Good Food Good Mood Life

Πέντε ξεχωριστές σούπες για τα… κρύα βράδια

Ο χειμώνας είναι η εποχή που αναζητάμε παρηγοριά σε ζεστά και γευστικά πιάτα. Οι σούπες, με τη μοναδική τους ικανότητα να μας γεμίζουν θαλπωρή, αποτελούν την απόλυτη επιλογή για τα κρύα βράδια. Είτε προτιμάτε βελούδινες, κρεμώδεις υφές, είτε έντονες πικάντικες νότες, μια καλομαγειρεμένη σούπα μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Στις παρακάτω συνταγές θα βρείτε ιδέες για λαχταριστές δημιουργίες που συνδυάζουν θρεπτικά υλικά και αξεπέραστη γεύση – ιδανικές για να συνοδεύσουν τις χειμωνιάτικες στιγμές σας.

Stracciatella alla Romana


Η παραδοσιακή αυτή ιταλική σούπα φτιάχνεται με αυγά και παρμεζάνα, δημιουργώντας μια απαλή υφή που αναδεικνύει τη γεύση του ζωμού.

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύετε αυγά, τριμμένη παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ξύσμα λεμονιού και, αν θέλετε, λίγο μπαχαρικό. Αφήστε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Σοτάρετε σε κατσαρόλα κρεμμύδι και πράσο με ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε ζωμό κοτόπουλου και αφήστε να βράσει.
  3. Ρίξτε το μείγμα αυγών σταδιακά στον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Σερβίρετε με τριμμένη παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προαιρετικά σπανάκι ή μυρωδικά.

Υλικά

  • 6 αυγά
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • 2 λίτρα ζωμός κοτόπουλου
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Κρεμμύδι, πράσο, ελαιόλαδο

Σούπα με σελινόριζα, μήλο και μετσοβόνε

Μια πλούσια και αρωματική σούπα που συνδυάζει τη γλυκιά γεύση του μήλου με τη γήινη σελινόριζα.

  1. Σοτάρετε σελινόριζα, μήλο και κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέστε δάφνη, θυμάρι και ζωμό.
  2. Αφήστε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά και πολτοποιήστε μέχρι να γίνει βελούδινη.
  3. Σερβίρετε με τριμμένο μετσοβόνε και φρέσκο πιπέρι.

Υλικά

  • 1,2 κιλά σελινόριζα
  • 3 μήλα
  • 100 γρ. μετσοβόνε
  • Ζωμός κότας, θυμάρι, δάφνη

Βελουτέ τραχανά με καρότο

Αυτή η σούπα τραχανά είναι ιδανική για κρύες μέρες, συνδυάζοντας την απαλότητα του καρότου με την ιδιαίτερη γεύση του τραχανά.

  1. Σοτάρετε καρότα σε βούτυρο και ελαιόλαδο. Προσθέστε τραχανά και νερό.
  2. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και να φουσκώσει ο τραχανάς.
  3. Πολτοποιήστε τη σούπα και προσθέστε γάλα, κύμινο και χυμό πορτοκαλιού.
  4. Σερβίρετε με γιαούρτι.

Υλικά

  • ½ κιλό καρότα
  • 1 φλιτζάνι τραχανάς
  • Βούτυρο, ελαιόλαδο, κύμινο, γάλα, πορτοκάλι

Σούπα με ψητές ντομάτες και πιπεριές με πικάντικη νότα

Οδηγίες

  1. Προετοιμασία φούρνου: Ζεστάνετε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Ψήσιμο λαχανικών: Τοποθετήστε τις πιπεριές σε ένα ταψί με τη φλούδα προς τα πάνω, ενώ τις ντομάτες σε άλλο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Αλείψτε τα λαχανικά με ελαιόλαδο και ψήστε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι οι πιπεριές να αποκτήσουν σκούρο χρώμα και οι ντομάτες να μαλακώσουν.
  3. Καθαρισμός πιπεριών: Βάλτε τις ζεστές πιπεριές σε μια πλαστική σακούλα, κλείστε τη και αφήστε για 5-6 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρέστε τη φλούδα τους και βάλτε τη σάρκα στο μπλέντερ μαζί με τις ντομάτες, λίγη ποσότητα ζωμού λαχανικών και τη harissa. Πολτοποιήστε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
  4. Τελική παρασκευή: Ζεστάνετε το μείγμα σε κατσαρόλα μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, συνοδεύοντας με ψωμί και φέτες παρμεζάνας.

Υλικά

  • 4 κόκκινες πιπεριές, κομμένες στη μέση
  • 8 ντομάτες, κομμένες στη μέση
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά σάλτσα harissa
  • 3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 2 κουταλιές φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • Φέτες παρμεζάνας για το σερβίρισμα
  • Αλάτι, πιπέρι

Βελούδινη σούπα πατάτας με άρωμα τρούφας

Οδηγίες

  1. Σοτάρισμα λαχανικών: Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεστάνετε τη μισή ποσότητα βουτύρου και σοτάρετε τις πατάτες, το πράσο και το σκόρδο. Μόλις μαλακώσουν, σβήστε με το κρασί και προσθέστε ζωμό ώστε να καλύπτει τα υλικά. Σιγοβράστε σε χαμηλή θερμοκρασία.
  2. Πολτοποίηση: Όταν οι πατάτες μαλακώσουν, προσθέστε την κρέμα γάλακτος. Πολτοποιήστε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή σε κανονικό μπλέντερ μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
  3. Σερβίρισμα: Μοιράστε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρετε με φρέσκο θυμάρι και λίγες σταγόνες λάδι τρούφας.

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε κύβους
  • 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. λάδι τρούφας
  • 800 ml ζωμός κότας
  • ½ ματσάκι φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Διαβάστε ακόμα: Οι πιο ακριβές κοπές κρεάτων στον κόσμο

X