Τα μαλλιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Home » Κόμης Εγκώμιον » Τα μαλλιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Ένα θέμα το οποίο απασχολεί, ιδιαίτερα τις γυναίκες, όσον άφορα στα μαλλιά, είναι το τι πρέπει να κάνουν για την περιποίηση τους το καλοκαίρι.

Τα μαλλιά θέλουν περιποίηση και φροντίδα όλο τον χρόνο, όμως είναι αλήθεια ότι οι συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι τα κάνουν πιο ευάλωτα. Μερικοί από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι:

  • Η έντονη ηλιοφάνεια που προξενεί αφυδάτωση της τρίχας άλλα οφείλεται και για το ξεθώριασμα του χρώματος.
  • Η θάλασσα και πιο συγκεκριμένα το αλάτι, το οποίο είναι σε πολλές περιπτώσεις ευεργετικό για το δέρμα και ειδικά το δέρμα του κεφαλιού, στα μαλλιά επιφέρει αφυδάτωση και επίσης συμβάλλει στο ξεθώριασμα του χρώματος.
  • Το νερό της πισίνας, όταν περιέχει χλώριο, είναι και αυτό εξαιρετικά επιβαρυντικό (όλο το χρόνο, αλλά συνήθως πηγαίνουμε στην πισίνα το καλοκαίρι). Το χλώριο της πισίνας μπορεί να επιφέρει ουσιαστική αλλοίωση στο χρώμα αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις όπου τα μαλλιά έχουν υποστεί έντονες τεχνικές εργασίες, είναι πιθανόν να δημιουργήσει αρκετά σημαντική φθορά στην τρίχα.
  • Επίσης, ο αέρας είναι ένας αρκετά επιβαρυντικός παράγοντας για τα μαλλιά. Το καλοκαίρι βρισκόμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι σε αυτόν, ειδικά στην Ελλάδα με τα μελτέμια της. Ο αέρας λοιπόν, όταν τα μαλλιά δεν είναι πολύ κοντά, φυσώντας δημιουργεί ένα είδος τριβής μεταξύ των τριχών και έτσι φθείρονται σε κάποιο βαθμό. Αυτό το φαινόμενο αυξάνεται από τον εξαιρετικά ορμητικό αέρα που δέχονται τα μαλλιά όταν βρισκόμαστε πάνω σε ένα ταχύπλοο σκάφος ή όταν ανεβαίνουμε σε μια μηχανή χωρίς κράνος (άλλος ένας λόγος για να φοράμε κράνος πέρα από τον βασικό που είναι η ασφάλεια μας).
  • Το συχνό πιάσιμο εξαιτίας της ζέστης, κυρίως με λάστιχο, σε μορφή αλογοουράς είναι ακόμη ένας παράγοντας φθοράς της τρίχας. Καταρχάς το έντονο πολύωρο τράβηγμα προς τα πίσω δεν βοηθάει καθόλου τους θύλακες της τρίχας.  Δεύτερον το απότομο τράβηγμα του λάστιχου για να το αφαιρέσουμε  προκειμένου να λύσουμε τα μαλλιά – ιδιαίτερα τα κακής ποιότητας λάστιχα που δεν είναι σωστά φτιαγμένα και επενδυμένα με μαλακά υλικά –  δημιουργεί έντονη φθορά και μερικές φορές σπασίματα, τα οποία ενδεχομένως να οδηγήσουν στη δημιουργία ψαλίδας.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι οι κίνδυνοι ενάντια στην ποιότητα της τρίχας το καλοκαίρι είναι αυξημένοι. Όμως αυτό δεν χρειάζεται να μας ανησυχεί, γιατί με τη σωστή φροντίδα και περιποίηση τα μαλλιά δεν πρόκειται να πάθουν απολύτως τίποτα.

Μερικές συχνές ερωτήσεις που ακούω κάθε χρόνο όταν πλησιάζει το καλοκαίρι είναι οι παρακάτω:

– Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τα μαλλιά μου και το χρώμα τους από τον ήλιο;

Τα μαλλιά προστατεύονται με τα κατάλληλα αντηλιακά προϊόντα. Προσωπικά συστήνω στις πελάτισσές μου συγκεκριμένα προϊόντα, ανάλογα με το είδος της τρίχας τους και τις τεχνικές εργασίες που έχει υποστεί. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά καθώς και επιπρόσθετα προϊόντα για την ενίσχυση της τρίχας.

– Να κουρευτώ πριν τις διακοπές ή μετά που θα έχουν γίνει χάλια τα μαλλιά μου, έτσι ώστε να καθαρίσουν;

Καλό είναι να ξεκινάμε το καλοκαίρι με ένα ελαφρύ φρεσκάρισμα του κουρέματος. Επίσης δεν χρειάζεται να θεωρούμε δεδομένο ότι μετά τις διακοπές τα μαλλιά μας θα είναι χάλια, ειδικά αν τα έχουμε περιποιηθεί όπως μας συστήνουν οι ειδικοί. Αν τα μαλλιά μας έχουν υποστεί ταλαιπωρία, ανάλογα και με την ποιότητα τους, ενδέχεται γύρω στο τέλος Σεπτεμβρίου να χρειαστούν ακόμη  ένα φρεσκάρισμα στο κούρεμα. Αυτή η διαδικασία είναι ευεργετική ειδικά για τις γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τα μαλλιά τους μακριά ή βρίσκονται στη διαδικασία να τα μακρύνουν.

– Πως μπορώ να προστατεύσω τα μαλλιά μου από το χλώριο της πισίνας;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικά αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία από το χλώριο, ούτε καν το σκουφάκι, γιατί το νερό εισχωρεί μέσα και σε αυτό.

Το χλώριο έχει την ιδιότητα να παραμένει κατά μέσο όρο τέσσερεις μήνες μέσα στην τρίχα από την τελευταία φορά που τα μαλλιά θα έρθουν σε επαφή με αυτό.

Αυτό που προτείνω στις πελάτισσές μου, πέρα από το να προσπαθούν να μην μπαίνουν σε νερό με χλώριο, είναι να θωρακίζουν τα μαλλιά τους με διάφορα έλαια που τους προτείνω και κατόπιν να χρησιμοποιούν σαμπουάν καθαρισμού σε βάθος.

Φυσικά δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και πολλές φόρες καλούμαι να συστήνω συνδυασμούς προϊόντων αλλά και θεραπείες σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι παραπάνω ερωτήσεις έχω δει ότι αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη μερίδα ατόμων που ενδιαφέρονται για τα μαλλιά τους. Είναι ευχάριστο ότι η φθορά εξαιτίας αυτών των θεμάτων μπορεί να προληφθεί  ή να διορθωθεί σε πολλές από τις περιπτώσεις, με τη χρήση των σωστών προϊόντων. Βέβαια σε κάθε περίπτωση η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία.

Όλα όμως τα προϊόντα, όσο εξαιρετικής ποιότητας και να είναι, χρειάζεται να τα προμηθεύεται κανείς με εξαιρετική προσοχή, ιδανικά βάση της συμβουλής κάποιου ειδικού, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ένας πολύ καλά ενημερωμένος κομμωτής. Η σωστή διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Υπάρχουν καταπληκτικά και πρωτοποριακά προϊόντα στην αγορά τα οποία μπορεί να είναι ευεργετικά για ορισμένα μαλλιά, ενώ τα ίδια προϊόντα να είναι καταστροφικά για κάποια άλλα. Το έχω δει να συμβαίνει αυτό  συχνά. Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο κάποιος να επιλέγει ένα προϊόν εξαιτίας της όμορφης συσκευασίας του, της ωραίας μυρωδιάς του, είτε γιατί του το σύστησε κάποιος φίλος ή γνωστός.

Παράλληλα αναπτύσσοντας τις γνώσεις και την εμπειρία μου, έμαθα να μελετάω πάντα τα συστατικά των νέων προϊόντων που βγάζουν οι εταιρείες που εμπιστεύομαι. Για όσα υλικά δεν  γνωρίζω κάνω την ανάλογη έρευνα στο Internet. Έτσι εξασφαλίζω το μέγιστο ποσοστό επιτυχίας στην προστασία και την αποθεραπεία των μαλλιών των πελατών μου.

Μην ξεχνάτε ότι τα μαλλιά έχουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες με το δέρμα μας, συχνά όμως το παραβλέπουμε αυτό, διότι τα μαλλιά δεν μας προειδοποιούν με κάποιο τράβηγμα ή τσούξιμο ή πόνο, όπως κάνει το δέρμα. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται να ακολουθήσουμε τις οδηγίες ώστε και αυτά να είναι πάντα όμορφα και περιποιημένα.

Εύχομαι με το άρθρο αυτό να κάλυψα τυχόν απορίες. Για οτιδήποτε επιπλέον, είμαι εδώ να απαντήσω στις ερωτήσεις που θα θέσετε στα σχόλια.

Minos At

Minos At

Minos Haircut Metrics

Τα μαλλιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο

Most Popular

Social Media

Get The Latest Updates

Εγγραφείτε στο UtopiaZone Newsletter

Scroll to Top