Life

Γιατί κάποιες γυναίκες ερωτεύονται παράφορα στυγερούς εγκληματίες;

Είναι φήμη, εφηβική αφέλεια, κλισέ, στερεότυπο ή πραγματικότητα ότι πολλές γυναίκες έλκονται από άντρες που χαρακτηρίζονται ως “κακά παιδιά”; Είναι όλα αληθή, αλλά δεν είναι πά τόσο απλά και τόσο “αθώα”!

Διότι, στην ιστορία των σύγχρονων εγκλημάτων, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί και φυλακιστεί για ειδεχθείς πράξεις, όπως για βιασμό και δολοφονία, και μια μερίδα –συνήθως- γυναικών έλκονται από αυτούς, νοιώθουν παράφορα ερωτευμένες –παρά τα όσα έχουν κάνει και για τα οποία έχουν καταδικαστεί- τους στέλνουν δώρα, ερωτικά γράμματα, μηνύματα θαυμασμού και αναπτύσσουν μια ιδιότυπη επικοινωνία και σχέση μαζί τους.

Μια παλαιότερη μελέτη υποστηρίζει ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην υβριστοφιλία από τους άνδρες, με το 70% των περιστατικών υπό εξέταση να αφορούν σε σωφρονιστικές υπαλλήλους που ανέπτυξαν ερωτικά συναισθήματα για κρατούμενους.

Επίσης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες έχουν παντρευτεί με τους καταδικασμένους εγκληματίες μετά την αποφυλάκισή τους. Οι ψυχολόγοι και οι σεξολόγοι έχουν ονομάσει αυτή την παραφιλία “υβριστοφιλία”, όρος που προκύπτει από τις ελληνικές λέξεις «ὕβρις» που σημαίνει βρισιά, αλαζονική προσβολή και «φιλία», που σημαίνει αγάπη ή έλξη. Τα άτομα που τη βιώνουν έχουν έντονο ερωτικό, ρομαντικό ή σεξουαλικό ενδιαφέρον για τους εγκληματίες ακόμα και αν δεν τους έχουν γνωρίσει, αδιαφορώντας για τους λόγους που έχουν φυλακιστεί.

Περιπτώσεις υβριστοφιλίας στην Ελλάδα

O Μπάμπης Αναγνωστόπουλος

Ο πιλότος που προσπάθησε να ξεγελάσει τους πάντες

Μία σχετικά πρόσφατη περίπτωση υβριστοφιλίας, η οποία εξακολουθεί να συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, που έχει καταδικαστεί για την δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν Κράουτς.

Η υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, τόσο για τη βαναυσότητα του δράστη, αλλά και λόγω της “σκηνοθεσίας” και της “υποκριτικής” του εγκληματία πιλότου που “έπαιζε θέατρο” μπροστά σε συγγενείς, αστυνομικούς και τηλεοπτικές κάμερες υποδυόμενος τον καταρρακωμένο σύζυγο και πατέρα, φαίνεται ότι συγκινεί για τους λάθος λόγους πολλές γυναίκες στην Ελλάδα, οι οποίες στέλνουν πληθώρα ερωτικών γραμμάτων στη φυλακή, με αποδέκτη εκείνον!

Η υβριστοφυλία είναι παγκόσμιο φαινόμενο αλλά ας δούμε μερικές ακόμα περιπτώσεις που έκαναν αίσθηση στα ελληνικά χρονικά.

Ο Κώστας Πάσσαρης

Ο Κώστας Πάσσαρης υπήρξε ο Νο1 καταζητούμενος της Ελλάδας

Υπήρξε ένας από τους πιο διαβόητους Έλληνες εγκληματίες, γνωστός για ληστείες και δολοφονίες. Από πολύ μικρή ηλικία είχε παραβατική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα να περνάει από αναμορφωτήρια και φυλακές. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, είχε απασχολήσει τις αρχές για ένοπλες ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών. Το 2000 δολοφόνησε έναν Ρουμάνο έμπορο ναρκωτικών.

Ενώ κρατούνταν στη ΓΑΔΑ, τον Φεβρουάριο του 2001, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και απέδρασε, εκτελώντας εν ψυχρώ δύο αστυνομικούς-συνοδούς. Έγινε ο Νο1 καταζητούμενος και συνέχισε τις ληστείες και τις δολοφονίες. Το 2001 διέφυγε στη Ρουμανία, όπου συνελήφθη το 2002 και καταδικάστηκε σε ισόβια. Στα χρόνια των φυλακίσεών του, ιδίως από τότε που η υποθέσεις τους έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό, έχει δεχτεί από πολλές γυναίκες μηνύματα υποστήριξης και θαυμασμού.

Οι “σατανιστές της Παλλήνης” συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Η υπόθεση των «Σατανιστών της Παλλήνης» συγκλόνισε την Ελλάδα την δεκαετία του 1990, με δύο δολοφονίες από τον εγκέφαλο της ομάδας Ασημάκη Κατσούλα, με συνεργούς τον Μανώλη Δημητροκάλη και τη Δήμητρα Μαργέτη, στο πλαίσιο «σατανιστικών» τελετών. Τα θύματά τους υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, με τους δράστες να πιστεύουν ότι προσέφεραν θυσίες στον Σατανά. Το 1995 ο Κατσούλας καταδικάστηκε σε δύο φορές ισόβια, ο Δημητροκάλης σε ισόβια και η Μαργέτη σε 17 χρόνια φυλάκισης. Η υπόθεση άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην ελληνική εγκληματολογική ιστορία. Αυτός όμως που δεχόταν επί χρόνια στη φυλακή τις περισσότερες ερωτικές επιστολές από θαυμάστριες ήταν ο Ασημάκης Κατσούλας.

Ο Κυριάκος Παπαχρόνης ή αλλιώς “ο δράκος της Δράμας”

Άλλη μία περίπτωση εγκληματία με πολλές θαυμάστριες ήταν αυτή του Κυριάκου Παπαχρόνη. Ο γνωστός ως «Δράκος της Δράμας» διέπραξε βιασμούς, επιθέσεις και δολοφονίες σε βάρος γυναικών τη δεκαετία του 1980. Όντας νεαρός αξιωματικός του στρατού, ξεκίνησε τη δράση του το 1981, κάνοντας επιθέσεις σε γυναίκες κυρίως τη νύχτα, τις οποίες ξυλοκοπούσε άγρια, τις μαχαίρωνε και τις βίαζε. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους τις μισούσε γιατί τις θεωρούσε άπιστες. «Κάθε φορά που χτυπούσα, ένιωθα σαν να παίρνω ένα καινούργιο πιστοποιητικό του ανδρισμού μου», είχε δηλώσει κάποτε στην εφημερίδα Απογευματινή. Επίσης, λέγεται ότι ερεθιζόταν από τον ήχο των τακουνιών τους.

Ποια ήταν η δράση του “Δράκου της Δράμας”

Το 1981, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου μια 46χρονη ιερόδουλη, μέσα σε οίκο ανοχής στην Ξάνθη γιατί, όπως ισχυρίστηκε αργότερα, είχε «θίξει τον ανδρισμό» του κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Του είχε πει «άντε τελείωνε», έτσι εκείνος αποφάσισε να την “τελειώσει” για πάντα!

Το 1982 σκότωσε μια 27χρονη στη Λάρισα και τραυμάτισε σοβαρά άλλες γυναίκες σε διάφορες πόλεις. Όλο το προηγούμενο διάστημα από την σύλληψή του, είχε αποπειραθεί να σκοτώσει και άλλες γυναίκες. Το 1982 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Τελικά, παρέμεινε στη φυλακή για 22 χρόνια και αποφυλακίστηκε το 2004. Το παράδοξο και σε αυτή την υπόθεση, όπως και σε πολλές άλλες παγκοσμίως, είναι πως υπήρξαν γυναίκες που ήταν ερωτευμένες με έναν άνθρωπο που είχε κακοποιήσει βάναυσα, βιάσει και σκοτώσει άλλες γυναίκες. Κι όμως, συνέβη! Λέγεται ότι κατά την απολογία του παραδέχτηκε ότι αν δεν είχε συλληφθεί θα συνέχιζε τις πράξεις του κι αργότερα δήλωσε μετανιωμένος για αυτές. Μετά την αποφυλάκισή του παντρεύτηκε.

Μπλε Autobianchi A 112- Με αυτόν τον τύπο αυτοκινήτου κυκλοφορούσε ο Σπύρος Μπέσκος

Ο καταδικασμένος σε δις ισόβια “Δράκος με το Οτομπιάνκι” παντρεύτηκε ξανά μετά την αποφυλάκισή του

Ο 37χρονος Σπύρος Μπέσκος, ο λεγόμενος “Δράκος με το Οτομπιάνκι” ή “Δράκος με το σκοινί” ή “Δράκος της παραλιακής” (από το αυτοκίνητο που τις επιβίβαζε, το σκοινί που τις έπνιγε και ακινητοποιούσε και από την περιοχή όπου δρούσε συνήθως) καταδικάστηκε για δύο δολοφονίες, 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας, επιθέσεις και έξι βιασμούς γυναικών τη δεκαετία του 1980. Ήταν φυσικοθεραπευτή, παντρεμένος, πατέρας ενός παιδιού και, σύμφωνα με το περιβάλλον του, υπεράνω πάσης υποψίας. Δρούσε με ιδιαίτερη αγριότητα, επιτιθέμενος σε γυναίκες με σκοπό τον βιασμό και τον φόνο. Συνελήφθη το 1983, μετά από επιχείρηση που είχαν στήσει οι Αρχές με γυναίκες αστυνομικούς, ντυμένες με πολιτικά, ως δόλωμα. Καταδικάστηκε σε δις ισόβια, εκτίοντας 25 χρόνια στη φυλακή. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του, λάμβανε ερωτικά γράμματα από πολλές γυναίκες. Μετά την αποφυλάκισή του, το 2008, παντρεύτηκε ξανά και συνέχισε να εργάζεται ως φυσικοθεραπευτής.

Τι λένε οι ψυχολόγοι για την υβριστοφιλία;

Η υβριστοφιλία, δηλαδή η ερωτική έλξη προς άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα, έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης στην ψυχολογία. Ο όρος περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο-σεξολόγο John Money, ο οποίος ειδικευόταν σε θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και βιολογίας του φύλου.

Ένας ακόμη παράγοντας πίσω από την υβριστοφιλία είναι η τάση πολλών γυναικών προς τη φροντίδα και τη στοργή. Ορισμένες ενδεχομένως νιώθουν ενσυναίσθηση προς τους εγκληματίες, εκφράζοντας κατανόηση για τις πράξεις τους, όσο φρικτές κι αν είναι. Θέλουν να τους βοηθήσουν, να τους σώσουν, να κάνουν κάτι για να τους “διορθώσουν”, εφόσον θεωρούν ότι εκείνες είναι οι μόνες που τους καταλαβαίνουν.

Μία ακόμα πιθανή εξήγηση αυτής της παραφιλίας είναι ότι δημιουργεί συναισθηματική ασφάλεια το γεγονός ότι το αντικείμενο του πόθου τους είναι φυλακισμένο, περιορισμένο, και έτσι, γνωρίζουν πάντα πού βρίσκεται, ούτε πρόκειται να βρει εύκολα άλλο σύντροφο, έτσι καθιστά θεωρητικά την γυναίκα “μοναδική” και “απαραίτητη” για εκείνο.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: αν αυτές οι γυναίκες συναντούσαν τους ίδιους εγκληματίες εκτός φυλακής, θα εξακολουθούσαν να νιώθουν έλξη; Ή μήπως τα αισθήματα αγάπης θα αντικαθιστούνταν από αποστροφή και φόβο;

Διαβάστε ακόμα: Η φυλακή-κολαστήριο στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου θα στέλνει ο Τραμπ τους Αμερικανούς εγκληματίες

Η Δανάη Φαίδρα Θωμαΐδου είναι δημοσιογράφος. Από το 2006 μέχρι σήμερα εργάζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές ή δελτία ειδήσεων, αναλαμβάνοντας τις συνεντεύξεις, το ρεπορτάζ και την επιμέλεια των βίντεο (μοντάζ). Έχει αρθρογραφήσει σε site και έντυπο περιοδικό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια-εργαστήρια voice acting, μεταγλώττισης, ορθοφωνίας, αυτοσχεδιαστικού θεάτρου και δημιουργικής γραφής. Ψάχνοντας τρόπους να διοχετεύσει δημιουργικά την ιδιαίτερη αγάπη της σε ό,τι σχετίζεται με τη φωνή και την εκφραστικότητα, έχει ασχοληθεί με μεταγλωττίσεις, εκφωνήσεις ραδιοφωνικών σποτ και την αφήγηση βιβλίου (audiobook).
X