Μαλαγουζιά: Η κόρη του Αυγούστου

Home » Good Food Good Mood » Μαλαγουζιά: Η κόρη του Αυγούστου

Η αγαπημένη των πολλών – οινοποιών και οινόφιλων – ωριμάζει τον Αύγουστο και είναι μια από τις ποικιλίες που προσαρμόζονται πολύ εύκολα σε διάφορα κλίματα για αυτό και τη συναντάμε σε εξαιρετικά αμπέλια από τη Μακεδονία και τη Θράκη ως και την Πελοπόννησο. Δίνει μαγικά κρασιά με μέτρια απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα, ωστόσο το τελευταίο διάστημα την βρίσκουμε και σε πορτοκαλί εκδοχές.

Η διάσωση

Αυτή η θαυμάσια ελληνική ποικιλία οφείλει τη διάσωση και το εντυπωσιακό της come back σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες του ελληνικού κρασιού, τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και τη Ρωξάνη Μάτσα. Η πρώτη νέα της εμφιάλωση έγινε στο κτήμα Porto Carras όπου εργαζόταν τότε ο Β. Γεροβασιλείου προτού δημιουργήσει το δικό του κτήμα.

«Κορίτσι» με… αρώματα

Η προσαρμοστικότητα της Μαλαγουζιάς μας δίνει κρασιά με πολλά διαφορετικά αρώματα, ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Θα συναντήσουμε Μαλαγουζιές που το άρωμά τους έχει νότες λευκών ανθέων, όπως το γιασεμί και φρούτων όπως το ροδάκινο και το βερύκοκο, αλλά και το λάιμ, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ.

Η Μαλαγουζιά του βορρά, όπου το κλίμα είναι πιο ψυχρό δίνει αρώματα από πράσινο τσάι και δυόσμο, ενώ εκείνη του νότου φέρνει στη μύτη μας άρωμα ανανά ή μάνγκο.

Οι συνοδοί της…

Τέτοιο γλυκόπιοτο κορίτσι ασφαλώς και δεν πάει πουθενά ασυνόδευτο. Ωστόσο, με τα αρώματά της να διαφέρουν, δε θα μπορούσε και ο συνοδός της να είναι πάντα ο ίδιος. Οι Μαλαγουζιές του νότου μπορούν να κάνουν εξαιρετική παρέα με ψητή σουπιά ή καλαμάρι. Αν δεν είστε φίλοι των συγκεκριμένων εδεσμάτων ο ουρανίσκος σας μπορεί να απολαύσει τη Μαλαγουζιά είτε με μια πράσινη σαλάτα (εάν χορταίνετε μόνο με κάτι τέτοιο), είτε με ζυμαρικά με σάλτσα πέστο.

Οι πιο βόρειες Μαλαγουζιές προτιμούν την παρέα του κοτόπουλου ή του ψαριού, ενώ δεν θα πουν όχι αν τις πλασάρετε από δίπλα μια πίτα με λευκά τυριά ή χορταρικά.

Γλύκανε τώρα, γλύκανε…

Η Μαλαγουζιά είναι εξαιρετική και στις γλυκές τις εκδόσεις από σταφύλια όψιμου τρύγου. Φέρνει τη γεύση της κερύθρας στο στόμα μας αν και πολλές φορές αφήνει στον ουρανίσκο μας την αίσθηση της μαρμελάδας πορτοκαλιού ή βερύκοκου. Το βαρέλι «πάει» στην Μαλαγουζιά, όμως η δεξαμενή κερδίζει ακόμα…

Picture of Σπύρος Δράκος

Σπύρος Δράκος

Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου», αναφέρει ο 103ος ψαλμός του Δαυίδ. Κι αν η βιβλική εποχή είναι όντως μακρινή ο Οδυσσέας Ελύτης φρόντισε με έναν στίχο του να μας θυμίσει τι σημαίνει για τον λαό μας το αμπέλι. «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι»... Γι αυτό το αμπέλι θα μιλήσουμε στο Utopia, για τους καρπούς του, για τους υπέροχους ελληνικούς οίνους. Άλλωστε η δική μου UtopiaZone είναι να ταξιδεύεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσα από το ποτήρι σου.

Μαλαγουζιά: Η κόρη του Αυγούστου

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top