Το σερβίρισμα του κρασιού

Home » Good Food Good Mood » Το σερβίρισμα του κρασιού

Η σωστή περιποίηση από τον οικοδεσπότη προς τους καλεσμένους περνάει σίγουρα και από το κρασί που θα σερβιριστεί στο τραπέζι. Το σωστό σερβίρισμα αποτελεί μια ιεροτελεστία που καλό θα είναι να σεβαστείτε και να ακολουθήσετε ώστε να οδηγήσετε τους προσκεκλημένους σας στην απόλαυση όχι μόνο του φαγητού αλλά και του κρασιού.

Η σειρά και η θερμοκρασία

Βασικός κανόνας είναι πως τα λευκά σερβίρονται πριν από τα ερυθρά ή τα νεαρά πριν από τα παλαιωμένα.

Οι λευκοί οίνοι σερβίρονται κρύοι σε θερμοκρασία 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο συμβαίνει και με τις σαμπάνιες, τα κρασιά για επιδόρπια και τα ροζέ. Καλό είναι να βάλετε το λευκό κρασί για τουλάχιστον δύο ώρες στο ψυγείο ειδάλλως γεμίστε μια σαμπανιέρα με πάγο και νερό και σε είκοσι λεπτά θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η μετάγγιση του κρασιού

Το κρασί χρειάζεται να αναπνεύσει 20 – 30 λεπτά μέσα σε καράφα για αυτό από τους περισσότερους ειδικούς κρίνεται αναγκαία η μετάγγισή του, αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και εκείνοι που προτιμούν μόνο το άνοιγμα της φιάλης και υποστηρίζουν ότι η μετάγγιση αλλοιώνει ως ένα βαθμό τα αρώματα του κρασιού.

Οι περισσότεροι πάντως οινοχόοι κρίνουν απαραίτητη τη μετάγγιση του κρασιού και μάλιστα αναφέρουν πως η διαφορά είναι αισθητή εάν δοκιμάσετε λίγο από το κρασί μόλις ανοίξετε τη φιάλη και εάν κάνετε το ίδιο 20 λεπτά αργότερα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη μετάγγιση των παλαιών ερυθρών κρασιών καθώς κάποια από αυτά ενδεχομένως να έχουν ιζήματα (κατακάθι). Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή! Όταν το ίζημα φτάσει στον λαιμό του μπουκαλιού σταματήστε το σερβίρισμα.

Γεμίστε τα ποτήρια σας

Μην γεμίζετε ποτέ πάνω από το μισό του ποτηριού και φροντίστε να δοκιμάσετε πρώτοι. Ίσως μια φορά στις χίλιες να σώσετε τους προσκεκλημένους σας από ένα χαλασμένο κρασί.

Picture of Σπύρος Δράκος

Σπύρος Δράκος

Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου», αναφέρει ο 103ος ψαλμός του Δαυίδ. Κι αν η βιβλική εποχή είναι όντως μακρινή ο Οδυσσέας Ελύτης φρόντισε με έναν στίχο του να μας θυμίσει τι σημαίνει για τον λαό μας το αμπέλι. «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι»... Γι αυτό το αμπέλι θα μιλήσουμε στο Utopia, για τους καρπούς του, για τους υπέροχους ελληνικούς οίνους. Άλλωστε η δική μου UtopiaZone είναι να ταξιδεύεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσα από το ποτήρι σου.

Το σερβίρισμα του κρασιού

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top