Εκρήξεις σουπερνόβα που σημειώθηκαν κοντά στη Γη, ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης μεγάλων άστρων, ενδέχεται να ευθύνονται για τουλάχιστον δύο μαζικές εξαφανίσεις ειδών στην ιστορία του πλανήτη μας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Monthly Notices» της Royal Astronomical Society.
Τα συγκεκριμένα γεγονότα εξαφάνισης έλαβαν χώρα στο τέλος της Δεβόνιας περιόδου και στην Ορδοβίκια περίοδο, πριν από 372 και 445 εκατομμύρια χρόνια, αντίστοιχα. Πρόκειται για δύο από τις πέντε μεγαλύτερες μαζικές εξαφανίσεις που έχουν καταγραφεί. Το πρώτο αφάνισε περίπου το 70% των ειδών, μεταβάλλοντας δραστικά την ποικιλία των ψαριών στους υδάτινους οικοτόπους, ενώ το δεύτερο προκάλεσε την απώλεια του 60% των θαλάσσιων ασπόνδυλων, σε μια εποχή όπου η ζωή στη Γη επικεντρωνόταν στους ωκεανούς. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί με βεβαιότητα η αιτία αυτών των καταστροφικών γεγονότων, ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι σχετίζονται με την εξασθένηση του στρώματος όζοντος της Γης, που θα μπορούσε να έχει προκληθεί από τις επιδράσεις ενός σουπερνόβα.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι η χρονική συχνότητα εμφάνισης εκρήξεων σουπερνόβα κοντά στη Γη ταιριάζει με τις περιόδους των μαζικών εξαφανίσεων, υποδηλώνοντας πως αυτά τα φαινόμενα ενδέχεται να επηρέασαν τον πλανήτη μας καταστρέφοντας το όζον της ατμόσφαιρας, προκαλώντας όξινη βροχή και εκθέτοντας τη ζωή σε επικίνδυνες δόσεις υπεριώδους ακτινοβολίας από τον Ήλιο.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, σε γαλαξίες όπως ο δικός μας, συμβαίνει κατά μέσο όρο ένα ή δύο σουπερνόβα κάθε αιώνα. Αυτή τη στιγμή, μόνο δύο αστέρες, ο Αντάρης και το Μπετελγκέζ, θεωρείται ότι θα μπορούσαν να εκραγούν ως σουπερνόβα μέσα στα επόμενα εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, επειδή βρίσκονται σε απόσταση άνω των 500 ετών φωτός από τη Γη, υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι οι εκρήξεις τους πιθανότατα δεν θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον πλανήτη μας.
Διαβάστε ακόμα: Το Μυστήριο του Νησιού Βοστόκ: Το «Μαύρο Χάσμα» του Google Maps