Πιείτε την Κρήτη

"«Δεν με ζαλίζει το κρασί ανέ το πίνω κούπες μα μ’έκανε ολομέθυστο στο σ’αγαπώ που μου ‘πες» (Κρητική Μαντινάδα)"

Home » Good Food Good Mood » Πιείτε την Κρήτη

Η ιστορία του κρασιού στην Κρήτη χάνεται στα βάθη των αιώνων, Μινωίτες μα και κάθε λογής κατακτητές που έφτασαν αλλά έφυγαν από το νησί των ηρώων και της ελευθερίας, πρόλαβαν να γευτούν και να χορτάσουν τη γεύση του κρασιού αυτού του ευλογημένου τόπου.

Πίνοντας τους αιώνες

Συνεχίζοντας την μακραίωνη αυτή παράδοση οι Κρήτες οινοποιοί διατηρούν ακέραιους ιστορικούς αμπελώνες και φυτεύουν ακόμα περισσότερους φτάνοντας την παραγωγή σε δυσθεώρητα ύψη. Συνολικά καλλιεργούνται 4.200 εκτάρια, που δίνουν σε ετήσια βάση περί τους 46.200 τόνους σταφύλι (μόνο για κρασί), οι οποίοι μετατρέπονται σε 300.000 εκατοστόλιτρα ποιοτικούς κρητικού οίνου.

Από το 1989 η Κρήτη απέκτησε την «σφραγίδα» Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο τη θέση της τόσο στον ελληνικό όσο και στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί μετατρέπονται σε πρεσβευτές των κρητικών οίνων που παράγονται στα 41 οινοποιεία του νησιού.

Οι αμπελώνες και οι ποικιλίες

Οι περισσότεροι αμπελώνες της Κρήτης βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Έτσι χαίρουν προστασίας από τους καυτούς ανέμους που έρχονται από τη Λιβύη, ενώ ταυτόχρονα ευεργετούνται από τη δροσερή αύρα που φέρνει ο αέρας του Αιγαίου αλλά και του Κρητικού πελάγους.

Στη δημιουργία των κρητικών οίνων συμμετέχουν πολλές ελληνικές και κάποιες διεθνείς ποικιλίες. Από τις γηγενείς ποικιλίες συναντάμε το Αθήρι, το Ασύρτικο, τη Βηλάνα το Βιδιανό, το Θραψαθήρι, τη Μαλβάζια ντι Κάντια Αρομάτικα, το Μοσχάτο Σπίνας το Πλυτό, το Δαφνί, το Κοτσιφάλι, το Ρωμέικο, το Μανδηλάρι και το Λιάτικο. Στους διεθνείς «παίκτες» εντοπίζουμε το Viogner, το Sauvignon Blanc, το Chardonnay, το Ugni Blanc, το Syrah, το Carignan και το Grenache Rouge.

Οι διαδρομές του κρητικού οίνου

Οι Κρήτες οινοποιοί έχοντας αντιληφθεί την σπουδαιότητα τόσο του προϊόντος που παράγουν όσο και την ιστορία που σηκώνουν στις πλάτες τους, έχουν δημιουργήσει τις 10 διαδρομές του Κρητικού Κρασιού. Έτσι σε όποιον και από τους τέσσερις νομούς βρίσκεστε μπορείτε να κάνετε εύκολα ένα οινικό tour που συνδυάζεται και με επισκέψεις σε σημαντικά ιστορικά μνημεία της μεγαλονήσου.

Σπύρος Δράκος

Σπύρος Δράκος

Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου», αναφέρει ο 103ος ψαλμός του Δαυίδ. Κι αν η βιβλική εποχή είναι όντως μακρινή ο Οδυσσέας Ελύτης φρόντισε με έναν στίχο του να μας θυμίσει τι σημαίνει για τον λαό μας το αμπέλι. «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι»... Γι αυτό το αμπέλι θα μιλήσουμε στο Utopia, για τους καρπούς του, για τους υπέροχους ελληνικούς οίνους. Άλλωστε η δική μου UtopiaZone είναι να ταξιδεύεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσα από το ποτήρι σου.

Πιείτε την Κρήτη

Most Popular

Social Media

Get The Latest Updates

Εγγραφείτε στο UtopiaZone Newsletter

Scroll to Top