Μελιτζανοσαλάτα

Home » Good Food Good Mood » Κατερίνα Λένη » Μελιτζανοσαλάτα

Υλικά

  • 6 μεγάλες μελιτζάνες
  • 2 πιπεριές φλωρίνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό και δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 100  ml ελαιόλαδο
  • ο χυμός από 1-2  λεμόνια
  • 1 σφηνάκι ξύδι λευκό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Πλένετε σχολαστικά τα λαχανικά σας και τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί.  Καρφώνετε τις μελιτζάνες με το μαχαίρι σας εδώ και εκεί για να ψηθούν καλύτερα και ομοιόμορφα.
  2. Σκεπάζετε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετείτε επάνω τις μελιτζάνες. Ψήνετε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα. Μέχρι να σουρώσουν και να μαλακώσουν.
  3. Ταυτόχρονα ψιλοκόβετε σε μικρά κυβάκια τις πιπεριές φλωρίνης και τις σκελίδες σκόρδο.
  4. Ρίχνετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά πρώτα  τις πιπεριές φλωρίνης μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις μαραθούν οι πιπεριές φλωρίνης προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα σε μέτρια ταχύτητα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για λίγα λεπτά ακόμη.
  5. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται εδώ για να μην παραψηθεί το σκόρδο και πικρίσει. Αποσύρετε  το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη.
  6. Μόλις ψηθούν οι μελιτζάνες, ( τις οποίες βεβαίως μπορείτε και να τις καπνίσετε σε ξυλόφουρνο ή στα κάρβουνα για πιο έντονο άρωμα ),  αποσύρετε το ταψί από τον φούρνο, τις χαράζετε με ένα μαχαίρι και αφαιρείτε με ένα κουτάλι τη σάρκα τους.
  7. Βάζετε την ψημένη σάρκα της μελιτζάνας σε μια ψιλή σίτα, για 1 ώρα περίπου για να απομακρυνθούν όλα τα περιττά υγρά και περιχύνετε με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
  8. Μόλις  στραγγίξουν οι μελιτζάνες, τις μεταφέρετε σε μια μικρή μπασίνα μαζί με τις πιπεριές φλωρίνης που έχετε σοτάρει, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύδι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύετε πολύ καλά.
  9. Δοκιμάζετε και αν χρειαστεί διορθώνετε τη γεύση με χυμό λεμονιού αλάτι και πιπέρι.
  10. Αποθηκεύετε την μελιτζανοσαλάτα σε δοχείο που κλείνει μέσα στο ψυγείο, για να αναδειχθούν τα αρώματά της και σερβίρετε ιδανικά την επόμενη ημέρα.

Τιπ

  • Ψήνοντας τις μελιτζάνες στο φούρνο η γεύση της σαλάτας αυτής είναι πιο ήπια.
  • Αν πάλι επιθυμείτε πιο έντονη την μελιτζανοσαλάτα σας, είναι προτιμότερο να καπνίσετε τις μελιτζάνες σε ξυλόφουρνο ή  στα κάρβουνα.
  • Μπορείτε να ψήσετε τις πιπεριές φλωρίνης κατά τον ίδιο τρόπο στο φούρνο, αν δεν θέλετε να τις σοτάρετε στο τηγάνι.
  • Σοτάροντας  το σκόρδο στο τηγάνι γίνεται πολύ πιο μαλακό και διακριτικό το άρωμά του.
  • Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί ή και χειροποίητες πιτούλες
Picture of Κατερίνα Λένη

Κατερίνα Λένη

Foodlover Private Dining- Mediterranean cuisine

Μελιτζανοσαλάτα

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top