Τον Φεβρουάριο του 2023, η νότια Τουρκία «χτυπήθηκε» από έναν καταστροφικό σεισμό 7,8 ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και μετέτρεψε ολόκληρες γειτονιές σε ερείπια. Ο Ali Bozoğlan, πατέρας τριών παιδιών από τη νότια επαρχία Hatay, έχασε το σπίτι του από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και τους μετασεισμούς του.
Ο Ali και η οικογένειά του κατάφεραν να επιζήσουν αλώβητοι, ωστόσο φοβήθηκε τόσο πολύ τους σεισμούς που αποφάσισε ότι δεν ήθελε να ζει πια σε ανθρωπογενές κτίριο. Έτσι βρήκε μια μικρή και ειρηνική σπηλιά στα περίχωρα της πόλης του και τη μετέτρεψε σε ένα άνετο σπίτι. Αν και δεν μπόρεσε να πείσει την οικογένειά του να τον ακολουθήσει στο ασυνήθιστο σπίτι του, ο Ali ισχυρίζεται ότι είναι ευτυχισμένος.
«Βρήκα τη γαλήνη»
«Ζω εδώ για 2 χρόνια μετά τον σεισμό και βρήκα γαλήνη σε αυτό το σπήλαιο», δήλωσε ο Ali Bozoğlan στο TGRT Haber. «Αυτό το σπήλαιο υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και δεν έχει καταρρεύσει».
Αφού έμαθε για τις συνθήκες διαβίωσης του άνδρα, η Περιφερειακή Διοίκηση της Ντεφνέ του προσέφερε ένα άνετο σπίτι σε κοντέινερ κάπου πιο κοντά στην πόλη, αλλά ο Ali αγάπησε το να βρίσκεται μακριά από τη ζωή της πολύβουης πόλης, μαθαίνοντας να εκτιμά την ηρεμία και την ησυχία της μικρής του σπηλιάς.
«Πλένω τα πιάτα και τα άπλυτα, καθαρίζω και ετοιμάζω το φαγητό που θα φάω. Έχω μια όμορφη ζωή στη σπηλιά», δήλωσε ο Ali. «Είμαι μακριά από όλους και σε επαφή με τη φύση. Οι αμόρφωτοι άνθρωποι μιλούν άσχημα για μένα που ζω στη σπηλιά. Επειδή δεν κάθονται μαζί μου, δεν μου μιλούν και δεν με γνωρίζουν, κάνουν διάφορα σχόλια».
Τα επόμενα σχέδιά του
Ο Ali παραδέχεται ότι το να ζεις μόνη σου σε μια σπηλιά δεν είναι τέλειο. Επειδή είναι ένα φυσικό καταφύγιο και σχετικά ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, προσελκύει φίδια και τρωκτικά, αλλά το έχει συνηθίσει. Θα ήθελε επίσης να έχει πρόσβαση σε κανονική τουαλέτα και τρεχούμενο νερό, αλλά αυτό είναι πρακτικά αδύνατο.
Τώρα σχεδιάζει να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί το πλυντήριο και το ψυγείο του, αλλά ακόμη και αν το σχέδιό του δεν αποδώσει, δεν σκοπεύει να ανταλλάξει την άνεση της σπηλιάς του με μια τεχνητή κατασκευή σύντομα.
Ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου
Στις 6 Φεβρουαρίου 2023, δύο ισχυροί σεισμοί έπληξαν τη νότια Τουρκία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δέκα επαρχίες της Τουρκίας και στη βόρεια Συρία και τουλάχιστον 54.000 θανάτους. Ο πρώτος συνέβη στις 04:17 τοπική ώρα (01:17 UTC) κατά μήκος του ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας και είχε επίκεντρο 34 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Γκαζιαντέπ και εστιακό βάθος τα 18 χιλιόμετρα, έχοντας μέγιστη ένταση Μερκάλι ΧΙ (11, δηλαδή Ασύλληπτα Καταστροφικός, με μέγιστο στην κλίμακα το 12, Ολική Καταστροφή) και μέγεθος 7,8 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). Ο σεισμός αυτός και ο ίσης ισχύος σεισμός του Ερζιντζάν το 1939 είναι οι ισχυρότεροι που έχουν καταγραφεί ενόργανα στη σύγχρονη Τουρκία.
Ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός έλαβε χώρα 9 ώρες αργότερα, στις 13:24 τοπική ώρα (10:24 UTC), και είχε επίκεντρο στην πόλη Πάζαρτζικ της Επαρχίας του Καχραμάνμαρας. Συνέβη σε γειτονικό ρήγμα και είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και ένταση λίγο μικρότερη από εκείνη του πρώτου σεισμού στην κλίμακα Μερκάλι, IX (9, Πολύ Καταστροφικός). Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου, θεωρείται ο πιο καταστροφικός σεισμός στην ιστορία της Τουρκίας, με 43.000 θανάτους (στην Τουρκία).
Καθίζηση στην περιοχή της Αλεξανδρέττας
Ο σεισμός προκάλεσε επιφανειακή διάρρηξη η οποία μετρήθηκε στα 300 χιλιόμετρα για τον αρχικό σεισμό από τον δορυφόρο Sentinel και στα 125 χιλιόμετρα για τον δεύτερο σεισμό. Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD μέτρησε το μήκος της διάρρηξης στα 400 χιλιόμετρα και βρήκαν ότι προκάλεσε μετατοπίσεις που έφτασαν τα 7,3 μέτρα. Ο σεισμός προκάλεσε επιταχύνσεις κοντά στη διάρρηξη που ξεπέρασαν το 1 g. Η μέγιστη τιμή καταγράφηκε στο Φεβζίπασα, με 1,62 g.
Ο σεισμός προκάλεσε καθίζηση στην περιοχή της Αλεξανδρέττας, με αποτέλεσμα λωρίδες γης πλάτους 200 μέτρων να βρεθούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην καθίζηση πέρα από το σεισμό μπορεί να συνέβαλε η ρευστοποίηση του εδάφους και τα κύματα. Επίσης ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες κατολισθήσεις.
Μικρά κύματα τσουνάμι καταγράφηκαν στην Αμμόχωστο, Κύπρος, χωρίς να προκαλέσουν ζημιές. Το τσουνάμι είχε ύψος 0,17 μέτρα στην Αλεξανδρέττα και 0,13 μέτρα στο Ερντεμλί.