Έρευνα: Το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρεί ότι ζουν σε μια πατριαρχική κοινωνία

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Life » Έρευνα: Το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρεί ότι ζουν σε μια πατριαρχική κοινωνία

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας με τίτλο “Gender Divide” από το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, σε συνεργασία με το King’s College του Λονδίνου, ανοίγουν ένα σημαντικό κύκλο συζητήσεων αναφορικά με την πατριαρχία και τις έμφυλες διακρίσεις.

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας με τίτλο “Gender Divide” από το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, σε συνεργασία με το King’s College του Λονδίνου, ανοίγουν ένα σημαντικό κύκλο συζητήσεων αναφορικά με την πατριαρχία και τις έμφυλες διακρίσεις. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 75,1% των Ελλήνων θεωρούν την ελληνική κοινωνία πατριαρχική, ενώ το 79,9% πιστεύει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερες διακρίσεις σε σχέση με τους άνδρες.

Συγκεκριμένα η έρευνα, που διεξήχθη από την aboutpeople για λογαριασμό του Eteron, σε πανελλαδικό δείγμα 2.074 πολιτών μεταξύ 4-6 Ιουνίου 2024, αποκαλύπτει σημαντικές πτυχές των αντιλήψεων για τα έμφυλα ζητήματα στην Ελλάδα.

Σημαντικά Ευρήματα της Έρευνας

Πατριαρχική Κοινωνία: Το 75,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι η ελληνική κοινωνία είναι πατριαρχική, ενώ το 22,2% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

Έμφυλες Διακρίσεις: Το 79,9% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί ότι οι γυναίκες στην ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζουν περισσότερες διακρίσεις σε σχέση με τους άντρες, έναντι του 18,4% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

Αναγνώριση έμφυλων ανισοτήτων: Tο 35,8% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι οι γυναίκες υπερβάλλουν σε ό,τι αφορά τις αδικίες που υφίστανται λόγω φύλου έναντι του 59,7% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί. Και σε αυτή την ερώτηση, όσο πιο μεγάλη η ηλικία τόσο ισχυρότερη η συμφωνία με την άποψη.

Ο Φεμινισμός ως λύση: Tο 57,4% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι o ο φεμινισμός μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή έναντι του 35,9% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

Η έρευνα αποσκοπεί στη διεύρυνση και εμβάθυνση του έργου του Ινστιτούτου σε έμφυλα ζητήματα, καταγράφοντας και αναλύοντας τις αντιλήψεις του κοινωνικού σώματος σχετικά με τις ανισότητες των φύλων, τον αντίκτυπο του φεμινισμού και κρίσιμα κοινωνικά φαινόμενα όπως οι γυναικοκτονίες.

Σχολιασμός από Ειδικούς: Η ερευνητική ομάδα περιλαμβάνει τον Δρ. Γιώργο Σαμαρά (Επίκουρο Καθηγητή Δημόσιας Πολιτικής στο King’s College London), τη Δρ. Αναστασία Βενετή (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Bournemouth), τον Πέτρο Ιωαννίδη (Διευθυντή της aboutpeople) και τον Δρ. Νίκο Ερηνάκη (Επιστημονικό Διευθυντή του ΕΝΑ και Επίκουρο Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:

Έρευνα: Το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρεί ότι ζουν σε μια πατριαρχική κοινωνία

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top