Από την εποχή της κούπας του Πυθαγόρα, που όταν την παραγέμιζες έχανες όλο σου το κρασί, μέχρι τις μέρες μας έχει κυλήσει πολύ κρασί στα ποτήρια της ανθρωπότητας, που εξελίσσονται σχεδόν μέρα με τη μέρα με στόχο όχι μόνο τις πωλήσεις αλλά και την απόλαυση των απανταχού οινόφιλων.
Τα ποτήρια κρασιού είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να ικανοποιούν κατά προτεραιότητα τη μύτη μας και σε δευτερεύουσα φάση το πρακτικό τους ρόλο. Η κατασκευή ενός ποτηριού για κρασί γίνεται με γνώμονα τις δυνατότητες περιδίνησης, την όσφρηση, τη διατήρηση της θερμοκρασίας αλλά και τη βελτίωση των αρωμάτων του κρασιού.
Τα χαρακτηριστικά
Τα ποτήρια του κρασιού πρέπει να είναι διάφανα χωρίς σχέδια και σκαλίσματα. Πάντα να είναι κολονάτα, φτιαγμένα από γυαλί, ημικρύσταλλο ή κρύσταλλο. Ιδανικά τα ποτήρια του κρασιού θα πρέπει να είναι όσο πιο λεπτά γίνεται (αυτό σημαίνει και απώλειες) και ως προς το σχήμα τους το U που σχηματίζει ο κάλυκας να κλείνει προς τα επάνω και όχι να ανοίγει.
Τα μέρη του ποτηριού
Εκτός από τη βάση που είναι αυτονόητη, το πόδι (κολόνα) χρησιμεύει ως λαβή για να μην αγγίζετε τον κάλυκα που περιέχει το κρασί σας. Το πόδι πρέπει να χωρά άνετα τα δάχτυλά σας στο ύψος των αρθρώσεων, καθώς εάν κρατάτε το ποτήρι σας από τον κάλυκα, μεταφέρετε τη θερμοκρασία του σώματός σας στο κρασί αλλάζοντας όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο τα αρώματά του.
Ο κάλυκας φαρδύς ή στενότερος ανάλογα το κρασί που θα υποδεχθεί πρέπει να στοχεύει προς το χείλος ώστε να συγκεντρώνονται τα αρώματα του κάθε κρασιού. Η ποσότητα κρασιού που βάζετε δεν πρέπει να ξεπερνά το 1/3 της χωρητικότητας του ποτηριού. Πρακτικά γεμίστε ως το φαρδύτερο σημείο του κάλυκα για να μεγιστοποιήσετε το άρωμα. Ιδανικά θα προτείναμε ποτήρια χωρητικότητας 300 – 340 ml.
Ο κενός χώρος του κάλυκα χρησιμεύει για την περιστροφή του κρασιού, διατηρεί και συγκεντρώνει τα συστατικά του αρώματος.
Οι κατηγορίες
Στα ποτήρια του κρασιού υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες. Για λευκά, για ερυθρά, για αφρώδη και σαμπάνιες και για ενισχυμένα – γλυκά.
Τα ποτήρια του λευκού κρασιού είναι μικρότερα από εκείνα του ερυθρού καθώς εάν είχαν μεγάλο κάλυκα τότε τα ήπια αρώματα των λευκών οίνων μπορεί να φαίνονταν αδύναμα. Για τους μυημένους οι εταιρείες φρόντισαν να φτιάξουν ειδικά ποτήρια για Riesling, Sauvignon Blanc και λευκές Βουργουνδίες. Οι ειδικοί λένε πως στα ποτήρια των δύο τελευταίων μπορείτε να απολαύσετε παλιές βαρελάτες Σαντορίνες.
Τα ποτήρια για ερυθρούς οίνους έχουν μεγαλύτερο μέγεθος για να έρχεται το κρασί σε επαφή με τον αέρα και να αναδεικνύονται τα πλούσια αρώματά του. Το οξυγόνο μετριάζει την ένταση των ερυθρών αλλά και τις τανίνες τους.
Η αγορά έχει κάνει το θαύμα της και στα ποτήρια ερυθρού με ειδική κατηγορία για το Syrah, το Cabernet Sauvignon και το Merlot (γνωστότερα και ως τύπου Bordeaux, πιείτε από αυτά Αγιωργίτικο), για το Pinot Noir (γνωστότερα και ως τύπου Burgundy, σε αυτά μπορείτε να απολαύσετε Ξινόμαυρο).
Τους αφρώδεις οίνους τους σερβίρετε σε ψηλόλιγνα ποτήρια ώστε να μην χάνουν γρήγορα τις φυσαλίδες τους. Αν δεν διαθέτετε τέτοια ποτήρια μπορείτε να βάλετε το αφρώδες κρασί σε ποτήρια λευκού κρασιού σε σχήμα τουλίπας.
Τα ενισχυμένα και τα γλυκά κρασιά σερβίρονται σε μισές μερίδες (δλδ 90ml) και δείχνουν πιο όμορφα όταν σερβίρονται σε ποτήρια μικρότερου μεγέθους πάντοτε όμως κολονάτα!
Συντήρηση
Στο άχαρο κομμάτι της συντήρησης προτιμήστε να πλύνετε τα ποτήρια αυτά στο χέρι χωρίς να χρησιμοποιήσετε σκληρά απορρυπαντικά. Στην περίπτωση που επιλέξετε τελικά το πλυντήριο πιάτων αποφύγετε τα απορρυπαντικά με αρώματα καθώς μένουν στα ποτήρια. Επίσης βάλτε τα μόνα τους σε ειδικό πρόγραμμα χωρίς άλλα σκεύη. Μην χρησιμοποιείτε πετσέτες για να τα σκουπίσετε. Γυρίστε τα ανάποδα και αφήστε τα να στραγγίξουν. Φυλάξτε σε χώρο χωρίς μυρωδιές. Φροντίστε τα για τη δική σας απόλαυση.