Good Food Good Mood Κατερίνα Λένη

Λουλουδένιο ψωμί με σκορδοβούτυρο

Υλικά για την ζύμη

  • 500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 220-250 ml χλιαρό νερό, ( όσο πάρει )
  • 1 κύβος νωπή μαγιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 80 gr βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση ζύμης

  1. Ρίχνετε την μαγιά θρυμματισμένη με την ζάχαρη και 220 ml νερό στον κάδο του μίξερ και ανακατεύετε με το σύρμα, μέχρι να λιώσει η μαγιά.
  2. Προσθέτετε  2-3 κουταλιές από το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύετε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, για 20 λεπτά περίπου.
  4. Έπειτα προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο.
  5. Ζυμώνετε με τον γάντζο για λίγα λεπτά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνετε  το υπόλοιπο νερό. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική.
  6. Σκεπάζετε με μαγειρική μεμβράνη και αφήνετε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος, για 1-2 ώρες. Μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7.  Στη συνέχεια, αναποδογυρίζετε την ζύμη στον πάγκο της κουζίνας σας και μοιράζετε στα 3.
  8. Πλάθετε 3 μπαλίτσες, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι, σκεπάζετε με μαγειρική μεμβράνη  και αφήνετε για 30 λεπτά περίπου την ζύμη να ξεκουραστεί, για να μπορείτε να την ανοίξετε πιο εύκολα.
  9. Παράλληλα ετοιμάζετε το σκορδοβούτυρο, ως εξής..

Υλικά για το σκορδοβούτυρο

  • 150- 200 gr βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • αρωματικά βότανα, βασιλικός, μαϊντανός και θυμάρι
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κρόκος αυγού για την επάλειψη

Εκτέλεση

  1. Πλένετε τα φρέσκα αρωματικά  μαζί με το σκόρδο και τα ψιλοκόβετε.
  2. Σε μια μικρή μπασίνα, ανακατεύετε όλα τα υλικά για το σκορδοβούτυρο και δοκιμάζετε τη γεύση. Αν χρειαστεί, διορθώνετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Αφήνετε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσετε τα ζυμάρια.
  4. Σκεπάζετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα.
  5. Πασπαλίζετε τον πάγκο της κουζίνας με λίγο αλεύρι και ανοίγετε με τον πλάστη, την κάθε μπαλίτσα, στο μέγεθος του ταψιού, περίπου.
  6. Αλείφετε την ανοιγμένη ζύμη με λίγο  σκορδοβούτυρο.
  7. Συνεχίζετε με την 2η ζύμη κατά τον ίδιο τρόπο. Σκεπάζετε την 1η ζύμη και αλείφετε και πάλι με σκορδοβούτυρο.
  8. Τέλος επαναλαμβάνετε και με την 3η ζύμη. Σκεπάζετε τα υπόλοιπα δύο ζυμάρια, (  χτίζοντας στην ουσία, έναν μικρό πύργο, με τα 3 φύλλα ζύμης )
  9. Ισιώνετε τις άκρες περιμετρικά, για να είναι ομοιόμορφα.
  10. Στη μέση ακριβώς της ζύμης, τοποθετείτε ένα ποτήρι. Χαράζετε την ζύμη περιμετρικά από το ποτήρι, 8 φορές, με αποτέλεσμα να βγουν 8 κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια ζύμης, τα χαράζετε και πάλι κάθετα, χωρίς όμως να τα χωρίσετε, μέχρι την άκρη τους. Απλά θα κάνετε μια σχισμή στην ζύμη, για να μπορείτε να την στρίψετε και να τις δώσετε ωραίο σχέδιο.
  11. Πιάνετε το κάθε κομμάτι ζύμης και το στρίβετε  2 φορές, περνώντας το κάθε φορά, από την σχισμή που έχετε φτιάξει. Γυρίζετε από κάτω τις άκρες της ζύμης και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα κομμάτια, μέχρι να ολοκληρώσετε.
  12. Αλείφετε όλο το λουλουδένιο ψωμί με τον κρόκο αυγού και αφήνετε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  13. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου, πάνω κάτω οι αντιστάσεις, για 30-35 λεπτά περίπου, ανάλογα την δυναμική του φούρνου σας. Μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  14. Όταν ψηθεί, αποσύρετε από τον φούρνο και αλείφετε με λίγο σκορδοβούτυρο.
  15. Σερβίρετε ζεστό, με λιαστές ντομάτες, ελιές, γιαούρτι, εξαιρετικό ελαιόλαδο με  βαλσάμικο ξύδι, ή  ότι αρέσει σε εσάς…
Foodlover Private Dining- Mediterranean cuisine
X