Εθελοντισμός

Συγκίνηση στη γιορτή για τα 28 χρόνια του Χαμόγελου του Παιδιού

γιορτή για τα 28 χρόνια του Χαμόγελου

Περίσσεψαν τα χαμόγελα αλλά και τα δάκρυα συγκίνησης για τον Κώστα Γιαννόπουλο στη γιορτή / απολογισμό για τα 28 χρόνια δράσης της ισχυρότερης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της χώρας, του Χαμόγελου του Παιδιού.

Του Δημήτρη Καλαντζή

Πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά και οι οικογένειές τους στηρίχθηκαν σε αυτά τα 28 χρόνια από το Χαμόγελο του Παιδιού με τις υπηρεσίες της Οργάνωσης να καλύπτουν πλέον ένα μεγάλο εύρος αναγκών, ξεκινώντας από προληπτικές δράσεις για την παιδική υγεία, εξαφανίσεις ανηλίκων, αντιμετώπιση θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, παιδιατρική κατ’ οίκον, διακομιδή νεογνών με ειδικά ασθενοφόρα, συμβουλευτική και φιλοξενία παιδιών σε σπίτια ημερήσιας φροντίδας και πολλές ακόμα. «Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε», είπε ο ιδρυτής του Χαμόγελου, Κ.Γιαννόπουλος, «εάν δεν βρίσκαμε εθελοντές να πιστέψουν στο όραμα του μικρού Ανδρέα και ανθρώπους σε όλη την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης και της εκάστοτε κυβέρνησης με διάθεση για συνεργασία, ώστε να αντιμετωπιστούν επείγοντα προβλήματα που το κράτος δεν είχε τα μέσα ή την ταχύτητα να αντιμετωπίσει».

Δημοσκόπηση για προβλήματα και Χαμόγελο του Παιδιού

Στην εκδήλωση για τα 28 χρόνια δράσης του Χαμόγελου παρουσιάστηκε Ποιοτική & Ποσοτική Έρευνα Κοινής Γνώμης (με σταθμισμένο δείγμα 1.000 ατόμων) της Focus Bari με θέμα τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία και την εικόνα του Χαμόγελου του Παιδιού.

Σύμφωνα με την έρευνα, το πρώτο πρόβλημα που επηρεάζει τη ζωή και την ευημερία των πολιτών είναι η οικονομική ανασφάλεια, με δεύτερο την ανεργία και τρίτο τη βία και την εγκληματικότητα. Στην πρώτη πεντάδα των προβλημάτων συμπεριλαμβάνεται ειδικότερα η βία απέναντι στα παιδιά.

Για την αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών προβλημάτων, σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, ο κόσμος περιμένει δράσεις τόσο από το κράτος όσο και από φορείς, όπως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η Εκκλησία αλλά και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις (με το σκούρο μπλε είναι το κράτος και με το κίτρινο χρώμα είναι οι ΜΚΟ).

Δυσπιστία για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Οι καταγγελίες και η άσκηση δίωξης στον επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου» προκάλεσε, όπως φαίνεται, δυσπιστία στην κοινή γνώμη για όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με μόνο το 19% να δηλώνει ότι «στηρίζει τακτικά Οργανώσεις που πιστεύει ότι προσφέρουν έργο», την ώρα που το 54% προσφέρει βοήθεια μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη αν και «δεν είναι σίγουρο ότι η βοήθεια παρέχεται πλήρως στο σκοπό της».

Η δυσπιστία αγγίζει και το Χαμόγελο του Παιδιού αφού σε σχετική ερώτηση η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη. Το 49% απάντησε ότι «το Χαμόγελο του Παιδιού αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και δεν μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα του σκάνδαλα που φημολογείται ότι συμβαίνουν στον χώρο των ΜΚΟ», αλλά το 48% πιστεύει ότι «το Χαμόγελο του Παιδιού αποτελεί μέρος του χώρου και είναι λογικό να επηρεάζεται η εικόνα του κάθε φορά που θα ακούγονται φήμες για σκάνδαλα στον χώρο των ΜΚΟ».

Το θετικό για το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ότι περισσότερα από τα μισά άτομα που ρωτήθηκαν στην έρευνα, δήλωσαν την εμπιστοσύνη τους στην Οργάνωση και την πρόθεσή τους να την στηρίξουν στο μέλλον.

Η συγκινητική βράβευση της οικογένειας εθελόντριας

Το βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος» απένειμε ο ιδρυτής του Χαμόγελου του Παιδιού στον σύζυγο και την κόρη της Πέρσας Μαραγκού, που υπήρξε μία από τις πρώτες και βασικές εθελόντριες γιατρούς του Χαμόγελου. Η Πέρσα Μαραγκού έφυγε πρόωρα από τη ζωή, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στην Οργάνωση λόγω της αφοσίωσης και του σπουδαίου έργου που παρείχε σε εκατοντάδες παιδιά.

Ο σύζυγος και η κόρη της εθελόντριας, παρέλαβαν με δάκρυα στα μάτια το βραβείο από το Χαμόγελο, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση τόσο στον Κώστα Γιαννόπουλο όσο και σε όλες και όλους που παρακολούθησαν την εκδήλωση.  

Με τη συμμετοχή τριών υπουργών

Η εκδήλωση για τα 28 χρόνια δράσης του Χαμόγελου του Παιδιού πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών με την παρουσία πλήθους καλεσμένων μεταξύ των οποίων τριών υπουργών της κυβέρνησης, εκπροσώπων της αντιπολίτευσης αλλά και του τέως πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Συγκεκριμένα, παρεμβάσεις έκαναν οι: Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας,Μάριος Θεμιστοκλέους, υφυπουργός Υγείας και Χρήστος Στυλιανίδης Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (μέσω βίντεο).

Το Χαμόγελο του Παιδιού σε… αριθμούς

Στα 28 χρόνια το Χαμόγελο του Παιδιού: 

  • Υποστήριξε 2.055.586 παιδιά και τις οικογένειές τους.
  • Έλαβε και διαχειρίστηκε 4.880.686 κλήσεις στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας που λειτουργεί.
  • Είχε στο πλευρό του 17.000 εθελοντές.  
  • Πραγματοποίησε 2.506 επιτόπιες παρεμβάσεις για 3.599 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο σε κίνδυνο.
  • Έλαβε και διαχειρίστηκε 13.671 αναφορές για συνολικά 28.482 παιδιά που υφίσταντο κακοποίηση και παραμέληση.
  • Έλαβε 2.469 αιτήματα από εισαγγελικές αρχές για τη φιλοξενία παιδιών.
  • 1.056 παιδιά μεγάλωσαν στα Σπίτια φροντίδας του.
  • Παρείχε ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε 2.129 παιδιά μέσα από το ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Ημέρας “Το Σπίτι του Παιδιού”.
  • Παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη σε 51.709 παιδιά.  
  • Πραγματοποίησε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 524.726 μαθητές.
  • Υποστήριξε 279 μητέρες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας με τα παιδιά τους.
  • Στήριξε 16.008 παιδιά με προβλήματα υγείας.
  • Διακόμισε 33.819 νεογνά και παιδιά με τα Ασθενοφόρα εντατικής θεραπείας του.
  • Υποστήριξε 86.471 παιδιά σε νοσοκομεία.
  • Παρείχε προληπτική ιατρική και οδοντιατρική σε 162.006 παιδιά.
  • Παρείχε παιδιατρική κατ΄οίκον νοσηλεία σε 2.950 παιδιά.
  • Φιλοξένησε 27 οικογένειες από την περιφέρεια, που τα παιδιά τους αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα υγείας.
  • Παρείχε ιατρικές εξετάσεις σε 1.523 παιδιά στα Κοινωνικά Πολυϊατρεία του.
  • Έλαβε και διαχειρίστηκε 116.747 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά «116000».
  • Διαχειρίστηκε περιστατικά εξαφάνισης 2.196 ανηλίκων.
  • Ενεργοποίησε το Amber Alert Hellas για 113 παιδιά.
  • Υποστήριξε 184.753 παιδιά και τις οικογένειές τους με προβλήματα διαβίωσης.  
  • Φιλοξένησε 176 παιδιά στα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας.

Διαβάστε ακόμα:

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στο κέντρο της Αθήνας. Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον τύπο αλλά τα τελευταία χρόνια κολυμπάω (ή κωπηλατώ) στα ψηφιακά μέσα. Μου αρέσουν οι γάτες και οι ανθρώπινες ιστορίες. Προσπαθώ να προσεγγίζω τα πάντα με ενσυναίσθηση (και μερικές φορές πιστεύω ότι τα καταφέρνω).
X