Life

Fall cleaning: Τι είναι και γιατί το συνιστούν οι ειδικοί σε θέματα σπιτιού

fall cleaning

Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας, ο χώρος που αποφορτιζόμαστε, συναντάμε τους δικούς μας ανθρώπους και προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για όλα όσα μάς περιμένουν εκεί έξω. Αν λοιπόν ο χώρος μας δεν είναι καθαρός, τακτοποιημένος και έτσι όπως τον φανταζόμαστε, πώς θα λειτουργήσει σαν καταφύγιο; Εφαρμόζοντας τη στρατηγική fall cleaning.

Πριν ξεκινήσουμε το εβδομαδιαίο καθάρισμα ή πριν πετάξουμε σε μία σακούλα σκουπιδιών ό,τι βρούμε μπροστά μας, ας ακολουθήσουμε την τακτική που καλό είναι να εφαρμόζεται 2-3 φορές τον χρόνο, αν μιλάμε για τα ρούχα μας. Πετάμε, χαρίζουμε, αποθηκεύουμε και στη συνέχεια καθαρίζουμε βαθιά το σπίτι μας. Αν θέλουμε, τώρα μπορούμε να κάνουμε και μικρές αλλαγές στη διακόσμηση για να φέρουμε έναν αέρα ανανέωσης. Το Fall cleaning στην προκειμένη, αφορά στη φθινοπωρινή οργάνωση που θα κάνουμε, τώρα που ξεκινά η νέα σεζόν, η θερμοκρασία πέφτει και θέλουμε μία φρέσκια αρχή. Γιατί ποιο είναι το ιδανικό μέρος για ξεκινήματα, αν όχι το σπίτι μας;

Πάμε να οργανωθούμε, να καθαρίσουμε τον χώρο μας σωστά, αποτελεσματικά και να κάνουμε χώρο για τα νέα πράγματα ή τις αλλαγές που έρχονται.

Κρατάμε ή χαρίζουμε τα καλοκαιρινά

Αν και ζούμε σε μία χώρα που έχει πια ένα παρατεταμένο καλοκαίρι, όσο περισσότερο φθινοπωριάζει, τόσο λιγότερο θα χρειάζεσαι τα μαγιό, παρεό και ρούχα που κατατάσσονται στα αμιγώς καλοκαιρινά. Μία ακόμη κατηγορία είναι τα καλοκαιρινά που δεν φόρεσες καθόλου φέτος και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το κάνεις ούτε την επόμενη χρονιά. Πώς θα το κάνεις; 

Με τον συνδυασμό του κανόνα των 5 δευτερολέπτων και της γνωστής Konmari (δηλαδή Marie Kondo). Πάρε ένα ρούχο τη φορά, δώσε 5 δευτερόλεπτα στον εαυτό σου και αποφάσισε αν θα το κρατήσεις, αν είναι εντελώς για πέταμα ή αν θα το χαρίσεις κάπου. Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία, μην καθυστερήσεις την επόμενη. Πέτα τις σακούλες στ σκουπίδια και πήγαινε στον προορισμό τους αυτές που θα δωρίσεις. Τα υπόλοιπα μπαίνουν στην ντουλάπα ή το πατάρι σου.

Ναι στον αφυγραντήρα

Ξεκινά η εποχή που αποχαιρετάμε σταδιακά τον ανεμιστήρα και το κλιματιστικό και υποδεχόμαστε τον αφυγραντήρα. Είναι όμως πολύ σημαντικό πρώτα να αλλάξουμε φίλτρα και αν το καθαρίσουμε με ένα υγρό πανάκι. Κάνε το ίδιο και με τους ανεμιστήρες σου. Μπορεί να αργήσεις να τους χρησιμοποιήσεις ξανά, αλλά ας καθαρίσουμε όση σκόνη μπορούμε.

Τσεκάρουμε σεντόνια και κουβέρτες

Τώρα είναι μία καλή στιγμή να αποφασίσουμε τι περιλαμβάνει το νοικοκυριό, τι χρειάζεται πέταμα και τι αντικατάσταση. Μας αρκούν οι μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια που έχουμε ήδη; Είναι σε καλή κατάσταση; Ας μην ξεχνάμε ότι πάνω από όλα βάζουμε την υγιεινή μας και καλό είναι να επενδύουμε σε ποιοτικά προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για τα κουβερλί, τις κουβέρτες και τα παπλώματα που θα χρειαστούμε αργότερα. Προμηθευόμαστε ειδικές πλαστικές θήκες που φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν, προκειμένου να εξοικονομήσουμε χώρο.

Τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε δωμάτιο ξεχωριστά

Ας δούμε βήμα βήμα τις αλλαγές που θα κάνουμε στα βασικά δωμάτια του σπιτιού, τώρα που φθινοπωριάζει. Κράτα σημειώσεις για να μην ξεχάσεις τα σημαντικά.

Κουζίνα

Καθάρισε τον φούρνο, τον φούρνο μικροκυμάτων, το πλυντήριο πιάτων, το ψυγείο, τον πάγκο. Πέταξε τα ληγμένα και πλύνε το χαλάκι.

Μπάνιο

Ξεφορτώσου τα προϊόντα που έχουν λήξει, καθάρισε τα πινέλα μακιγιάζ, τον καθρέφτη, την μπανιέρα, τη βρύση, τη λεκάνη. Σφουγγάρισε και βάλε στο πλυντήριο την κουρτίνα της μπανιέρας.

Κρεβατοκάμαρες

Ξεσκόνισε, πλύνε σεντόνια, μαξιλάρια και καλύμματα, γύρνα το στρώμα, σκούπισε, σφουγγάρισε και βάλε τα χαλιά, αλλά αφού έχουν καθαριστεί.

Σαλόνι

Ξεσκόνισμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα, πλένουμε τα μαξιλάρια και τα καλύμματα και μετά πετάμε μικροαντικείμενα που δεν χρειαζόμαστε πια.

Χολ

Καθαρίζουμε την παπουτσοθήκη, τον καλόγερο ή ό,τι άλλο έπιπλο έχουμε για να κρεμάμε τα ρούχα μας. Εκεί είναι που αφήνουμε τα παπούτσια μας για να μην βρωμίζουμε παραπάνω το σπίτι (και έτσι καθαρίζουμε λιγότερο).

Αντικείμενα που ξεχνάμε να πλύνουμε ή να καθαρίσουμε

Κι ενώ μπορούμε να γίνουμε τρομερά σχολαστικοί με τα σεντόνια, τον πάγκο της κουζίνας ή το coffee table, υπάρχουν και αυτά τα σημεία που ξεχνάμε να καθαρίσουμε, αλλά που είναι πηγή εκατομμυρίων μικροβίων. Από εδώ και στο εξής, δεν θα τα ξεχνάς.

Οι τοίχοι του σπιτιού πιάνουν πολύ χώρο αλλά για κάποιο λόγο δεν τους περνάμε με σκούπα όπως θα έπρεπε. Μπορεί να μην χρειάζεται να το κάνεις συνέχεια, αλλά δύο φορές τον μήνα είναι απαραίτητες. Το τηλεχειριστήριο και οι διακόπτες είναι επίσης δύο αντικείμενα με τα οποία δεν ασχολείσαι και πολύ. Το ίδιο ισχύει και για τα πόμολα, τα φώτα και το στρώμα, που μπορούμε να περνάμε με ηλεκτρική σκούπα. Ο νεροχύτης είναι ένα ακόμη σημείο, στο οποίο θα έπρεπε να φερόμαστε σαν να είναι ο πάγκος της κουζίνας. Μετά το πλύσιμο των πιάτων, θα πρέπει να καθαρίζουμε και τον ίδιο. Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε τους σκουπιδοτενεκέδες του σπιτιού, που δεν πρόκειται να πλυθούν από μόνοι τους. Όταν τους αδειάζουμε, είναι μία καλή ευκαιρία να τους πλύνουμε στο μπαλκόνι με νερό και αρκετή σαπουνάδα.

Διαβάστε ακόμη: Οι πιο έξυπνοι τρόποι να μην ξοδεύεις πολλά χρήματα στο σούπερ μάρκετ

Έχω σπουδάσει Δημοσιογραφία και Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας. Ζω στην Αθήνα (που λατρεύω) αλλά επισκέπτομαι συχνά την Κωνσταντινούπολη, που έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα μου. Λατρεύω τα σκυλιά μου, τα γλυκά, τις ταινίες τρόμου, τους ανθρώπους που αυτοσαρκάζονται αλλά και να γράφω για όλα αυτά.
X