Ο αριθμός των παιδιών το 2050 θα είναι ίδιος με τον σημερινό: περίπου 2,3 δισ. αλλά τα παιδιά θα ζουν ανάμεσα σε υπερπληθυσμό ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας, άγνωστες εξελίξεις της τεχνολογίες, περισσότερους καύσωνες, λειψυδρίας και πυρκαγιές. Τα σενάρια της Unicef για το επόμενο τέταρτο του 21ου αιώνα δεν είναι ευοίωνα…
«Τα παιδιά είναι αντιμέτωπα με σειρά κρίσεων, από το κλιματικό σοκ ως τους διαδικτυακούς κινδύνους, και αυτές οι απειλές πρόκειται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Κάθριν Ράσελ γενική διευθύντρια της Unicef, κατά τη ανακοίνωση της έκθεσης της Οργάνωσης για το Μέλλον των Παιδιών το 2050.
Παιδιά ανάμεσα σε γηρασμένο πληθυσμό
Το πρώτο (άσχημο) σενάριο θέλει τον πληθυσμό του πλανήτη να αυξάνεται δραματικά στα 10 δισεκατομμύρια άτομα εκ των οποίων τα παιδιά θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα των 2,3 δισεκατομμυρίων. Τα υπόλοιπα άτομα θα είναι μεγαλύτερης ηλικίας με τα άτομα άνω των 65 ετών να διπλασιάζονται σε απόλυτους αριθμούς (θα φτάσουν το 1,6 δισεκατομμύρια άτομα!).
Το 1/3 των παιδιών θα ζει σε Κίνα, Ινδία, Νιγηρία και Πακιστάν
Παρά τη γενική μείωση του ποσοστού των παιδιών, ο αριθμός τους θα εκτοξευθεί στις πιο φτωχές περιοχές, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική. Αυτή η προοπτική μπορεί να ενισχύσει την οικονομία, μόνο όμως αν ληφθούν μέτρα ώστε οι νέοι αυτοί να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας και εργασία, επισημαίνει η Unicef. Στη δεκαετία του 2050 τα περισσότερα από τα παιδιά του κόσμου θα ζουν στην Αφρική και τη Νότια Ασία, που είναι από τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη. Περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών του πλανήτη θα ζει σε τέσσερις χώρες: Κίνα, Ινδία, Νιγηρία και Πακιστάν.
Λιγότερα παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες
Στις πιο ανεπτυγμένες χώρες τα παιδιά ενδέχεται να αποτελούν λιγότερο από το 10% του συνολικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η «ορατότητά τους» και τα δικαιώματά τους σε κοινωνίες που θα επικεντρώνονται στα προβλήματα του ολοένα και πιο γερασμένου πληθυσμού.
Αντιμέτωπα με ακραίες κλιματικές συνθήκες
Φανταστείτε ένα μέλλον στο οποίο η κλιματική αλλαγή και οι δύσκολες συνθήκες θα αναγκάσουν τα σχολεία να λειτουργούν το βράδυ εξαιτίας των ανυπόφορων θερμοκρασιών στη διάρκεια της ημέρας. Τα παιδιά το 2050 θα έρχονται αντιμέτωπα με καύσωνες περίπου 8 φορές περισσότερο από ότι τα παιδιά του 2000, ενώ οι ακραίες πλημμύρες και οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές θα αυξηθούν.
Τεχνητή νοημοσύνη σε έναν κόσμο βαθιά διχασμένο
Το τρίτο (άσχημο) σενάριο αφορά στις νέες τεχνολογίες, κυρίως την τεχνητή νοημοσύνη, που είναι άγνωστο σε ποια έκταση θα έχει επικρατήσει και πώς θα έχει εξελιχθεί – πάντως ο «ανθρώπινος» κόσμος σίγουρα θα έχει αλλάξει δραματικά. Σήμερα το 95% του πληθυσμού των πλούσιων χωρών συνδέεται στο διαδίκτυο, έναντι μόλις 26% του πληθυσμού των φτωχών χωρών. Όταν τα παιδιά των φτωχότερων περιοχών μπουν ξαφνικά στον ψηφιακό κόσμο, πόσο θα αλλάξουν;
Δυστοπικά σενάρια για τη χρήση της γνώσης
Οι εξελίξεις στην χρήση της νευροτεχνολογίας μπορούν να οδηγήσουν σε δυστοπικά σενάρια με την υπονόμευση της γνωστικής ελευθερίας των παιδιών, εταιρείες που θα καθορίζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες και θα επιβάλλουν τον τρόπο ζωής τους.
Τώρα οι αποφάσεις
Σίγουρα «υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τα παιδιά του μέλλοντος, αλλά αυτό που θέλαμε να δείξουμε είναι ότι οι λύσεις βρίσκονται στα χέρια αυτών που λαμβάνουν σήμερα τις αποφάσεις», τόνισε η Σεσίλ Απτέλ αναπληρώτρια διευθύντρια του τομέα ερευνών της Unicef. «Η σωστή κατεύθυνση θα είναι αυτή που θα επιτρέψει στα παιδιά να επιβιώσουν και να ζουν όσο το δυνατόν καλύτερα το 2050», πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμα: Ο Μηχανισμός του Γέλιου: Γιατί Γελάμε και Πώς Μπορούμε να Γελάμε Περισσότερο.