Μαλλιά και ψυχολογία ή ψυχολογία και μαλλιά;

Μαλλιά και ψυχολογία ή ψυχολογία και μαλλιά;
Home » Κόμης Εγκώμιον » Μαλλιά και ψυχολογία ή ψυχολογία και μαλλιά;

"Η Coco Chanel είχε πει άλλωστε “A woman who cuts her hair is about to change her life”, δηλαδή “Μια γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της, πρόκειται να αλλάξει τη ζωή της”."

Ο μόνος λόγος που ένας άνθρωπος περιποιείται τα μαλλιά του ή απλά, ας πούμε τα κουρεύει είναι για να δημιουργήσει μια ψυχολογική συνθήκη στον εαυτό του που να τον ικανοποιεί. Το πιο επιτυχημένο κούρεμα, με βάση την εμπειρία μου, είναι αυτό που κάνει το άτομο να φεύγει χαρούμενο από τα χέρια του κομμωτή. Χαρούμενο; Η σωστή λέξη είναι μάλλον, ικανοποιημένο.

Η γυναίκα μου είναι κλασσικό παράδειγμα ανθρώπου που κάθε φορά που περνούσε μια δύσκολη συναισθηματική περίοδο μου ζητούσε να της αλλάξω το κούρεμά της. Αποφάσιζε να μακρύνει τα μαλλιά της από αυστηρά κοντά σε ένα κοντό καρέ, αλλά για αρκετά χρόνια δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει την επιθυμία της αυτή, γιατί με κάθε ψυχολογική πίεση, μου ζητούσε κάτι να κάνουμε για να αλλάξει την εμφάνισή της. Μετά από κάθε αλλαγή, για λίγο καιρό ήταν ικανοποιημένη μέχρι που ερχόταν το επόμενο γεγονός που θα της δημιουργούσε ξανά την ανάγκη για αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια που έχει βρει ισορροπία έχει καταφέρει να κάνει το όνειρό της αυτό πραγματικότητα και ούτε καν περνάει από το μυαλό της να κόψει τα μαλλιά της.

Αυτή την παρατήρηση την έχω κάνει και σε άλλους ανθρώπους που έχω την τιμή να εξυπηρετώ σε τακτική βάση. Είναι μάλιστα κάποιες πιο σπάνιες φορές που πελάτισσές μου, μου έχουν ζητήσει να τους υλοποιήσω κάποιο κούρεμα που ήξερα ότι δεν θα ήθελαν να έχουν στο παρελθόν. Παρατηρώντας και αυτές τις περιπτώσεις κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πολλές γυναίκες καταφεύγουν σε μια ριζοσπαστική αλλαγή κυρίως για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί κάτι άλλαξε στη ζωή τους (δυστυχώς συχνά δυσάρεστο) και ο δεύτερος γιατί τίποτε δεν αλλάζει και θέλουν μόνες τους να δημιουργήσουν μια αλλαγή – να την προκαλέσουν, θα τολμούσα να πω – αλλάζοντας τα μαλλιά τους.

Η Coco Chanel είχε πει άλλωστε “A woman who cuts her hair is about to change her life”, δηλαδή “Μια γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της, πρόκειται να αλλάξει τη ζωή της”.

Είναι συχνό όταν κάνει μια ουσιαστική αλλαγή στα μαλλιά της μια γυναίκα να ετοιμάζεται να κάνει και μια ουσιαστική, συχνά ριζική αλλαγή, σε ολόκληρη τη ζωή της.

Έχω μια πελάτισσα  που είχε μια πολύ άσχημη σχέση με τον σύζυγό της. Η σχέση ήταν καταπιεστική, θα μπορούσε να πει κανείς ψυχολογικά κακοποιητική σε καθημερινή βάση. Ο άνθρωπος αυτός, μεταξύ άλλων, επέβαλε στην πελάτισσά μου να έχει πολύ μακριά μαλλιά, κάτι το οποίο συχνά εξασφάλιζε με το να τη συνοδεύει στο κομμωτήριο, ώστε να σιγουρεύεται ότι δεν θα κοπούν πολύ. Κάποια ημέρα η γυναίκα αυτή ήρθε στο μαγαζί και μου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να φύγει από το σπίτι και θα ζητούσε διαζύγιο, διότι δεν άντεχε άλλο μέσα σε αυτή τη σχέση. Μου ζήτησε μάλιστα να της κόψω τα μαλλιά της ένα ιδιαίτερα κοντό καρέ, έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει το θάρρος να ξεκινήσει με αυτό το κούρεμα “δήλωση” τη συζήτηση μαζί του, όπως μου είπε. Η συγκεκριμένη γυναίκα δεν φαινόταν χαρούμενη όταν έφυγε από το κομμωτήριο, γνωρίζω όμως σίγουρα ότι ήταν ικανοποιημένη και ότι πήρε από το κούρεμά της αυτό που της ήταν ψυχολογικά απαραίτητο ώστε να προχωρήσει τη ζωή της. 

Μια άλλη περίπτωση που θυμάμαι ήταν ένα πολύ νεαρό κορίτσι το οποίο ήρθε με πολύ μακριά μαλλιά και μου ζήτησε να κάνω ένα αυστηρά αντρικό κούρεμα, διότι σκόπευε να αποκαλύψει στους γονείς της την ομοφυλοφιλική φύση της και το γεγονός ότι θα πήγαινε να συζήσει με την φίλη της. Και για το κορίτσι αυτό το κούρεμα ήταν μια δήλωση και το ξεκίνημα μιας ζωής χωρίς την ανάγκη να κρύβεται από κανέναν.

Έχω παρατηρήσει επίσης ότι δεν είναι μόνο τα μαλλιά και το σχήμα τους που επηρεάζουν την ψυχολογία, αλλά και ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή η ψυχολογία επηρεάζει τα μαλλιά. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα με πολύ έντονο τρόπο και με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Έχει συμβεί σε όλους μας, όσοι έχουμε μαλλιά, μια συγκεκριμένη μέρα που νιώθουμε πιεσμένοι, στεναχωρημένοι, δυσκολεμένοι να μη μας στρώνει το styling / χτένισμα μας. Ένα από τα συνηθέστερα φαινόμενα σε έντονες στρεσογόνες καταστάσεις είναι να αυξάνεται πέραν του φυσιολογικού η τριχόπτωση. Αυτό στρεσάρει ακόμη περισσότερο το άτομο και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, δηλαδή στρεσάρισμα-τριχόπτωση, τριχόπτωση και άλλο στρεσάρισμα.

Αυτή η μορφή τριχόπτωσης είναι συνήθως απολύτως αναστρέψιμη, καλό όμως είναι τα άτομα να απευθύνονται σε κάποιον εξειδικευμένο κομμωτή και στην περίπτωση που δεν βρουν λύση, τότε σε ειδικό τριχολόγο. Σημαντικό είναι όταν απευθύνεται κανείς σε τριχολόγο να  πάρει συστάσεις. Έχοντας και ο ίδιος ασχοληθεί για πολλά χρόνια με την τριχολογία, έχω καταλήξει να συνεργάζομαι με έναν συγκεκριμένο γιατρό με πολύ καλά αποτελέσματα.

Εικάζεται από πολλούς γιατρούς ότι και η γυροειδής αλωπεκία οφείλεται στην κακή ψυχολογία. Το φαινόμενο που παρουσιάζεται είναι μικρά ή μεγαλύτερα κενά χωρίς μαλλιά πάνω στο τριχωτό της κεφαλής. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απευθυνθούμε σε δερματολόγο/τριχολόγο. Η αποθεραπεία αυτή μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να είναι αρκετά δύσκολη.

Yπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ξεσπάμε οι ίδιοι στα μαλλιά μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όταν βιώνουμε μεγάλο στρες ή και για άλλους πιο περίπλοκους λόγους, τραβώντας ή σπάζοντας τα μαλλιά μας. Κάποιες φορές ξεπερνάει το απλό ξέσπασμα και γίνεται ψυχαναγκασμός, οπότε τότε μιλάμε για το φαινόμενο της τριχοτιλομανίας, όπου το άτομο ακούσια ξεριζώνει ή τραβάει ή σπάει μικρές τούφες από τα μαλλιά του. Αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο συνήθως κλιμακώνεται τόσο πολύ που σε μερικές περιπτώσεις αδειάζει το μισό κεφάλι. Αυτή είναι μια κατάσταση και μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζα να υπάρχει κάποια θεραπεία.

Μια φίλη μου όμως μείωσε αισθητά το φαινόμενο αυτό απευθυνόμενη σε μια δώδεκα-βηματική ομάδα που ονομάζεται ‘Hair pullers anonymous” και για την ώρα υπάρχει μόνο στα αγγλικά, με διαδικτυακές συναντήσεις που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς online.

Μια ακόμη πιο ακραία εξέλιξη αυτού του φαινομένου είναι το σύνδρομο “Rapunzel”, στο οποίο αφού το άτομο ξεριζώσει ή σπάσει τα μαλλιά του, τα τρώει με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργούνται και δυσάρεστες επιπτώσεις στο στομάχι του. Μια γνωστή μου αναγκάστηκε να κάνει  εγχείρηση στομάχου για να του αφαιρεθούν τα μαλλιά που κατάπινε τόσα καιρό.Έχω καταλάβει μετά από τόσα χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά και ερευνώ ότι αφορά τα μαλλιά, ότι η σχέση μεταξύ μαλλιών και ψυχολογίας είναι αμφίδρομη.  Θα μπορούσε να αναφερθώ σε πολλές ακόμη περιπτώσεις και ενδεχομένως να το κάνω σε ένα από τα επόμενα άρθρα μου.

Για όποιες απορίες έχετε παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου είτε μέσα από την UtopiaZone είτε μέσα από την ιστοσελίδα μου.

Picture of Minos At

Minos At

Minos Haircut Metrics

Μαλλιά και ψυχολογία ή ψυχολογία και μαλλιά;

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top