Ο ίδιος ο Διόνυσιος, ο θεός του κρασιού, δίδαξε την καλλιέργεια της αμπέλου στο βασιλιά Ικάριο και από τότε οι κάτοικοι της Αττικής συνέχισαν να φροντίζουν αυτό το φυτό μέσα στους αιώνες κάτω από τον καυτό Αττικό ήλιο.

Το βασίλειο του Σαββατιανού
Στον Αττικό αμπελώνα που παρά τους μικρούς κλήρους αριθμεί περί τα 62.000 στρέμματα, κυριαρχεί η λευκή ποικιλία Σαββατιανό, όμως θέση σε αυτόν έχουν ο Ροδίτης, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Αγιωργίτικο, το Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah και το Grenache Rouge.

Η Αττική θεωρείται από τις θερμότερες και πιο ξηρές αμπελουργικές περιοχές ωστόσο η θάλασσινή αύρα αλλά και οι δροσεροί άνεμοι από τον Υμηττό, την Πεντέλη, την Πάρνηθα, το όρος Πατέρα, τον Κιθαιρώνα και τα Γεράνεια Όρη δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για τον αττικό αμπελώνα.

Αμπέλια δίπλα στα σπίτια
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί η ύπαρξη αμπελιών ακόμα και δίπλα στα σπίτια. Οι οικογενειακοί αμπελώνες – που πολλές φορές μετρούν και πάνω από τρεις δεκαετίες ζωής – έχουν δημιουργήσει μικρά οινοποιεία με παθιασμένους οινοποιούς.

Η Αττικη χωρίζεται σε τρεις υποπεριοχές, τις πλαγιές της Πεντέλης και της Πάρνηθας, τα Μέγαρα και τις πλαγιές του Κιθαιρώνα, ενώ τα 4/5 του συνολικού αμπελώνα βρίσκονται στην Τρίτη υποπεριοχή που είναι τα Μεσόγεια.

Αμπελώνας που ανθίζει
Πατρίδα της Ρετσίνας (του παρεξηγημένου κρασιού που όμως αναγεννάται) από τη δεκαετία του ’90 μέχρι και σήμερα η Αττική γνωρίζει μεγάλη άνθηση με τους οινοποιούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να δημιουργούν σπουδαία κρασιά αρωματικά, πικάντικα με φρέσκα χαρακτήρα που όμως έχουν εξαιρετικές δυνατότητες παλαίωσης.

Στο παλμαρέ των οινοποιείων της Αττικής κυριαρχούν οι λευκοί οίνοι, ωστόσο δεν λείπουν τα ροζέ, αλλά και τα ερυθρά.
