Κόσμος

Η Ελλάδα κι οι άλλες χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού

Μπορεί το κακάο να είναι ο «χρυσός του 2025», όπως σας αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, ωστόσο ο κανονικός χρυσός είναι αυτός που σε καιρούς εντάσεων και γεωπολιτικών αναταραχών αποτελεί… εγγύηση.

Οι Κεντρικές Τράπεζες ενισχύουν τα αποθέματά τους σε χρυσό: Πολωνία και Ουγγαρία στο Προσκήνιο

Η τάση για ενίσχυση των αποθεμάτων σε χρυσό παγκοσμίως κερδίζει έδαφος, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι οικονομικές αβεβαιότητες αυξάνονται. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικότερα, προχωρούν σε μαζικές αγορές χρυσού, προετοιμαζόμενες για ένα πιθανό σενάριο αλλαγής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση του Politico.

Ρεκόρ στις τιμές χρυσού

Η ζήτηση για χρυσό εκτοξεύτηκε το 2024, ενισχυμένη από παράγοντες όπως η πτώση των παγκόσμιων επιτοκίων. Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν ένα εντυπωσιακό ράλι, ξεπερνώντας τα 2.800 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα. Από τις αρχές του έτους, η αξία του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 35%, ξεπερνώντας την άνοδο των αμερικανικών μετοχών (20%) και υπερδιπλασιάζοντας τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών. Οι προβλέψεις αναλυτών δείχνουν περαιτέρω άνοδο, με την τιμή να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3.000 δολάρια πριν το τέλος του 2025.

Δύο χώρες που ξεχωρίζουν για τις πρόσφατες αγορές τους είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία

Οι Κεντρικές Τράπεζες πρωτοστατούν

Ο βασικός μοχλός αυτής της ανόδου είναι οι κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα σε χώρες που βρίσκονται ή ανησυχούν ότι μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Ενδεικτικά:

  • Η Κίνα έχει αγοράσει 316 τόνους χρυσού από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
  • Η Ρωσία, καθώς και χώρες στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την Ινδία, συγκαταλέγονται επίσης στους μεγαλύτερους αγοραστές.

Πολωνία και Ουγγαρία: Στρατηγικές κινήσεις

Δύο χώρες που ξεχωρίζουν για τις πρόσφατες αγορές τους είναι η Πολωνία και η Ουγγαρία, οι οποίες έχουν ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα στον γεωπολιτικό κίνδυνο λόγω της ιστορίας και των εμπειριών τους.

  • Πολωνία: Εδώ και καιρό σχεδίαζε να αυξήσει τον χρυσό στο 20% των επίσημων αποθεμάτων της, επιδιώκοντας μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα.
  • Ουγγαρία: Η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας επανήλθε στις αγορές χρυσού τον Σεπτέμβριο, μετά από τρία χρόνια απουσίας. Σε ανακοίνωσή της, επισήμανε πως, σε περιόδους αυξανόμενης αβεβαιότητας, ο χρυσός λειτουργεί ως «χρηματοκιβώτιο», ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στη χώρα και διασφαλίζοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο χρυσός ως καταφύγιο αξίας

Αυτή η στρατηγική απόφαση για ενίσχυση των αποθεμάτων σε χρυσό αντανακλά την αυξανόμενη σημασία του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλούς καταφυγίου και μέσου αποθήκευσης αξίας. Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει συνεχή αβεβαιότητα, οι κεντρικές τράπεζες βλέπουν τον χρυσό όχι μόνο ως οικονομική επένδυση αλλά και ως σύμβολο ανεξαρτησίας και σταθερότητας.

Οι ηγέτιδες δυνάμεις σε αποθέματα χρυσού

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατέχουν 8.133 τόνους χρυσού, διατηρώντας τη μεγαλύτερη ποσότητα διεθνώς. Ακολουθούν:

  • Γερμανία: 3.351 τόνοι
  • Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ): 2.814 τόνοι
  • Ιταλία: 2.451 τόνοι
  • Γαλλία: 2.436 τόνοι

Η Θέση της Ελλάδας στη Διεθνή Κατάταξη

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 37η θέση, με επίσημα αποθέματα που ανέρχονται σε 114,55 τόνους χρυσού.

Σε σύγκριση, η Τουρκία διατηρεί αποθέματα ύψους 615 τόνων, ενώ το σύνολο των αποθεμάτων χρυσού που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως φτάνει τους 36.165 τόνους.

Διαβάστε ακόμα: Οι σταρ του Hollywood αντιμέτωποι με την πύρινη κόλαση

X