Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στην Ουκρανία για να επιτύχει στρατηγικά πλεονεκτήματα στην Ε.Ε., αναζητώντας «ειδική σχέση» χωρίς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να επωφεληθεί από τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, προτείνοντας την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως λύση για την οικονομική και στρατηγική κρίση της Ένωσης.
Η στρατηγική Τουρκία στην ουκρανική κρίση
Ο στόχος της Τουρκίας είναι να προσφέρει στρατηγική βοήθεια στην Ε.Ε. μέσω της συμμετοχής της στην άμυνα και την ασφάλεια της Ευρώπης, αξιοποιώντας τη γεωπολιτική της θέση και τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Η Τουρκία προσφέρει τη δυνατότητα διάθεσης στρατιωτικών δυνάμεων και σύγχρονου εξοπλισμού για την επίλυση των προβλημάτων της Ε.Ε.
Η πρόταση Ερντογάν για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε.
Ο Ερντογάν, σε πρόσφατες δηλώσεις του, επανέφερε την πρόταση για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσει η Ε.Ε. να ανακάμψει από το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. «Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση μπορεί να σώσει την Ευρώπη από την οικονομική και δημογραφική κρίση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Τουρκία επιχειρεί να μπει στις ευρωπαϊκές διεργασίες άμυνας και ασφάλειας
Η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει θέση στον πυλώνα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας μέσω της Συμμαχίας των Προθύμων, μιας διευρυμένης συνεργασίας που περιλαμβάνει τόσο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ όσο και κράτη εκτός Ε.Ε., όπως η Τουρκία και ο Καναδάς. Αυτή η Συμμαχία, η οποία θα συμμετέχει στην ουκρανική κρίση, δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο ασφαλείας στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις φιλορωσικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Η διπλωματική στρατηγική της Τουρκίας και οι αντιδράσεις στην Ε.Ε.
Η Τουρκία επιθυμεί να εξασφαλίσει ένα κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τις στρατηγικές της σχέσεις για να προωθήσει τις δικές της συμφωνίες και συμφέροντα. Παράλληλα, το γεγονός ότι η Τουρκία συνεργάζεται με ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα των εξοπλισμών και της στρατιωτικής βιομηχανίας ενισχύει την επιρροή της στην Ε.Ε. και διευκολύνει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας: Διείσδυση στην Ευρωπαϊκή Αγορά
Η τουρκική πολεμική βιομηχανία, με τις πωλήσεις drones και άλλων εξοπλισμών σε ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί έναν σημαντικό «πολιορκητικό κριό» για την Τουρκία να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά άμυνας και ασφάλειας. Η συνεργασία με χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία ενισχύει τη θέση της Τουρκίας και διευρύνει τις στρατηγικές της σχέσεις με την Ευρώπη.
Τα διλήμματα για Ελλάδα και Κύπρο: Η Τουρκία και η «ειδική σχέση» με την Ε.Ε.
Η τουρκική στρατηγική προκαλεί σοβαρά διλήμματα για την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς η Τουρκία ενδέχεται να απωλέσει τον ισχυρό μοχλό πίεσης που διαθέτουν οι δύο χώρες μέσω των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των συμφερόντων της στην Ε.Ε. και της ανάγκης να διατηρήσει τη σταθερή της θέση για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.
Η στρατηγική αντίδραση της Ελλάδας και οι προκλήσεις για το μέλλον
Η Ελλάδα αναζητά διαύλους επικοινωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δημιουργεί η αυξανόμενη στρατηγική επιρροή της Τουρκίας στην Ε.Ε. Η χώρα θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους αντίδρασης στους «τραμπουκισμούς» του Τραμπ και να αναπτύξει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άμυνα και τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας ασπίδας για την Ευρώπη.
Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Άμυνας και η Τουρκία στην Ε.Ε.
Το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων φαίνεται αβέβαιο, με την Τουρκία να προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την κατάσταση για να αποκτήσει θέση στην Ε.Ε. χωρίς να τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Για την Ελλάδα και την Κύπρο, το σημαντικό είναι να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία δεν θα εισέλθει στην Ε.Ε. χωρίς να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, και να αποτρέψουν τον κίνδυνο να γίνει η Τουρκία μέρος της Ευρωπαϊκής Άμυνας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Διαβάστε ακόμα: Η Τουρκία και η κούρσα για το καλύτερο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο