Η λίμνη Roopkund, αν και ίσως άγνωστη σε πολλούς, κρύβει ένα από τα πιο περίεργα μυστήρια του κόσμου. Βρίσκεται στα Ιμαλάια, σε υψόμετρο πάνω από 5.000 μέτρα στην Ινδία, και ανήκει στην πολιτεία Uttarakhand. Αυτό το απομονωμένο σημείο, που συχνά περικλείεται από χιονισμένα βουνά και παγετώνες, γίνεται γνωστό κάθε χρόνο όταν το χιόνι λιώνει, αποκαλύπτοντας εκατοντάδες σκελετούς στον βυθό και τις άκρες της λίμνης. Μεταξύ αυτών, όμως, βρίσκονται και τουλάχιστον 14 σκελετοί ανθρώπων που προέρχονται από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από την Κρήτη.
Αυτή η ανακάλυψη δεν πρόκειται για απλή θεωρία ή εικασία, αλλά για τα αποτελέσματα μιας εκτενούς πενταετούς έρευνας από διεθνείς επιστήμονες. Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 28 ειδικοί από 16 επιστημονικά ιδρύματα από την Ινδία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Μέσω ραδιοχρονολόγησης και ανάλυσης DNA, οι επιστήμονες αναγνώρισαν τη γεωγραφική καταγωγή των σκελετών. Η πιο εκπληκτική ανακάλυψη ήταν ότι 14 από αυτούς ανήκουν σε άτομα με DNA που αντιστοιχεί στους σημερινούς κατοίκους της Κρήτης!
Η Λίμνη Roopkund: Το μυστήριο και οι σκελετοί
Η Roopkund, γνωστή στους ντόπιους και ως «Λίμνη των Σκελετών», βρίσκεται στον ορεινό όγκο Trishul των Ιμαλάιων και έχει βάθος περίπου τριών μέτρων. Κάθε χρόνο, όταν το χιόνι λιώνει, η λίμνη αποκαλύπτει τα ανθρώπινα λείψανα που βρίσκονται στον βυθό και τις ακτές της. Η ανακάλυψη αυτών των σκελετών χρονολογείται το 1942, όταν ο δασοφύλακας Hari Kishan Madwall τους εντόπισε. Αρχικά, οι Βρετανοί πίστευαν ότι ίσως επρόκειτο για θύματα μιας ιαπωνικής επίθεσης, όμως οι σκελετοί αποδείχθηκαν πολύ παλιοί για να ανήκουν σε Ιάπωνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ιστορία και οι θρύλοι της Λίμνης Roopkund
Οι θρύλοι γύρω από τη λίμνη Roopkund περιλαμβάνουν ιστορίες για βασιλιάδες και προσκυνητές που, κατά την προσπάθειά τους να προσκυνήσουν την θεότητα Nanda Nevi, αντιμετώπισαν μια ισχυρή καταιγίδα που τους σκότωσε. Ο θρύλος τοποθετεί το περιστατικό μεταξύ του 8ου και 10ου αιώνα, και οι σκελετοί φαίνεται να φέρουν τραύματα από τη χαλαζόπτωση.
Οι επιστημονικές εκτιμήσεις και οι σημαντικές ανακαλύψεις
Τα αποτελέσματα των τελευταίων επιστημονικών ερευνών, δημοσιευμένα στο περιοδικό «Nature» το 2019, αναλύουν τα λείψανα των σκελετών με τη χρήση αρχαίου DNA και άλλων μεθόδων χρονολόγησης. Από τους 38 σκελετούς που εξετάστηκαν, οι 23 ανήκαν σε άνδρες και οι 15 σε γυναίκες. Οι έρευνες έδειξαν ότι αυτοί οι σκελετοί προέρχονται από τρεις γενετικά διακριτές ομάδες: μία από τη Νότια Ασία, μία από την Ευρώπη (κυρίως από την Κρήτη) και μία από την Ανατολική Ασία.

Η αντίφαση: Πώς βρέθηκαν Κρητικοί στα Ιμαλάια;
Η ανακάλυψη 14 σκελετών από την Κρήτη έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση. Οι επιστήμονες αρχικά υποθέσανε ότι οι σκελετοί μπορεί να προέρχονται από ινδοελληνικούς πληθυσμούς που υπήρχαν εκεί από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή από κάποια μετανάστευση του Μεσαίωνα. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που ταξίδεψαν στην περιοχή γύρω στο 1800 μ.Χ., πιθανόν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Αν και οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για το πώς βρέθηκαν οι Κρητικοί στα Ιμαλάια, η ιστορία του ελληνισμού στην Ινδία εκείνη την περίοδο είναι ενδιαφέρουσα. Στην Ινδία είχαν εγκατασταθεί Έλληνες έμποροι από τον 18ο αιώνα, και ήταν πιθανόν να υπήρχαν κοινότητες που ήρθαν σε επαφή με τα Ιμαλάια εκείνη την εποχή.
Οι προκλήσεις του τουρισμού και η προστασία της Λίμνης Roopkund
Σήμερα, η λίμνη Roopkund προσελκύει τουρίστες, οι οποίοι συχνά παίρνουν για ενθύμιο κομμάτια από τα σκελετικά ευρήματα. Αυτό προκαλεί προβλήματα στις μελλοντικές επιστημονικές έρευνες, καθώς καθιστά πιο δύσκολη τη διατήρηση και μελέτη των λειψάνων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Λίμνη Roopkund, το μυστήριο και τις επιστημονικές ανακαλύψεις, μπορείτε να ανατρέξετε στα άρθρα του περιοδικού Nature και σε δημοφιλή μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και τη Wikipedia.
Διαβάστε ακόμα: Aoshima: Το γνωστό και ως νησί των γατών!