Ρομπόλα – Ντόνα, Μαντόνα, γλυκιά Κεφαλονίτισσα

Home » Good Food Good Mood » Ρομπόλα – Ντόνα, Μαντόνα, γλυκιά Κεφαλονίτισσα

Η Ρομπόλα είναι μια μοναδική και σπάνια ποικιλία, που δίνει λευκά ξηρά κρασιά με φίνο χαρακτήρα. Η καλλιέργειά της απαιτεί κατά κύριο λόγο άγονα και ορεινά εδάφη. Ίσως για αυτό οι Ενετοί κατακτητές την ονόμαζαν «Vino di Sasso” δηλαδή «Κρασί της Πέτρας». Είναι ιδιαίτερα παραγωγική ποικιλία και η απόδοσή της χρειάζεται τιθάσευση.

Πατρίδα της κατά κύριο λόγο είναι η Κεφαλονιά, όπου λέγεται πως έφτασε εκεί από τους Βενετούς, ενώ καταγραφές για την καλλιέργειά της στο νησί του Ιονίου υπάρχουν ήδη από τον 12ο αιώνα.

Η ζώνη της Ρομπόλας βρίσκεται στο νότιο και κεντρικό τμήμα του νησιού κυρίως στις πλαγιές του Αίνου και σε υψόμετρο από 300 έως 800 μέτρα. Εκτιμάται πως καλλιεργούνται περίπου 1.800 στρέμματα με αμπέλια ρομπόλας.

Κατά κύριο λόγο η οινοποίηση γίνεται σε δεξαμενή και δίνει κρασιά με μέτριο σώμα, εξαιρετική οξύτητα και ορυκτώδη παρουσία. Η απόχρωσή τους είναι χρυσαφένια και μπορούν να ωριμάσουν ως και τέσσερα χρόνια

Αρκετοί λένε πως η Ρομπόλα θυμίζει το Chablis όταν είναι στα… νιάτα της και το Riesling μετά από λίγα χρόνια.

Συνοδεύει κυρίως ψάρια και θαλασσινά, σαλάτες και λαχανικά, ζυμαρικά και τυριά.

Πρόκειται για μια ποικιλία που δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ και σίγουρα θα ικανοποιήσει τον απαιτητικό σας ουρανίσκο.

Picture of Σπύρος Δράκος

Σπύρος Δράκος

Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου», αναφέρει ο 103ος ψαλμός του Δαυίδ. Κι αν η βιβλική εποχή είναι όντως μακρινή ο Οδυσσέας Ελύτης φρόντισε με έναν στίχο του να μας θυμίσει τι σημαίνει για τον λαό μας το αμπέλι. «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι»... Γι αυτό το αμπέλι θα μιλήσουμε στο Utopia, για τους καρπούς του, για τους υπέροχους ελληνικούς οίνους. Άλλωστε η δική μου UtopiaZone είναι να ταξιδεύεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσα από το ποτήρι σου.

Ρομπόλα – Ντόνα, Μαντόνα, γλυκιά Κεφαλονίτισσα

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top