Κόσμος

Φαϊρούζ: Γιατί Λιβανέζοι, Παλαιστίνιοι και Γάλλοι υποκλίνονται στη Χριστιανή Ντίβα

Φαϊρούζ

Φαϊρούζ, το όνομά της σημαίνει τυρκουάζ και είναι ο τελευταίος εν ζωή θρύλος του αραβικού τραγουδιού. Γιόρτασε τα 90 της χρόνια σε ένα τοπίο φρίκης για τον αγαπημένο της τόπο, αφού ο Λίβανος σήμερα βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ, φτώχεια και τεράστια αβεβαιότητα για το αύριο με όλους τους θεσμούς να αμφισβητούνται και αντιμαχόμενα στρατόπεδα να αποφασίζουν αυθαίρετα για την επόμενη ημέρα. Στην κορύφωση του εμφυλίου πολέμου, η Φαϊρούζ είχε τραγουδήσει το “Σ΄αγαπώ, Λίβανε, χώρα μου”, ένα τραγούδι που έγινε εμβληματικό και υμνούσε τη γενέτειρά της τον Λίβανο, αλλά και την αγάπη, την ελευθερία και την Παλαιστίνη.

Το αηδόνι του Αραβικού κόσμου

Η Φαϊρούζ γεννήθηκε το1934 σε ένα χωριό κοντά στη Βηρυτό από μια ταπεινή χριστιανική οικογένεια συριακής καταγωγής. Παιδί ακόμα, εντάχθηκε στη Χορωδία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Βηρυτού, όπου γρήγορα ξεχώρισε για την μελωδική φωνή της. Την ονόμασαν «το αηδόνι του Αραβικού κόσμου» και μαζί με τον μετέπειτα σύζυγό της δημιούργησαν έναν μοναδικό συνδυασμό κλασικής αραβικής μουσικής με σύγχρονα στοιχεία, εμπνευσμένα από δυτικές μελωδίες και πλούσια ενορχήστρωση. Η μουσική τους περιλάμβανε τραγούδια αγάπης και νοσταλγίας, τραγούδια που υμνούσαν τον Αραβικό Κόσμο αλλά και μουσικά κομμάτια για το θέατρο.

Παγκόσμια Αναγνώριση

Κατά τη δεκαετία του 1950 και του 1960, η Fairouz έγινε σύμβολο για τους Άραβες, ιδιαίτερα σε περιόδους πολιτικής κρίσης. Τα τραγούδια της συγκινούσαν τον κόσμο, καθώς μιλούσαν για τον πόθο της ειρήνης, την πατρίδα και την αγάπη. Η φήμη της άρχισε να επεκτείνετε σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ οι συναυλίες της έφτασαν μέχρι την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

Διαχρονικό Σύμβολο Ενότητας

Η Fairouz παραμένει μέχρι σήμερα σύμβολο εθνικής ενότητας στον Λίβανο. Παρά τις πολιτικές και θρησκευτικές διαιρέσεις, η φωνή της θεωρείται συνδετικός κρίκος μεταξύ όλων των κοινοτήτων. Αποσύρθηκε σταδιακά από τη δημόσια ζωή, ωστόσο, εμφανίζεται περιστασιακά, ενώ η μουσική της εξακολουθεί να αντηχεί στα σπίτια και στους δημόσιους χώρους του αραβικού κόσμου.

Γεφύρωνε κόσμους, τραγουδώντας για την αγάπη

Η Fairouz κατάφερε να γεφυρώσει πολιτισμούς και εποχές, να μπει στις καρδιές εκατομμυρίων ατόμων και να ενώσει τον κόσμο στο κοινό αίτημα για την ελευθερία που αφήνει χώρο για να ανθίσει η αγάπη.

Το 2020, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Βηρυτό, είχε μεταβεί στην κατοικία της Φαϊρούζ και της είχε απονείμει το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. «Σε αυτήν που ενσαρκώνει την ψυχή αυτής της περιοχής με αξιοπρέπεια, ευτυχισμένα γενέθλια”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram για τα 90α της γένθλια.

«Δεν είναι αυτός ο Λίβανος που τραγουδώ…»

Μετά τις παραστάσεις της επί μισό και πλέον αιώνα από τη Βηρυτό και το Παρίσι στο Λονδίνο και στο Λας Βέγκας, η σταρ δεν εμφανίζεται δημόσια εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια. «Όταν κοιτάζετε σήμερα τον Λίβανο, βλέπετε ότι δεν μοιάζει καθόλου με τον Λίβανο που εγώ τραγουδώ», δήλωνε με λύπη η ντίβα σε συνέντευξη στην εφημερίδα New York Times, αναφερόμενη στις δεκαετίες πολέμων και καταστροφών που δεν άφηναν – και συνεχίσουν σήμερα να μην αφήνουν – τον τόπο να γαληνέψει…

X