Μπορείς να φτιάξεις ένα καγιάκ από… πλαστικά που έπλεαν στη θάλασσα;

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
ΕΝΑΛΕΙΑ
Home » Life » Μπορείς να φτιάξεις ένα καγιάκ από… πλαστικά που έπλεαν στη θάλασσα;

Για σχεδόν τρία χρόνια στο μυαλό των μελών της ομάδας του οργανισμού ΕΝΑΛΕΙΑ στριφογύριζε η ιδέα της δημιουργίας ενός προϊόντος, κατασκευασμένου από τα αλιευμένα πλαστικά των θαλασσών της Μεσογείου. Έπειτα από συνεχή πειράματα, δοκιμές και ελέγχους και έχοντας σαρώσει τις ελληνικές -και όχι μόνο- θάλασσες, μαζεύοντας εκατομμύρια κιλά πλαστικού η ΕΝΑΛΕΙΑ με τη συνδρομή πορτογαλικής εταιρείας κατάφερε να σχεδιάσει το πρώτο καγιάκ από ανακυκλωμένα πλαστικά και πλαστικά από τη θάλασσα.

Πρόκειται για ένα μοντέρνο αγωνιστικό καγιάκ για όλες τις κατηγορίες αθλούμενων που θα μπορέσει να αντέξει για δεκαετίες, και μπορεί να καθαρίσει ακόμη περισσότερο πλαστικό από τις θάλασσες.

Για πρώτη φορά φτιάχνεται καγιάκ από ανακυκλωμένο πλαστικό

Όπως εξηγεί ο συνιδρυτής και διαχειριστής της ΕΝΑΛΕΙΑ Λευτέρης Αραπάκης, πρόκειται για μια καινοτομία, για ένα προϊόν το οποίο έχει φτιαχτεί στον κόσμο για πρώτη φορά με πλαστικό από τη θάλασσα κι έχει πάνω από 80% ανακυκλωμένο πλαστικό μέσα, ενώ έχει δημιουργηθεί για να διαρκεί δεκαετίες και να μπορεί να ανακυκλωθεί άμα χρειαστεί σε λιγότερο από δύο ώρες.

«Με κάθε τέτοιο καγιάκ πλέον, η ΕΝΑΛΕΙΑ δεσμεύεται ότι θα καθαρίζει το βάρος του καγιάκ σε πλαστικό μέσα από τη θάλασσα. Κάθε τέτοιο καγιάκ επίσης έχει πάνω ένα QR code, οπότε όποιος το πάρει, μπορεί να δει από ποιο νησί ψαρεύτηκε αυτό το πλαστικό και πού ανακυκλώθηκε. Μπορεί να δει φωτογραφίες και βίντεο από τους ψαράδες που συνέλεξαν αυτό το συγκεκριμένο πλαστικό για το καγιάκ», σημειώνει ο Λευτέρης Αραπάκης.

Η σημασία αυτού του προϊόντος είναι διπλή, καθώς μειώνει κατά 60% το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην παραγωγή των καγιάκ, ενώ ταυτόχρονα τα έσοδα από τις πωλήσεις των συνεργατών τους, θα αξιοποιηθούν για να καθαρίσουν ακόμη περισσότερο πλαστικό από τις θάλασσές μας. «Θα διοχετεύσουμε τα έσοδα για περιοχές δύσβατες, δυσπρόσιτες πάρα πολύ επιβαρυμένες για να τις καθαρίσουμε».

Έφτιαξαν καγιάκ από πλαστικά που αλίευσαν στη θάλασσα – ΕΝΑΛΕΙΑ.

QR code που θα δείχνει την περιοχή αλίευσης των πλαστικών  

Τα εν λόγω καγιάκ φέρουν πάνω τους ανάγλυφους κωδικούς γρήγορης ανταπόκρισης (QR Code), όπου επιτρέπει στον χρήστη να παρακολουθήσει την πορεία των πλαστικών από τη θάλασσα ή το νησί που συλλέχθηκαν, στο εργοστάσιο που ανακυκλώθηκαν και εν τέλει στο σημείο που έγιναν καγιάκ. Καθώς τα καγιάκ δημιουργούνται και από διαφορετικά πλαστικά απορρίμματα, τα οποία συλλέγονται από τις θάλασσες, το κάθε καγιάκ, είναι ξεχωριστό και μοναδικό.

Σύμφωνα με τον μηχανικό Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΝΑΛΕΙΑ, Φοίβο Ψαρομμάτη, το καγιάκ, έχει 80% ανακυκλωμένο πλαστικό, εκ των οποίων το 20% είναι το πλαστικό από τη θάλασσα και το υπόλοιπο 60% είναι ανακυκλωμένο πλαστικό από την καθημερινή χρήση ή από τις παραλίες που δεν είναι μέσα στη θάλασσα.

 «Η πρώτη και η βασικότερη δυσκολία είναι ότι δυσκολευτήκαμε τρομακτικά να βρούμε εργοστάσια, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το πλαστικό. Αυτή η διαδικασία, κάνοντας πειράματα και μόνοι μας και δείχνοντας στους κατασκευαστές ότι το υλικό έχει τις προδιαγραφές που χρειάζεται για να το κατασκευάσουμε, μας πήρε αρκετό χρόνο. Μετά από δυο χρόνια οι κόποι μας απέφεραν καρπούς», υπογραμμίζει.

Μάζεψαν 1.150.000 κιλά πλαστικού από τη θάλασσα

Δράσεις καθαρισμού, τεχνολογία blockchain και design νέων προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η κοινωνική επιχείρηση της ΕΝΑΛΕΙΑ που έχει καταφέρει, ενώνοντας τις δυνάμεις της με άλλες χώρες να συλλέξει περισσότερα από 1.150.000 κιλά πλαστικού από την ημέρα που ξεκίνησε τις δράσεις της. Οι δράσεις των θαλάσσιων καθαρισμών ξεκίνησαν αρχικά στην Ελλάδα και σταδιακά επεκτάθηκαν σε Αίγυπτο, Ισπανία, Ιταλία και Κένυα. Τα μισά από αυτά, συλλέχθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες. «Έχουμε συλλέξει περισσότερα από 1.150.000 κιλά πλαστικού. Τώρα είναι η μεγαλύτερη δράση καθαρισμού πλαστικού που υπάρχει στη Μεσόγειο. Αυτά τα πλαστικά είναι αρκετά για να γεμίσουμε το Κολοσσαίο έξι φορές», σημειώνει ο κ. Αραπάκης ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καθημερινή και πολύτιμη βοήθεια περισσότερων από 3.000 αλιέων με περίπου 1.000 αλιευτικά σκάφη, που δημιουργούν έναν θαλάσσιο φύλακα προστασίας της Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί αυξάνονται οι τιμές σε κακάο και καφέ; Κλιματική αλλαγή και αποικιοκρατικό εμπόριο.

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:

Μπορείς να φτιάξεις ένα καγιάκ από… πλαστικά που έπλεαν στη θάλασσα;

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top