Good Food Good Mood

Πώς να φτιάξεις μαρμελάδα σε λίγα λεπτά (κι όμως, γίνεται)

μαρμελάδα

Η μαρμελάδα είναι σημαντικό συστατικό της παιδικής μας ηλικίας. Κάποτε ήταν η πρώτη επιλογή σε πρωινό, πάνω από ζεστό ψωμί και λίγο βούτυρο. Είναι η γεύση που συνδέουμε με εκείνα τα χρόνια, και πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να την επιλέγουμε σε καθημερινή βάση. Μήπως όμως σε κούρασαν αυτές του εμπορίου, ή πολύ απλά θέλεις να είναι από τα χεράκια σου;

Αν έχεις μπει ποτέ στη διαδικασία να φτιάξεις μαρμελάδα, ξέρεις ότι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Χρειάζεσαι αρκετά σκεύη, τα βασικά συστατικά και κυρίως υπομονή. Πρέπει να αφιερώσεις μία ολόκληρη μέρα στην παρασκευή μαρμελάδας, έτσι δεν είναι;

Σύμφωνα με τη Martha Stewart, όχι. Η ειδικός σε θέματα φαγητού και γλυκών ξέρει πάντα πώς να μας πείσει να μπούμε στην κουζίνα, ακόμα και αν πρόκειται για μαρμελάδα. Αν έχεις πολλά φρούτα που δεν ξέρεις τι να κάνεις, η Martha σου έχει την πιο εύκολη συνταγή, καθώς και tips για σωστή αποθήκευση και διατήρηση της δημιουργίας σου.

Η ιστορία της

Αν και ποτέ δεν ξέρεις με σιγουριά πότε εμφανίστηκε κάτι για πρώτη φορά, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ξεκίνησε από την Πορτογαλία, με την ονομασία marmelos, ένα πορτοκαλί είδος πάστας που έμοιαζε πάρα πολύ με αυτό που ξέρουμε σήμερα ως μαρμελάδα πορτοκάλι, πολύ πριν την εμπορική κυκλοφορία της, στο τέλος του 18ου αιώνα. Ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το προιόν όμως ήταν ο Σκωτσέζος James Keiller, που μαζί με τη σύζυγό του ανακάλυψαν ένα φορτίο με πικρά πορτοκάλια που κάποιος ήθελε να πουλήσει σε πολύ χαμηλή τιμή, τα μετέτρεψαν σε μαρμελάδα και άρχισαν να τα σερβίρουν στο μαγαζί τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστορικό Ivan Day, η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για μαρμελάδα πορτοκάλι υπάρχει στο βιβλίο συνταγών της Eliza Cholomondeley γύρω στο 1677.

Η βασική συνταγή για μαρμελάδα

Τα ιδανικά φρούτα για να ξεκινήσεις με τη συνταγή είναι τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τέλος ένας συνδυασμούς μούρων. Το σημαντικό είναι να πάρεις τα φρούτα που είναι η εποχή τους και έχουν πια παραγίνει, για να βγάζουν αυτή την πολύ γλυκιά γεύση. Η βασική αναλογία είναι 2 (φρούτα) προς 1 (ζάχαρη) και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεφλουδίσουμε κάποια φρούτα. Το ροδάκινο και το νεκταρίνι λιώνει στο βράσιμο, ενώ μπορείς να αφαιρέσεις μόνος σου το δέρμα του δαμάσκηνου αφότου βράσει, επειδή είναι σκληρό. Όπως όλες οι αλμυρές συνταγές, χρειάζεται πάντα μία πρέζα αλάτι. Προαιρετικά, πολλοί επιλέγουν την πηκτίνη επειδή δίνει την απαραίτητη υφή.

Η διαδικασία

Βάλε όλα τα συστατικά σε μία μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα, αλλά φρόντισε να γεμίσει μέχρι τη μέση και όχι πιο πάνω, γιατί θα πετάγονται τα φρούτα όσο βράζουν. Ανακάτευε συχνά έτσι ώστε να μην κολλήσουν τα υλικά. Δεν χρειάζεται να τη σιγοβράσεις για μία ώρα ή και παραπάνω. Η Stewart σού λέει ότι αρκούν 10-12 λεπτά, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, αρκεί να ανακατεύεις συνέχεια. Αν εμφανιστεί αφρός, μην αγχωθείς. Θα εξαφανιστεί όσο περνά η ώρα, γιατί είναι το αποτέλεσμα του βρασμού. Ωστόσο, αν σε ενοχλεί, μπορείς να τον αφαιρέσεις με μία κουτάλα πριν βάλεις τη μαρμελάδα σε βαζάκια.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη;

Είτε χρησιμοποιήσεις πηκτίνη είτε όχι, έτσι θα καταλάβεις ότι έγινε. Θα πάρεις ένα κουταλάκι, θα πάρεις λίγη μαρμελάδα από την κατσαρόλα και θα δεις ότι η υφή είναι πυκνή και κολλάει στο κουτάλι, ενώ πέφτουν δύο σταγόνες προς τα κάτω. Είναι έτοιμη να διατηρηθεί.

Πώς διατηρείται η μαρμελάδα

Η Martha Stewart είναι υπέρ της ψύξης, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε κι εμείς. Για την ακρίβεια, σου δίνει δύο επιλογές. Αυτή του ψυγείου και αυτή της κατάψυξης. Αν επιλέξεις να την καταναλώσεις άμεσα, το ψυγείο είναι ο σωστός δρόμος. Βρες αεροστεγή βαζάκια που προστατεύουν τη μαρμελάδα και μην τα γεμίζεις μέχρι πάνω, για να «αναπνέουν». Είναι πολύ σημαντικό να περιμένεις να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα, προτού μπει στο ψυγείο. Αν θέλεις να φτιάξεις για να έχεις για τουλάχιστον 12 μήνες (μετά χαλά η ποιότητα), προτίμησε την κατάψυξη, αλλά με βαζάκια που δεν είναι γυάλινα.

Πώς τρώμε τη μαρμελάδα

Το μοναδικό πρόβλημα που δεν θα αντιμετωπίσεις είναι το πώς θα καταναλώσεις αυτή τη γλυκιά τροφή. Σαν πρωινό ή απογευματινό σνακ πάνω σε ψωμί, μαζί με γιαούρτι για μία υγιεινή επιλογή αλλά και ως μέρους γλυκού, όπως το αγαπημένο cheesecake. Όρεξη και φαντασία να υπάρχουν.

Διαβάστε ακόμη: Έρευνα: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Έχω σπουδάσει Δημοσιογραφία και Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας. Ζω στην Αθήνα (που λατρεύω) αλλά επισκέπτομαι συχνά την Κωνσταντινούπολη, που έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα μου. Λατρεύω τα σκυλιά μου, τα γλυκά, τις ταινίες τρόμου, τους ανθρώπους που αυτοσαρκάζονται αλλά και να γράφω για όλα αυτά.
X