπορέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 200-300 g φύλλα από φρέσκα αρωματικά, όπως δυόσμο, βασιλικό, μαϊντανό και άνηθο, χωρίς τα κοτσάνια τους

Εκτέλεση γέμισης

  1. Πλένετε σχολαστικά τα κολοκυθάκια, κόβετε το καπάκι τους και αδειάζετε την ψίχα τους με προσοχή για να μην καταστρέψετε το σχήμα τους . Την ψίχα την κρατάτε και την αποθηκεύετε στην κατάψυξη για άλλες παρασκευές, όπως κολοκυθοκεφτέδες.
  2. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τρίβετε το καρότο στον τρίφτη  και ψιλοκόβετε  τα μυρωδικά.
  3. Ρίχνετε 50 ml ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, σοτάρετε τον κιμά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  4. Στη συνέχεια προσθέτετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Σβήνετε με το λευκό κρασί και περιμένετε λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Έπειτα συνεχίζετε με το ρύζι και 500 ml ζωμό λαχανικών.
  7. Βράζετε σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μείνει στεγνή η γέμιση.
  8. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά στην γέμιση, δοκιμάζετε και αν χρειαστεί διορθώνετε την γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  9. Γεμίζετε τα κολοκυθάκια μέχρι ¾, διότι θα φουσκώσει το ρύζι.
  10. Αραδιάζετε τα κολοκυθάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο,  προσθέτετε τον ζωμό και τα κομμάτια λεμονιού.
  11. Σκεπάζετε το ταψί σας με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα.
  12. Τέλος αποσύρετε τα ψημένα κολοκυθάκια από τον φούρνο και κρατάτε τον ζωμό από το ταψί, για να φτιάξετε το αυγολέμονο. Αν χρειαστεί συμπληρώνετε με ζωμό λαχανικών ή νερό.

Εκτέλεση αυγολέμονο

  1. Σουρώνετε τον ζωμό από το ταψί και τον ρίχνετε σε μια μέτρια κατσαρόλα. Αλλιώς  χρησιμοποιείτε  ζωμό λαχανικών.
  2. Στύβετε τα λεμόνια και χωρίζετε τα αυγά. Τα ασπράδια που θα περισσέψουν, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε άλλη παρασκευή.
  3. Φέρνετε τον ζωμό σε βρασμό, προσθέτετε τον χυμό λεμονιού  ( ανάλογα με την οξύτητα που επιθυμείτε ) και διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό.  ( όσο πιο πηχτό επιθυμείτε το αυγολέμονό σας, τόσο περισσότερο κορν φλάουρ θα προσθέσετε, γι αυτό και έχω γράψει 1-2 κουταλιές )
  4. Θα συνεχίσετε τον βρασμό σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα. Μετά θα κατεβάσετε την κατσαρόλα από την εστία και θα προσθέσετε με μεγάλη προσοχή τους κρόκους των αυγών και με γρήγορες κινήσεις θα ανακατέψετε με το σύρμα, για να μην σας ψηθούν τα αυγά. 
  5. Θα επαναφέρετε την κατσαρόλα στην εστία, θα προσθέσετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και θα βράσετε για 2-3 λεπτά ακόμη το αυγολέμονο. Εδώ που τα λέμε διαφέρουν τα γούστα στο αυγολέμονο, ως προς την οξύτητα και την πυκνότητα. Εσείς προσαρμόστε στα δικά σας γούστα την συνταγή.

Εκτέλεση αρωματικό λάδι

  1. Πλένετε σε άφθονο κρύο νερό τα μυρωδικά σας και κρατάτε μόνο τα φύλλα.
  2. Μπλανσάρετε δηλαδή ζεματάτε σε νερό που βράζει για λίγα δευτερόλεπτα τα φύλλα των μυρωδικών και με μια τρυπητή κουτάλα τα σουρώνετε  και  τα περνάτε από παγόνερο.  
  3. Μόλις κρυώσουν τα μπλανσαρισμένα μυρωδικά, τα στύβετε πάρα πολύ καλά και τα στεγνώνετε όσο μπορείτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  4. Ρίχνετε στο μούλτι το λάδι μαζί με τα μυρωδικά και τα χτυπάτε για τουλάχιστον 5-8 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα.
  5. Αυτή την κρέμα την περνάτε από τουλπάνι σε ένα σουρωτήρι και κρατάτε το αρωματικό σας λάδι.

Σύνθεση

  1. Σερβίρετε τα κολοκυθάκια μαζί με την κρέμα αυγολέμονο και λίγες σταγόνες από αυτό το υπέροχο αρωματικό λάδι. Από τα αγαπημένα μου φαγητά..
Picture of Κατερίνα Λένη

Κατερίνα Λένη

Foodlover Private Dining- Mediterranean cuisine

Κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top