Νάουσα: Η πόλη του Οίνου

Home » Good Food Good Mood » Νάουσα: Η πόλη του Οίνου

"«Κρασί ωσάν της Νιάουστας, το φέρνουν στο μαντήλι»"

Η λαϊκή αυτή έκφραση αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τη φήμη των ναουσαίικων κρασιών που στο πέρασμα των αιώνων έχουν διαγράψει τη δική τους σημαντική πορεία.

Γνωστή στα πέρατα του κόσμου

Οι οίνοι της Νάουσας είναι ήδη γνωστοί από τον 16ο αιώνα καθώς θεωρούνταν οι σπουδαιότεροι της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ εντοπίζονται στην Αυστρία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο. Το 1826 ο Pouqueville και το 1831 ο Cousinery, σπουδαίοι περιηγητές της εποχής, αναφέρονται με κολακευτικά λόγια για το κρασί που γεύτηκαν στην περιοχή της Νάουσας.  Στις αρχές του 20ου αιώνα το κρασί της Νάουσας εξάγεται στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, ενώ το 1905 καταγράφεται η πρώτη ελληνική εμφιάλωση, με ετικέτα  «Νάουσα Μπουτάρη».

Στις πλαγιές του Βερμίου

Ο αμπελώνας της Νάουσας βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου σε υψόμετρο από 150 έως 350 μέτρα, προφυλαγμένος από τους βοριάδες. Στις καταπράσινες πλαγιές και τους λόφους, τους καταρράκτες και τα ποτάμια, τα αμπέλια της Νάουσας μεγαλώνουν μέσα σε κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια προσφέροντας ποιοιτικά σταφύλια για εξαιρετικούς οίνους.

Η ποικιλία που βασιλεύσει στην περιοχή δεν είναι άλλοι από το περίφημο Ξινόμαυρο, το οποίο καλλίεργείται στο μεγαλύτερο μέρος του συνολικής έκτασης 6.000 στρεμμάτων αμπελώνα της Νάουσας. Εκτός από το Ξινόμαυρο στην περιοχή καλλιεργούνται σε μικρές εκτάσεις Ασύρτικο, Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Merlot, Syrah, Sauvignon Blanc και Chardonnay που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κρασιών με βάση τι άλλο…το Ξινόμαυρο.

Συνεχίζοντας παράδοση αιώνων

Τα εννέα οινοποιεία της περιοχής συνεχίζουν παράδοση εκατοντάδων ετών, ενώ τα περισσότερα η καλλιέργεια της αμπέλου αλλά και η οινοποίηση αποτελεί καθαρά οικογενειακή υπόθεση και μάλιστα με λαμπρά αποτελέσματα μιας και οι γενιές που διαδέχονται η μία την άλλη φέρνουν τεχνογνωσία που εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τη μακραίωνη παράδοση.

Η φυλλοξήρα που έπληξε κάποτε τον αμπελώνα της Νάουσας αποτελεί μια κακή ανάμνηση. Οι Ναουσαίοι ανέκαμψαν και από το 1970 οι καλλιέργιες βελτιώνονται συστηματικά, το 1971 θεσμοθετείται η Ονομασία Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας «ΝΑΟΥΣΑ» και το 1987 η Νάουσα ανακηρύχθηκε «Διεθνής Πόλη Αμπέλου και Οίνου».

Οι δραστήριοι Ναουσαίοι οινοποιοί δημιούργησαν και τους δρόμους του κρασιού της Νάουσας, όπου με ιδιαίτερη ευκολία οι επισκέπτες μπορούν να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα των οινοποιείων της περιοχής και φυσικά να γευτούν τις ιδιαίτερες δημιουργίες τους.

Picture of Σπύρος Δράκος

Σπύρος Δράκος

Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου», αναφέρει ο 103ος ψαλμός του Δαυίδ. Κι αν η βιβλική εποχή είναι όντως μακρινή ο Οδυσσέας Ελύτης φρόντισε με έναν στίχο του να μας θυμίσει τι σημαίνει για τον λαό μας το αμπέλι. «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι»... Γι αυτό το αμπέλι θα μιλήσουμε στο Utopia, για τους καρπούς του, για τους υπέροχους ελληνικούς οίνους. Άλλωστε η δική μου UtopiaZone είναι να ταξιδεύεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσα από το ποτήρι σου.

Νάουσα: Η πόλη του Οίνου

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top