Από τις ανερχόμενες ελληνικές ποικιλίες η Ντεμπίνα είναι συνυφασμένη με την αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας στην Ήπειρο. Καλλιεργείται από τον 7ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή και το όνομά της μάλλον το χρωστάει στο ιταλικό «de vino» δηλαδή (σταφύλι) για κρασί.
Ποικιλία των έξι χωριών
Σήμερα τα αμπελοτόπια με Ντεμπίνα υπολογίζεται σε 7.500 στρέμματα εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται τα έξι χωριά της ζώνης, τη Ζίτσα, το Πρωτόπαπα, την Καρίτσα, τη Λιγοψιά, την Κληματιά και τους Γαβρίσιους. Οι αμπελώνες βρίσκονται σε λόφους και σε υψόμετρο 600 – 700 μέτρα.
Οι ήπιοι χειμώνες και τα δροσερά καλοκαίρια χαρίζουν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της Ντεμπίνας. Το κρύο κλίμα δίνει φρέσκο χαρακτήρα στα κρασιά από Ντεμπίνα.
Λευκά & Αφρώδη
Οι οίνοι της Ζίτσας είναι ως επί το πλείστον λευκοί ή ημιαφρώδεις και αφρώδεις (ξηροί και ημίξηροι), αν και το πρώτο κρασί Ζίτσα ήταν ένα ροζέ ημίξηρο (αεριούχο κρασί) από τον συνδυασμό της λευκής Ντεμπίνας και των ερυθρών ποικιλιών Μπεκάρι και Βλάχικο). Καταναλώνονται φρέσκα, ντελικάτα και τραγανά και αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα συντηρείται προσεκτικά και να τα παγώνεται καλά πριν τα καταναλώσετε.
Όταν πίνετε ένα κρασί από Ντεμπίνα στο στόμα σας θα νιώσετε το πράσινο μήλο, το αχλάδι, το λευκόσαρκο ροδάκινο και ενίοτε το γιασεμί. Το σώμα των κρασιών της είναι μέτριο και ελαφρύ, ενώ η οξύτητά τους φυσική μέτρια ή υψηλή.
Η Ντεμπίνα χρωστάει τη σημερινή αναγνωρισιμότητά της στην επιμονή των οινοποιών της περιοχής που χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης κατάφεραν να τη βγάλουν από τα στενά γεωγραφικά όρια της Ηπείρου.
Τα κρασιά Ζίτσας συνοδεύουν άριστα, πιάτα με ψάρια και θαλασσινά, σαλάτες και λαχανικά και πικάντικες δημιουργίες.