Υλικά για τα κεφτεδάκια
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
- λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
- 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο
- 50 gr παρμεζάνα τριμμένη
- 1 αυγό ολόκληρο
- 1 σφηνάκι ούζο
- φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση κιμά
- Πλένετε και ψιλοκόβετε τον βασιλικό.
- Μουλιάζετε το μπαγιάτικο ψωμί σε νερό και το στύβετε πολύ καλά.
- Σε μια μεγάλη μπασίνα, ρίχνετε μέσα όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια εκτός από το λάδι που θα τα τηγανίσετε και ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αφήνετε τον κιμά για τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο να αναδειχθούν τα αρώματά του και ετοιμάζετε το τηγάνι με το λάδι.
- Πλάθετε σε μικρά κεφτεδάκια και μόλις ζεσταθεί το λάδι πολύ καλά, τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Αν τα κεφτεδάκια σας είναι πολύ μικρά, μην το παρακάνετε με το τηγάνισμα γιατί θα στεγνώσουν τελείως.
- Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία, σκεπάζετε τα κεφτεδάκια και αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε την σάλτσα σας.
Υλικά για την σάλτσα
- λίγες σταγόνες ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 200 ml λευκό κρασί
- 2 βάζα τριμμένη ντομάτα
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 φύλλο δάφνης
- φρέσκα αρωματικά βότανα όπως θυμάρι και βασιλικό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο μαζί με τον φρέσκο βασιλικό.
- Σε μια κατσαρόλα βαθιά, ρίχνετε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και αφήνετε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο σκόρδο και αφήνετε για 2-3 λεπτά να σοταριστεί, χωρίς να καεί διότι θα πικρίσει, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
- Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγο ακόμη.
- Σβήνετε με το λευκό κρασί και περιμένετε για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Συνεχίζετε με την τριμμένη ντομάτα, την ζάχαρη, το φύλλο δάφνης, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Αφήνετε να πάρουν μια βράση και ρίχνετε τα κεφτεδάκια μέσα στην κατσαρόλα, συνεχίζοντας το βράσιμο σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα σας.
- Ανακατεύετε με προσοχή για να μην καταστρέψετε τα κεφτεδάκια.
- Μόλις χυλώσει η σάλτσα με τα κεφτεδάκια, πασπαλίζετε με τα φρέσκα αρωματικά και δοκιμάζετε. Αν χρειαστεί, διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Έτοιμη η σάλτσα σας.
Επιπλέον
- 1 κιλό νιόκι πατάτας, έτοιμα
- 150 gr φέτα θρυμματισμένη
- λίγες σταγόνες, ωμό ελαιόλαδο
- προαιρετικά φρέσκο ψωμί
Εκτέλεση σύνθεσης
- Βράζετε τα νιόκι σας, όπως αναγράφει η συσκευασία. Στην ουσία είναι πολύ απλό… μόλις τα νιόκι ανέβουν στην επιφάνεια της κατσαρόλας είναι έτοιμα.
- Τα στραγγίζετε και τα περιχύνετε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Σερβίρετε σε ένα βαθύ τηγάνι ή πήλινο σκεύος μαζί με τα κεφτεδάκια, μπόλικη θρυμματισμένη φέτα και φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό…
- Αν επιθυμείτε συνοδεύετε με φρέσκο ψωμί.