Το ταξίδι με το αεροπλάνο δεν το απολαμβάνουν όλοι οι επιβάτες το ίδιο. Αρκετοί είναι εκείνοι που εξοικειώνονται αμέσως με τις πτήσεις, αλλά υπάρχει και πολύς κόσμος που όσα ταξίδια κι αν κάνει δεν μπορεί να αποβάλλει τον φόβο στον αέρα. Όπως και να έχει όμως, όλοι παραδέχονται ότι όταν μπαίνεις μέσα σε ένα αεροπλάνο υπάρχει κάτι το μαγικό. Από τη στιγμή που περνάς τον έλεγχο στο αεροδρόμιο μέχρι την απογείωση και τη θέα από το παράθυρο, κάθε πτήση είναι μια εμπειρία που συνδυάζει την ανυπομονησία του ταξιδιού με την αίσθηση της περιπέτειας.
Όπως είπαμε και παραπάνω δεν είναι όλοι οι ταξιδιώτες ίδιοι. Υπάρχουν εκείνοι που θα κάτσουν ήρεμα στη θέση τους, περιμένοντας την προσγείωση στον προορισμό τους, ενώ υπάρχουν και άλλοι που μπορεί να εκνευρίσουν αρκετά τις αεροσυνοδούς. Είτε επειδή είναι νευρικοί, είτε για λόγους κακής συμπεριφοράς. Ένα ταξίδι ήρεμο και χωρίς εντάσεις, σίγουρα είναι και πιο ασφαλές. Επομένως καλό θα είναι οι επιβάτες να ακολουθούν ευλαβικά τους κανόνες της πτήσης και να είναι ευγενικοί με το προσωπικό του αεροπλάνου.
Ποια είναι, όμως, τα πράγματα που κάνουμε – ίσως άθελα μας – τα οποία μπορούν να εκνευρίζουν μία ή έναν αεροσυνοδό;
Το να ζητάς νερό αμέσως μετά την επιβίβαση
Η επιβίβαση στο αεροπλάνο μπορεί να είναι χαοτική τόσο για εσένα όσο και για το πλήρωμα. Ωστόσο, τα μέλη του πληρώματος έχουν να διεκπεραιώσουν διάφορα σημαντικά καθήκοντα ασφαλείας, οπότε καλύτερα να μη ζητήσεις ένα ποτήρι νερό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν δεν το έχεις πραγματικά ανάγκη. Δεν χάθηκε και ο κόσμος να κάνεις υπομονή για 10-15 λεπτά…
Το άγγιγμα χωρίς τη θέληση του/της
Όπως δεν θα ήθελε κανένας να τον αγγίξεις στο έδαφος, έτσι και μια αεροσυνοδός δε θα ήθελε κάποιος επιβάτης να την αγγίξει, να τη σπρώξει ή να της κάνει οποιαδήποτε χειρονομία. Ένα «με συγχωρείτε» μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλύτερα. Επίσης, δεν χρειάζεται να κουνάς τα σκουπίδια σου στο πρόσωπο μιας αεροσυνοδού μέχρι να τα μαζέψει. Είναι αρκετά ενοχλητικό. Μην ξεχνάς ότι μέσα στο αεροπλάνο συνήθως δεν είσαι μόνος, υπάρχουν κι άλλοι επιβάτες.

Το να πατάς το κουδούνι και να τους καλείς κάθε δύο λεπτά
Σίγουρα γνωρίζεις εκείνο το κουμπί κλήσης πάνω από το κάθισμά σου. Χρησιμοποίησέ το, λοιπόν, σωστά. Δεν χρειάζεται να φέρνεις ένα άτομο του πληρώματος συνεχώς μπροστά σου χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Έχε κατά νου ότι το πλήρωμα του αεροπλάνου έχει να εξυπηρετήσει κι άλλους επιβάτες και όχι μόνο εσένα. Φαντάσου ο κάθε επιβάτης να καλούσε την/τον αεροσυνοδό για ψύλλου πήδημα.
Το να τεντώνεσαι στη μέση του διαδρόμου
Οι διατάσεις και το ξεμούδιασμα είναι σημαντικά για μια πτήση μεγάλων αποστάσεων. Απλά βεβαιώσου ότι το κάνεις σε σωστό χρόνο και σε κατάλληλο σημείο και όχι κόβοντας τον δρόμο από τους αεροσυνοδούς που θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Επιπλέον πρέπει να καταλάβεις που βρίσκεσαι. Είσαι μέσα σε ένα αεροπλάνο και όχι στο σπίτι σου, με δεκάδες επιβάτες και κάποιους ανθρώπους που εκείνη την ώρα εργάζονται και προσπαθούν να σου προσφέρουν μια ομαλή και όσο το δυνατό πιο άνετη και ξεκούραστη πτήση.
Το να μην λες «ευχαριστώ»
Την επόμενη φορά που θα βγεις από ένα αεροσκάφος, αφιέρωσε μια στιγμή για να σκεφτείς όλα όσα έκανε το πλήρωμα για εσένα κατά τη διάρκεια της πτήσης και πες ένα απλό «ευχαριστώ». Δεν κοστίζει τίποτα και θα το εκτιμήσει το πλήρωμα. Και για τα μέλη του πληρώματος ενός αεροπλάνου δεν είναι και τόσο απλό να εξυπηρετούν τόσο κόσμο σε τόσο περιορισμένο χώρο δράσης. Μην ξεχνάς ότι προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο όχι μόνο για σένα, αλλά και τους υπόλοιπους συνταξιδιώτες σου.
Διαβάστε ακόμα: Παράτησε το σπίτι του μετά από σεισμό και ζει σε σπηλιά