Κρέας για γεμάτες τσέπες και όχι απαραίτητα εκλεπτισμένους ουρανίσκους. Διότι, ποιος σου είπες ότι το να έχεις λεφτά συνεπάγεται και με το ότι ξέρεις να τρως. Και εν πάση περιπτώσει ποιος μας λέει ότι αυτό το A5 Wagyu ή το Kobe είναι καλύτερο από το κοκκινιστό μοσχαράκι της μανούλας, με το οποίο σε μεγάλωσε;
Εντάξει, μια μικρή υπερβοή στην τελευταία μας πρόταση, για να κρατήσουμε και μια απόσταση από το θέμα.
Η ιστοσελίδα sothebysrealty.ae, κατέγραψε τις πιο ακριβές κοπές κρεάτων στον κόσμο. Κι η αλήθεια είναι ότι μας κέντρησε το ενδιαφέρον – εκτός από το ότι μας άνοιξε την όρεξη.
Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές – εξάλλου το μάτι τσάμπα είναι. Τώρα, αν θα πας να δοκιμάσεις κάποια απ’ αυτές, δικό σας θέμα. Ό,τι δοκιμάζουμε εξάλλου καλό είναι.
A5 Kobe Beef (480 – 700 δολάρια τα 450 γραμμάρια)
Η ιστορία του βοείου κρέατος Kobe ξεκίνησε το 1868 όταν ένας Άγγλος στο Κόμπε της Ιαπωνίας, αποφάσισε να φάει βόειο κρέας από ντόπιες αγελάδες. Αρχικά, αυτές οι αγελάδες παρήγαγαν κρέας που έγινε διάσημο για την ανώτερη ποιότητα και γεύση του. Το βόειο κρέας Kobe, που προέρχεται από το στέλεχος Tajima των ιαπωνικών μαύρων βοοειδών, εκτρέφεται με αυστηρά κριτήρια και υφίσταται επεξεργασία στον νομό Hyogo. Μόνο 3.000 βοοειδή ετησίως πληρούν τα αυστηρά πρότυπα για να πιστοποιηθούν ως βόειο κρέας Kobe. Ο υψηλότερος βαθμός, Α5, αντιπροσωπεύει το καλύτερο του βοείου κρέατος Kobe, επιδεικνύοντας εξαιρετική μαρμάρωση, τρυφερότητα και γεύση. Αυτός ο βαθμός καθορίζεται από παράγοντες όπως το χρώμα, η περιεκτικότητα σε λιπαρά κι η υφή.
Olive A5 Wagyu (300 – 550 δολάρια τα 450 γραμμάρια)
Το Olive A5 Wagyu είναι μια από τις πιο σπάνιες και ακριβότερες μπριζόλες και κοστίζει πάνω από 300 δολάρια ανά 450 γραμμάρια. Παράγεται στο νησί Shodoshima στην επαρχία Kagawa της Ιαπωνίας και προέρχεται από μόλις 1.700 βοοειδή Sanuki. Αυτά τα βοοειδή ακολουθούν μια μοναδική δίαιτα αφυδατωμένης και καβουρδισμένης ελιάς, ένα υποπροϊόν της τοπικής βιομηχανίας ελαιολάδου. Αυτή η ειδική τροφή προσδίδει μια χαρακτηριστική γεύση στο βοδινό κρέας, που χαρακτηρίζεται από μια γεύση ξηρού καρπού με νότες ελαιολάδου και μια πλούσια γεύση umami. Το κρέας είναι γνωστό για την εξαιρετικά τρυφερή υφή του και την υψηλή περιεκτικότητα του σε ελαϊκό οξύ. Λόγω της σπανιότητας και της μοναδικής διαδικασίας παραγωγής, το Olive Wagyu είναι δύσκολο να το προμηθευτεί κανείς. Ναι, αυτό ισχύει ακόμα και για τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο.

Miyazakigyu A5 Wagyu (190 – 300 δολάρια τα 45 γραμμάρια)
Το βόειο κρέας Miyazaki A5 Wagyu, γνωστό ως Miyazakigyu, είναι από τις καλύτερες κοπές βοείου κρέατος στον κόσμο. Αυτό το ιδιαίτερα περιζήτητο βοδινό κρέας φημίζεται για την τρυφερή υφή του. Παράγεται από ιαπωνικά μαύρα βοοειδή που εκτρέφονται στον νομό Miyazaki, μόνο αυτά με βαθμό Α4 και άνω πληρούν τις προϋποθέσεις ως Miyazakigyu. Αυτά τα βοοειδή φροντίζονται εξαντλητικά για πάνω από 30 μήνες και τρέφονται με σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι και κριθάρι για την επίτευξη της όσο το δυνατόν καλύτερης μαρμάρωσης. Το Miyazakigyu κέρδισε τους… Ολυμπιακούς Αγώνες Wagyu το 2007 και το 2012 και το Βραβείο Αριστείας του Πρωθυπουργού τρεις φορές διαδοχικά, ενισχύοντας την κορυφαία του θέση.
Kobe Beef Ιαπωνίας (250 – 450 δολάρια ανά 450 γραμμάρια)
Όλες οι ποιότητες βοείου κρέατος Kobe είναι ακριβές επειδή παράγονται από ειδικά εκτρεφόμενα και σχολαστικά εκτρεφόμενα βοοειδή Tajima, που περιορίζονται στο Κόμπε της Ιαπωνίας. Ακόμη και ο χαμηλότερος βαθμός, C1, κοστίζει περίπου $250 ανά 450 γραμμάρια, αντικατοπτρίζοντας τη συνολική εξαιρετική ποιότητα. Τα βοοειδή Kobe λαμβάνουν εκτεταμένη φροντίδα από ειδικούς κτηνοτρόφους για έως και 10 μήνες, με σκοπό να επιτύχουν ιδανικό βάρος και περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτή η παρατεταμένη, δαπανηρή διαδικασία έρχεται σε αντίθεση με το ταχύτερο χρονοδιάγραμμα των συμβατικά εκτρεφόμενων βοοειδών. Επιπλέον, η εξειδικευμένη διατροφή τους με ρύζι, σανό και δημητριακά συμβάλλει περαιτέρω στο υψηλότερο κόστος παραγωγής.
Takamori Drunken A5 Wagyu (200 – 350 δολάρια ανά 450 γραμμάρια)
Η Takamori Drunken Wagyu είναι μια από τις πιο ακριβές μπριζόλες στον κόσμο, γνωστή για την εξαιρετική γεύση και τρυφερότητά της. Μεγαλωμένα στο αγρόκτημα Iwakuni στο νομό Yamaguchi της Ιαπωνίας, αυτά τα βοοειδή ακολουθούν μια μοναδική διατροφή που περιλαμβάνει πουρέ σάκε από τη ζυθοποιία Dassai Sake. Αυτός ο πολτός που έχει υποστεί ζύμωση, που δίνεται στα βοοειδή στις πρώτες εβδομάδες τους, προσδίδει μια χαρακτηριστική γεύση και τρυφερότητα στο κρέας. Στη συνέχεια, τα βοοειδή βόσκουν φυσικά, ενισχύοντας περαιτέρω την ποιότητά τους. Το αποτέλεσμα είναι μια τρυφερή, μεταξένια υφή με γλυκιά, ελαφριά γεύση. Η εξαιρετική ποιότητα του Takamori Wagyu του χάρισε το βραβείο “Fat Quality” στο Πρωτάθλημα Wagyu το 2012.
Διαβάστε ακόμα: Τρόποι για να… λιώσεις στον καναπέ σου!