Έξοδα, έξοδα, έξοδα. Από τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώνουμε κάθε μήνα, το σούπερ μάρκετ, τις υποχρεώσεις, μέχρι τις αγορές που κάνουμε για τον εαυτό μας, νιώθεις ότι ο μισθός δεν αρκεί ούτε για τα βασικά. Αν ανήκεις μάλιστα στην κατηγορία των ανθρώπων που διαχειρίζεται κάκιστα τα χρήματά του, δεν είναι να απορείς που ξεμένεις από τις πρώτες μέρες του μήνα.
Ευτυχώς υπάρχει λύση, όπως και στα περισσότερα προβλήματα της καθημερινότητας. Μία τάση που είναι πολύ παλιά, αλλά που τώρα έχει όνομα, είναι το cash stuffing, η οποία αποκτά όλο και περισσότερη δημοφιλία, γιατί μας γυρίζει σε μία παλαιότερη εποχή, που η νέα γενιά δεν έχει προλάβει να ζήσει. Τότε που οι κάρτες δεν ήταν κομμάτι της ζωής μας και όταν έπρεπε να αγοράσουμε ή να πληρώσουμε κάτι, πηγαίναμε μέχρι την τράπεζα ή το ΑΤΜ.
Τι ακριβώς είναι το cash stuffing;
Αυτό που λένε οι λέξεις. Διανύουμε την εποχή των καρτών και συνήθως δεν έχουμε ποτέ πάνω μας μετρητά. Μάλλον όμως είναι αυτός ο τρόπος για να τα χειριζόμαστε πιο προσεκτικά. Για την ακρίβεια, υιοθετούμε ένα πατροπαράδοτο σύστημα που μας προτείνει να έχουμε φακέλους για κάθε σκοπό. Βάζουμε μετρητά στον φάκελο που γράφει απ’έξω «λογαριασμοί», σε άλλο φάκελο που να λέει «σούπερ μάρκετ» και άλλο που να είναι για εξόδους ή προσωπικές αγορές. Έτσι ξέρεις πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις για κάθε πράγμα ξεχωριστά.
Ο στόχος είναι να χρησιμοποιείς περισσότερο τα μετρητά, έτσι ώστε να τα βλέπεις και να έχεις μία εικόνα του budget σου. Οι κάρτες μάς κάνουν να νομίζουμε ότι έχουμε απόθεμα, ενώ τελικά μπορεί να μην ισχύει. Και αν μας περισσέψουν λεφτά, μπορούμε να τα έχουμε στον λογαριασμό και να τα κρατάμε εκεί,
Αξίζει όμως τον κόπο;
Όπως είπαμε και πριν, το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι βλέπεις τα χρήματα που ξοδεύεις και δεν ξεχνιέσαι. Το 67% των Αμερικανών εξάλλου δηλώνει ότι δεν έχει ιδέα πόσα ξοδεύει, όταν κάνει χρήση κάρτας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2023. Μπορεί να το έχεις πάθει κι εσύ, όταν πηγαίνεις στην ουρά του ταμείου, δεν ακούς το ποσό και απλά περνάς την κάρτα σου. Μαθαίνεις πολύ μετά πόσα ξόδεψες, ενώ αν είχες μετρητά, θα άφηνες κάποια πράγματα πίσω.
Ένα ακόμη συν είναι το ότι δεν χρεώνεσαι με πιστωτικές κάρτες, όπου το όριο αυξάνεται ακόμα και αν δεν διαθέτεις τα χρήματα. Έχεις τον απόλυτο έλεγχο, ειδικά αν είσαι επιρρεπής σε εντελώς παρορμητικές αγορές.
Υπάρχουν αρνητικά στο cash stuffing;
Όπως και σε όλες τις τεχνικές, πάντα θα υπάρχει και η αρνητικά πλευρά. Η βασικότερη είναι ότι όλοι ξέρουμε το πόσο επίφοβο είναι να «σηκώνουμε» όλα τα χρήματα που υπάρχουν στον λογαριασμό μας. Αυξάνεται ο κίνδυνος σε περίπτωση διάρρηξης, ενώ αν τα χάσουμε κάπου, δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε την τράπεζα και να ακυρώσουμε την κάρτα. Αν κάποιος τη χρησιμοποιήσει, θα ενημερωθούμε. Τα μετρητά όμως είναι μόνο στη δική μας ευθύνη και δεν υπάρχει τρόπος να τα ξαναβρούμε.
Το δεύτερο αρνητικό είναι ότι με τη χρήση μετρητών χάνουμε και όλα τα οφέλη που μας δίνουν οι κάρτες. Πόντους εξαργύρωσης, κουπόνια, δώρα ή εκπτώσεις, ανάλογα με την τράπεζα όπου ανήκουμε. Και όλοι ξέρουμε ότι όλα παίζουν τον ρόλο τους σε μία εποχή τεράστιας ακρίβειας και πληθωρισμού. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσεις τον αυτοέλεγχό σου και να πάρεις λεφτά από τον φάκελο που προορίζεται για να πληρώσεις τη ΔΕΗ, και δεν είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Τέλος, υπάρχουν και υπηρεσίες που δεν δέχονται μετρητά, αν και στην Ελλάδα λειτουργούμε πιο παραδοσιακά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα το καταλάβεις στον επόμενο προορισμό σου, εκτός χώρας.
Tips για να το κάνεις σωστά
Ξεκίνα με τη μέθοδο 50/30/20. Το 50% πηγαίνει στο ενοίκιο και τις ανάγκες του σπιτιού, το 30 σε εξόδους και προσωπικές ανάγκες και το 20 σε τυχόν χρέη. Αν δεν υπάρχουν, μπαίνουν στο υπόλοιπο 80%. Απόφυγε να πάρεις από φακέλους για άλλα έξοδα και δες το σαν πείραμα. Το πιο σημαντικό από όλα ξέρουμε ότι είναι η ασφαλής αποθήκευση. Να βρούμε σημεία στο σπίτι υπεράνω υποψίας ή σε ασφαλείς χώρους εκτός του σπιτιού. Είπαμε να ζούμε με βάση το budget μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας ή την οικογένειά μας.
Υπάρχει εναλλακτική;
Αν δεν θέλεις να κουβαλάς συνέχεια μετρητά, μπορείς να εμπιστευτείς τις εφαρμογές, όπου υπάρχουν για να τις ενημερώνεις κάθε φορά που κάνεις αγορές. Χωρίζεις τα έξοδά σου σε κατηγορίες, βάζεις το ποσό που ξόδεψες και έτσι έχεις μία εικόνα του τι δίνεις κάθε μήνα, και κυρίως πού. Αρκετά πρακτικό και σίγουρα πιο ασφαλές σε περίπτωση κλοπής ή απροσεξίας. Επιλέγουμε πάντα τη μέθοδο που μας ταιριάζει περισσότερο και που προσαρμόζεται στο καθημερινό lifestyle μας. Αν νιώθεις τεράστια ανασφάλεια με τα μετρητά, ειδικά αν δεν εξοικειώθηκες ποτέ, καλύτερα να το αποφύγεις και να πας με τη σιγουριά της κάρτας και των εφαρμογών καταγραφής.
Διαβάστε ακόμη: Οι πιο έξυπνοι τρόποι να μην ξοδεύεις πολλά χρήματα στο σούπερ μάρκετ