Υλικά για την ζύμη
- 500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 ml περίπου χλιαρό νερό (όσο πάρει)
- 1 κύβος νωπή μαγιά 25 gr
- 1 γερή πρέζα ζάχαρη
- λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- (ίσως λίγο αλεύρι επιπλέον για να γίνει λεία η ζύμη σας)
Υλικά για την σάλτσα ντομάτας
- 1 βάζο τριμμένη ντομάτα
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 1 πρέζα αποξηραμένο βασιλικό ή ρίγανη
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- φρέσκα φύλλα βασιλικού
Υλικά για την γέμιση
- 200 gr μοτσαρέλα τριμμένη (από μπαστούνι μοτσαρέλας)
- 200 gr παρμεζάνα τριμμένη
- αλλαντικά της αρεσκείας σας όπως ζαμπόν, μπέικον, σαλάμι αέρος, ότι προτιμάτε εσείς, περίπου 10 φέτες
- λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
Εκτέλεση ζύμης ( πρώτο κομμάτι)
- Διαλύετε τον κύβο της νωπής μαγιάς με τα χέρια σας ή με ένα σύρμα στα 200 ml χλιαρού νερού. (το νερό δεν επιτρέπεται να είναι πολύ καυτό διότι θα κάψει την μαγιά, αλλά ούτε και πολύ κρύο γιατί θα αργήσει να ενεργοποιηθεί)
- Προσθέτετε την ζάχαρη, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε με ένα σύρμα.
- Μπορείτε να φτιάξετε την ζύμη στον κάδο του μίξερ ή και να την ζυμώσετε στο χέρι.
- Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνετε μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο ζυμάρι. (ανάλογα το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγες σταγόνες επιπλέον νερό ή λίγο αλεύρι επιπλέον, μέχρι να αποκτήσετε μια λεία ζύμη)
- Μόλις το ζυμάρι σας γίνει λείο, το βάζετε σε μια μπασίνα, το σκεπάζετε με μαγειρική μεμβράνη και το αφήνετε σε ένα ήσυχο και ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. (ανάλογα την θερμοκρασία του περιβάλλοντος θα σας πάρει περίπου στις 2 ώρες)
Εκτέλεση για την σάλτσα ντομάτας
- Ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Αφήνετε στην άκρη μέχρι να ανοίξετε την ζύμη σας.
( εντωμεταξύ ετοιμάζετε τα υλικά της γέμισης ούτως ώστε να είναι έτοιμα. Αν χρειαστεί τρίβετε το τυρί και ψιλοκόβετε τα αλλαντικά )
Εκτέλεση ζύμης ( δεύτερο κομμάτι)
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη σας, την αναποδογυρίζετε στον πάγκο εργασίας σας. Την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και αρχίζετε να την ανοίγετε μακρόστενα με την βοήθεια των χεριών σας.
- Αφού δώσετε το σχήμα που θέλετε με τα χέρια σας, θα πάρετε στη συνέχεια τον πλάστη και θα ανοίξετε την ζύμη σας ούτως ώστε να σας βγει ένα μεγάλο μακρόστενο σχήμα. ( μην ανοίξετε πολύ λεπτό το ζυμάρι διότι δεν θέλετε να φτιάξετε φύλλο για πίτα )
- Όταν λοιπόν είστε έτοιμοι με το άνοιγμα της ζύμης, ρίχνετε από πάνω την σάλτσα ντομάτας με προσοχή για να μην φτάσει μέχρι την άκρη της ζύμης.
- Μοιράζετε την τριμμένη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα, τα φύλλα βασιλικού και τα αλλαντικά από πάνω, αφήνοντας πάντα λίγο χώρο στις άκρες.
- Όλο αυτό λοιπόν αρχίζετε σιγά σιγά από την άκρη, να το στρίβετε σαν ρολό, δημιουργώντας ένα μεγάλο μπαστούνι.
- Αν χρειαστεί για να κολλήσει η άκρη μπορείτε με ένα πινέλο να περάσετε λίγο νερό, χωρίς να είναι απαραίτητο.
- Τώρα με ένα μαχαίρι μεριδοποιείτε αυτό το μπαστούνι σε ροδέλες. ( τα κομμάτια που θα κόψετε να είναι μεσαίου μεγέθους )
- Απλώνετε τα κομμάτια σε ταψιά όπου έχετε σκεπάσει με λαδόκολλα και τα πατάτε από πάνω λίγο με το χέρι σας. ( αφήστε λίγο κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν )
- Σκεπάζετε τα ταψιά με μεμβράνη κουζίνας και τα αφήνετε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά περίπου πριν τα ψήσετε.
- Μόλις ξεκουραστούν, ψήνετε τα ρολάκια πίτσας σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου πάνω κάτω οι αντιστάσεις, για περίπου 25-30 λεπτά ( ανάλογα την δυναμική του φούρνου σας ) μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Σερβίρετε με λίγα φύλλα από φρέσκο θυμάρι.